Πολιτική

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: [356356] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε δυο πιθανά σενάρια μορφοποιούνται οι συλλογισμοί του Μαξίμου

Η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, και οι τελικές αποφάσεις στο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Παρά τις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να αναβάλει τη συζήτηση, η ονοματολογία έχει ενταθεί, καθώς ο χρόνος πιέζει και η εκλογή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Στο Μαξίμου εξετάζονται ουσιαστικά δύο κύρια σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το πρώτο σενάριο αφορά την επιλογή ενός προσώπου με κεντροδεξιό προφίλ, που να έχει συνδέσεις με τις ρίζες του κόμματος. Μια τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνοχή των κυβερνητικών βουλευτών της Ν.Δ. και ενδεχομένως να λάβει στήριξη και από κάποιο δεξιό κόμμα. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν θα είχε υποστηρικτές από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα σήμαινε ότι δεν θα εξέπεμπε μήνυμα ευρύτερης συναίνεσης. Ιδιαίτερα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, η προοπτική μιας υποψηφιότητας που να απευθύνεται στη βάση του κόμματος φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκλεισε τη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται να είναι αυτή του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, καθώς θα μπορούσε να ενοποιήσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και να αποτρέψει τυχόν διαρροές. Υπάρχουν επίσης σενάρια που αφορούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια,  ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία.

Η επιλογή ενός υποψηφίου που θα απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό και δεν θα έχει πολιτική σύνδεση με τη Ν.Δ. θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα όνομα που έχει προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή είναι αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρείται πιθανός υποψήφιος και από άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Στα σενάρια που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Ωστόσο, αναμένεται ότι στο προσεχές μέλλον θα προταθεί κάποιο πρόσωπο-έκπληξη με τεχνοκρατικά προσόντα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία. Στην τρίτη ψηφοφορία, απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν και πάλι δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, τότε διεξάγεται τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Εάν ούτε τότε επιτευχθεί η εκλογή, στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλώς η σχετική πλειοψηφία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments