Πολιτική

Πώς διαμορφώνεται το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο

Πώς διαμορφώνεται το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο

Πηγή Φωτογραφίας: [373424] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μια νέα κοινοβουλευτική διάταξη των κομματικών δυνάμεων

Όλοι στη Βουλή βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, η οποία προήλθε από μια μακροχρόνια διαδικασία εντός των κομμάτων. Ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οδηγήσει σε πολλές διασπάσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, σε συνδυασμό με την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα ενόψει της ψήφου για κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό του κατώτατου μισθού και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, ο οποίος έχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια ισχυρή πλειοψηφία 155 βουλευτών, η οποία φαίνεται να μην απειλείται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά έχει προκαλέσει συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής και έχει ανησυχήσει βουλευτές και στελέχη, καθώς προήλθε από μια παρατεταμένη περίοδο εσωκομματικής αμφισβήτησης και από τις έντονες ερωτήσεις που δέχθηκαν οι υπουργοί από 19 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προς το παρόν, ενόψει του προϋπολογισμού, σταματούν και οι κοινοβουλευτικές ενημερώσεις των υπουργών προς τους βουλευτές.

Οι καραμπόλες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τις επόμενες κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις από το άνετο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο της Βουλής. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις συνεχείς διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εισήλθε στη Βουλή με 47 έδρες, αλλά γρήγορα μειώθηκε σε 36 και τελικά κατέληξε στις 29.

Στο μεταξύ, ιδρύθηκαν η Νέα Αριστερά και το κόμμα του Κασσελάκη. Στη νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει τη ηγεσία στην Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη θα είναι αυτό που θα έχει τον πρώτο λόγο και θα εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αναγκαία, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποβάλει μόνο του πρόταση δυσπιστίας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταθέσει την πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής σχετικά με τα Τέμπη, η οποία απαιτεί 30 υπογραφές.

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Κινητικότητα παρατηρείται και στον πολιτικό χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών θεωρούν ότι οι διεθνείς εξελίξεις τους ευνοούν. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου εκφράζουν ενθουσιασμό για τη νίκη του Τραμπ και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη ΝΔ, ειδικά μετά την αποπομπή του Σαμαρά.

«Καλώ τους βουλευτές να ενωθούν τα πατριωτικά κόμματα και οι πατριώτες ψηφοφόροι ενάντια στον γκλομπαλισμό. Θα επαναφέρουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες στην περηφάνια τους, είτε το θέλουν είτε όχι κάποιοι». Με αυτά τα λόγια, ο Κυριάκος Βελόπουλος χαιρέτισε πρόσφατα την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια πρόσκληση προς τις πατριωτικές δυνάμεις και τα κόμματα, που απευθύνουν πολλοί στον χώρο, αν και ίσως λίγοι να την εννοούν πραγματικά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπάρχουσας κατάστασης και της έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα του χώρου είναι ο τρόπος που χειρίστηκε ο κ. Βελόπουλος τη συζήτηση σχετικά με την κατάθεση πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει τη Νίκη να συνεργαστεί με τους Σπαρτιάτες, αλλά όχι με τον ίδιο.

Η περίπτωση των ανεξάρτητων βουλευτών

Παράλληλα με τα παραπάνω, δραστηριοποιείται και η ομάδα των 21 ανεξάρτητων βουλευτών, από την οποία αναμένεται να προκύψει τουλάχιστον μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η 10η κατά σειρά. Οι 21 αυτοί βουλευτές προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και είναι οργανωμένοι με βάση τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι Αντώνης Σαμαράς, Λευτέρης Αυγενάκης (ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στη ΝΔ κατά την ψήφο του προϋπολογισμού) και Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Για να σχηματιστεί οποιαδήποτε νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, απαιτείται η συμφωνία 10 βουλευτών, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν από κοινού σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments