Μάλιστα, σύμφωνα με γιατρούς, υπάρχει ένα «σούπερ» φρούτο που βοηθά στην καταπολέμηση της πέτρας στα νεφρά, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης.
Αυτό το φρούτο είναι το πορτοκάλι και τα παράγωγά του.
Τα πορτοκάλια είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη βιταμίνη C στον οργανισμό -η οποία αποτελεί άμυνα κατά του βήχα και του κρυολογήματος-, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι προσφέρουν πολύ περισσότερα οφέλη.
Μια ομάδα Βρετανών και Γάλλων ειδικών διαπίστωσε ότι τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία από την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά, κάτι για το οποίο οι πάσχοντες παραπονούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πόνο «χειρότερο από τον τοκετό».
Η ερευνητική εργασία συντάχθηκε από τον καθηγητή Bhaskar K Somani, παγκοσμίου φήμης ενδοουρολόγο με έδρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, και τον συνάδελφό του Yazeed Barghouthy, ειδικό στην Ουρολογία και χειρουργό στο Γενικό Νοσοκομείο της Valenciennes, στη Γαλλία.
Έπειτα από μια ανασκόπηση 13 μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο κατά του σχηματισμού πέτρας».
Τα οφέλη του «σούπερ» φρούτου
Τα καλά νέα για τους λάτρεις των πορτοκαλιών δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ανακαλύφθηκαν πολλά ακόμη οφέλη, όπως:
- Λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το πορτοκάλι συνιστάται στην πρόληψη του διαβήτη.
- Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C προκαλεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών διατηρούν το δέρμα υγιές και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης.
- Ένα πορτοκάλι περιέχει μόνο 65 θερμίδες, με αποτέλεσμα να συνιστάται ιδιαίτερα σε δίαιτες απώλειας βάρους.
- Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες παρατείνει το αίσθημα κορεσμού.
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο προστατεύει τα οστά και τα δόντια, διατηρώντας τα υγιή.
- Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της απορρόφησης λίπους και στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα με αρθρίτιδα.
- Θεωρείται ευεργετικό για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Εξετάζοντας τις πέτρες στα νεφρά, οι γιατροί ανέφεραν ότι υπάρχει αυξημένος επιπολασμός τις τελευταίες δεκαετίες, με συνέπεια ένας στους επτά ανθρώπους σε βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη να υποφέρει από αυτή την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του.
Γενικά, υπάρχουν δύο είδη πέτρας. Τα περισσότερα σχηματίζονται από οξαλικό ασβέστιο, το οποίο σχετίζεται με φρούτα όπως το ραβέντι, οι φράουλες και το ακτινίδιο, τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα παντζάρια και το σέλινο, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το τσάι και το κακάο.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με πέτρες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ, κάτι που οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα της σύγχρονης διατροφής σε ζάχαρη και στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.
Ιστορικά, οι γιατροί συνιστούν τα άτομα που είναι ευάλωτα στο να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά να μετριάζουν την κατανάλωση τροφών που προκαλούν πυροδότηση και να πίνουν πολλά υγρά.
H μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας αυξήθηκε κατά 37% στους άνδρες που κατανάλωναν γκρέιπφρουτ σε καθημερινή βάση, ενώ ένα δεύτερο project έδειξε ότι «ο χυμός πορτοκαλιού προστάτευε από τον σχηματισμό πέτρας» με μείωση του κινδύνου κατά 12%.
Ως αποτέλεσμα, η ερευνητική εργασία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα με την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, και προστατευτικό ρόλο από την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού».
Εξετάζοντας τους λόγους για τα οφέλη της κατανάλωσης των πορτοκαλιών, πρόσθεσαν: «Οι χυμοί εσπεριδοειδών ασκούν την πιθανή προστατευτική τους δράση με πολλούς τρόπους. Το πρώτο και πιο προφανές είναι η ευεργετική προσθήκη της ίδιας της πρόσληψης υγρών με την κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών. Το δεύτερο είναι η περιεκτικότητα κιτρικού οξέος στους χυμούς εσπεριδοειδών, που είναι ένας από τους ισχυρότερους αναστολείς του σχηματισμού πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα».
Πρόσθεσε ότι αυτή η περιεκτικότητα κιτρικού οξέος «παίζει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία από τον σχηματισμό πέτρας ουρικού οξέος», κάνοντας τα ούρα πιο αλκαλικά. «Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ακόμη και σε ιατρική θεραπεία διάλυσης πέτρας ουρικού οξέος, επιτρέποντας σε ορισμένους ασθενείς την πλήρη διάλυση των πετρών τους και την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεσή τους».
Πηγή: pagenews.gr