Πολιτική

Τα μηνύματα Καραμανλή από την Πάτρα

Ευθείες βολές και έμμεσες αιχμές από τον πρώην πρωθυπουργό.

Είναι πλέον προφανές ότι η απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα απαλλάξει τον πρωθυπουργό από τους εσωκομματικούς «πονοκεφάλους». Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι απέπεμψε έναν πρώην πρωθυπουργό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως στο ότι η αντίθεση εναντίον του θα παραμείνει και μετά την αποχώρηση του Μεσσήνιου από την «γαλάζια πολυκατοικία». Αυτό έγινε σαφές το βράδυ της Παρασκευής από τον Κώστα Καραμανλή.

Με θεσμικό αλλά και αιχμηρό τρόπο, ο κ. Κώστας Καραμανλής έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό. Θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά, η woke ατζέντα, οι παραδοσιακές αξίες της λαϊκής δεξιάς, οι αιχμές κατά της ελίτ που «περιφρονούν τους πολίτες», η απομάκρυνση όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη, οι «ανεπαρκείς πολιτικές ηγεσίες» στην Ευρώπη και οι γερμανικές αποζημιώσεις, ήταν μερικά από τα βασικά σημεία που ανέφερε.

Μετά την έντονη επίθεση του Σαμαρά, είναι πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να αισθανθεί ανακούφιση, κυρίως λόγω του πιο «θεσμικού» και ήπιου ύφους του Καραμανλή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο Καραμανλής δεν εκφράζει τις διαφωνίες του με σαφήνεια, προσφέροντας έτσι ένα «δίχτυ» ασφαλείας στους «γαλάζιους αντάρτες» βουλευτές, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους για κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής, με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανικανότητά της να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα. Επίσης, έκανε μια αναφορά στο κοινωνικό κράτος που δέχεται επιθέσεις, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μένει εκτός του πλαισίου αυτής της συζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, μετά τις σφοδρές δηλώσεις του Σαμαρά σχετικά με τα «χαριεντίσματα του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν» και τους «εθνικούς μειοδότες» αναφορικά με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Καραμανλής, με διαφορετική προσέγγιση, ήταν εξίσου κατηγορηματικός όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η χώρα μας, όπως τόνισε, πρέπει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, «με σαφείς θέσεις για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα που η Τουρκία προσπαθεί αυθαίρετα να θέσει στην ημερήσια διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε αφορούν την εθνική κυριαρχία, είτε τα κυριαρχικά δικαιώματα που είναι στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σε αυτό το σημείο, ο Κώστας Καραμανλής εντόπισε την «χρυσή» ευκαιρία να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν τον βρίσκει σύμφωνο, αλλά είναι και επιβλαβής για τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Η απαιτητική αυτή ατζέντα απαιτεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σαφή μηνύματα προς όλους, και πάνω από όλα, εθνική ενότητα και συνεργασία», επισήμανε.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να επαναλάβω ότι οι διαφορετικές απόψεις, οι εναλλακτικές αναγνώσεις και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθώς αυτό καθιστά πιο δύσκολη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την υποστήριξη της εθνικής γραμμής».

Τέλος, αφού τόνισε ότι τον τιμά η σκέψη του Σαμαρά σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, διευκρίνισε ότι ούτε τον ενδιαφέρει ούτε τον αφορά.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο