Στο τέλος του 2025 θέτει σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ το ψηφιακό ατομικό χαρτοφυλάκιο
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στο τέλος του 2025 θέτει σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ το ψηφιακό ατομικό χαρτοφυλάκιο
Πρόκειται για ένα ατομικό portofolio το οποίο θα περιλαμβάνει υπηρεσίες και πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες σε όλους τους ασφαλισμένους.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση – μέσω του κινητού τους τηλεφώνου – σε πληροφορίες γύρω από τα ένσημα τους, τα έτη ασφάλισης, τις εισφορές, την ασφαλιστική ικανότητα, την καταβολή της σύνταξη τους, το δικαίωμα σε αναδρομικά ποσά, ακόμη και στο κλείσιμο ραντεβού με τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού ταμείου.
Το σχέδιο του ΕΦΚΑ
Το σχέδιο βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού, όπου τόνοι έγγραφου υλικού μετατρέπονται σε αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί δύο διακριτά έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του Φορέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ.
Αντικείμενο των έργων αποτελεί η σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτώου αρχείου των παλαιότερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην χώρα μας που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.
Το τελευταίο…μίλι διανύει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για να βάλει οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία και στις στοίβες υπηρεσιακών εγγράφων που «ταλαιπωρούν» διαχρονικά τους εργαζόμενους των ταμείων αλλά και τους ασφαλισμένους.
Οι υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης «τρέχουν» πυρετωδώς δρομολογώντας ένα νέο μπαράζ ψηφιοποίησης διαδικασιών που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Στη φαρέτρα του ΕΦΚΑ βρίσκονται δύο πανίσχυρα «όπλα» που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου, εκσυγχρονίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες του.
Πρόκειται για δύο έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του ΕΦΚΑ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ. Μέσω των δύο σημαντικών δράσεων θα προχωρήσει η σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτώου αρχείου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης! Ο «πυρήνας» των εγγράφων που βαίνουν προς ψηφιοποίηση αφορά τον ασφαλιστικό βίο των πολιτών.
Το πλάνο εργασιών του ΕΦΚΑ προβλέπει ψηφιοποίηση 10,7 εκατ. σελίδων έγχαρτου αρχείου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ ο μεγάλος όγκος που αφορά στα ταμεία του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο συνοδεύεται με περίπου 42,7 εκατ. σελίδες ενσήμων θα πρέπει να παραδοθεί προς το τέλος του ίδιου έτους. Στην τελευταία… φουρνιά ψηφιοποιήσουν θα ενταχθούν και τα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, τα οποία επίσης θα ψηφιοποιηθούν με χρηματοδότηση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ψηφιοποίηση του επίμαχου υλικού αναμένεται να κυριολεκτικά να ξεκλειδώσει τους χρόνους απονομής των συντάξεων, καθώς θα επιτρέπει στον ΕΦΚΑ να προχωρά απευθείας στην έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Μάλιστα, το έργο έχει ήδη μπει σε…ράγες υλοποίησης, καθώς οι διαδικασίες ψηφιοποίησης έχουν ξεκινήσει στα σύνθετα ταμεία, το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, το οποίο έχει ολοκληρώθηκε και του ταμείου των μηχανικών, για το οποίο η δουλειά της ψηφιοποίησης είναι σε εξέλιξη. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ότι στην επόμενη φάση θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων φορέων.
Τα συγκεκριμένα έργα είναι από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing – IDP) για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.
Το πάζλ δράσεων για την πλήρη μετάβαση των ταμείων στην ψηφιακή εποχή συμπληρώνεται από το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ. Το νέο σύστημα θα ενισχύσει τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του ταμείου και θα επιτρέψει στον ΕΦΚΑ και τις υπηρεσίες του να έχουν σαφή και γρήγορα εικόνα για τους ασφαλισμένους, τόσο σε επίπεδο εισφορών και χρεών όσο και σε επίπεδο ενσήμων και συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας