«Χάρη στα απογευματινά χειρουργεία, τα πρωινά χειρουργεία θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και θα πάνε ακόμη πιο γρήγορα», υπογραμμίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τοποθετούμενος, συγκεκριμένα, για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις ενέργειες του υπουργείου Υγείας, ο Ά. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «η κανονικότητα είναι ένα καλό πράγμα, και για τα κόμματα και για την πατρίδα. Στο ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να κάνουν μια ωραία προεκλογική εκστρατεία, μια εκστρατεία με πολιτισμό και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι κάτι το αναμφίβολα θετικό, είναι ένα βήμα κανονικότητας για τη χώρα».
«Ωστόσο», διευκρινίζει ο υπουργός Υγείας, «το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκης λέει σε όλα όχι, ακολουθεί μια αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη καταψήφισε την τεράστια προσπάθεια που κάναμε στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας επαναλειτουργούν και οι άνθρωποι μπορούν και βρίσκουν δουλειά. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη καταψήφισε τον νόμο για τον προσωπικό γιατρό και τη ρύθμιση για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Είπε όχι ακόμη και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Και αυτό δεν είναι κανονικότητα.
Έχουν ήδη προγραμματιστεί 1.479 χειρουργεία, 1.479 ασθενείς είναι προγραμματισμένοι για δωρεάν χειρουργείο. Και το ΠΑΣΟΚ είπε στους πολίτες «μη χειρουργηθείτε δωρεάν». Προσκαλώ λοιπόν τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάμε μαζί στα νοσοκομεία την Πέμπτη, οπότε αρχίζουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Αρθροπλαστικές και καταρράκτες είναι οι περισσότερες περιπτώσεις. Τονίζω ότι μιλάμε για τα ψυχρά χειρουργεία. Στη λίστα αναμονής δεν υπάρχουν επικίνδυνα και πιεστικά χειρουργεία όπως είναι χειρουργεία για ογκολογικούς ασθενείς. Έχουμε 100.000 αναμονές, με μεγαλύτερη αναμονή τα επτά χρόνια. Η μεγάλη μάζα κυμαίνεται ανάμεσα σε 1 – 2 χρόνια. Θα κάνουμε τουλάχιστον 34.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Τα πρωινά θα αυξήσουν την χωρητικότητά τους και θα πάνε πιο γρήγορα. Είμαι πολύ υπερήφανος, είναι μια προσωπική μου ιδέα. Αρχικά προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τώρα, προχωράμε στα δωρεάν χειρουργεία».
Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα του claw back, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «είναι αναμφίβολο το τεράστιο βάρος του στα διαγνωστικά κέντρα. Όμως, εμείς πήραμε πολλά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρώτος μήνας των μεταρρυθμίσεων, Αύγουστος 2023,το claw back ήταν στο 11%. Φέτος, τον Αύγουστο του 2024, το claw back ήταν στο 0%. Είναι ο πρώτος μήνας με μηδενικό claw back.
Επισημαίνω ότι το claw back σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, και προκύπτει σε ετήσια βάση από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης».
«Τονίζω», είπε κλείνοντας ο υπουργός Υγείας, «πως το claw back είναι η κύρια αιτία των ελλείψεων σε φάρμακα. Το claw back μπορεί να οδηγήσει στο να μη βρεις ένα φάρμακο την ώρα που το χρειάζεσαι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: pagenews.gr