Σπριντ από τον 5ο τραπεζικό πόλο – Οι κινήσεις Attica – Παγκρήτιας και Optima
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Σπριντ από τον 5ο τραπεζικό πόλο - Οι κινήσεις Attica - Παγκρήτιας και Optima
Σε σπριντ επιδίδονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μικρότερες τράπεζες, για να διευρύνουν το μερίδιό τους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι αποτελούν τον πέμπτο πόλο. Attica Bank – Παγκρήτια –που από τις αρχές του 2025 θα είναι και επισήμως “εις σάρκα μίαν”, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η λειτουργική τους ενοποίηση– και Optima bank κινούνται μεθοδικά εντός της τραπεζικής σκακιέρας. Οι πρώτες κλείνουν σταδιακά όλα τα ανοιχτά μέτωπα που τις κρατούσαν δέσμιες στο δύσκολο παρελθόν και η δεύτερη συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία της, ανταγωνιζόμενη στα ίσα τους συστημικούς ομίλους. Κινητικότητα, ωστόσο, παρατηρείται και στις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες, έχοντας εξυγιάνει σημαντικά τους ισολογισμούς τους, είναι πλέον σε θέση να προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών.
Πιο αναλυτικά, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τουλάχιστον όσον αφορά το σκέλος της ενάσκησης των warrants, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα προχωρούν την εξυγίανση του ισολογισμού τους, συνάπτοντας οριστική συμφωνία με την Davidson Kempner για τη διάθεση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πρόκειται για τα projects Domus και Rhodium, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που αφορούν το σύνολο των “κόκκινων” δανείων των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, τα δύο “πακέτα” θα έχουν λάβει το “πράσινο φως” από το υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στον “Ηρακλή ΙΙΙ” το αργότερο έως το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην κοινή τράπεζα να ρίξει τον δείκτη NPE στο 3%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα των συστημικών τραπεζών, από περίπου 60% σήμερα.
Η πώληση αφορά το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής προτεραιότητας, με την τράπεζα να διατηρεί το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του “Ηρακλή ΙΙΙ” και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Τα συνολικά έσοδα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αντανακλούν τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και το τίμημα για τις ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, που αντιστοιχούν περίπου στο 35% της συνολικής μικτής λογιστικής αξίας των χαρτοφυλακίων Domus και Rhodium.
Υπενθυμίζεται πως στις 4 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ (σ.σ.: μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της αύξησης που αφορά τα μετρητά, ύψους 672,2 εκατ. ευρώ και είναι σε εξέλιξη αυτό που αφορά τα warrants, ύψους 62,9 εκατ. ευρώ) με μέρος των νέων κεφαλαίων να κατευθύνεται στην κάλυψη των ζημιών της τιτλοποίησης που θα ενταχθεί στον “Ηρακλή ΙΙΙ”. Αναφορικά με το ποσοστό της Thrivest, του μεγαλύτερου ιδιώτη μέτοχου, αυτό στην παρούσα φάση διαμορφώνεται στο 18,34%, το οποίο αντιστοιχεί σε 66.032.267 δικαιώματα ψήφου κοινών ονομαστικών μετοχών επί συνόλου 360.000.004 κοινών ονομαστικών μετοχών, έναντι 8,71% που κατείχε πριν από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτό θα έχει ανέλθει από 50% συν μία μετοχή έως 58,5%. Σε κάθε περίπτωση, η Attica Bank ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου του 2024 στις 12 Δεκεμβρίου, με τη CEO, Ελένη Βρεττού, να επικαιροποιεί τον οδικό χάρτη για τη νέα τράπεζα, που φιλοδοξεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Optima bank
Με τις μηχανές στο φουλ κινείται και η Optima bank, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα αποτελέσματα 9μήνου του 2024, που της επέτρεψαν να αναθεωρήσει επί τα βελτίω βασικά οικονομικά μεγέθη.
“Έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α., η τράπεζά μας βρίσκεται στην καλύτερη μέχρι σήμερα στιγμή της και ανακοινώνουμε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Είμαστε σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και οι επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς ενισχύουν τις βάσεις για το μέλλον της τράπεζάς μας”, σχολίασε ο CEO, Δημήτρης Κυπαρίσσης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους διεθνείς αναλυτές. Η εκτίμησή του είναι ότι η τράπεζα θα ξεπεράσει τους στόχους για καθαρά κέρδη πάνω από 134 εκατ. ευρώ και την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity – RoTE) πάνω από 24% το 2024.
Στο 9μηνο του 2024 η Optima bank εμφάνισε δείκτη ROTE 26,8%, έναντι 17,2% της ελληνικής και 14% της ευρωπαϊκής αγοράς, με το επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται για την ίδια περίοδο στο 4,28% εν συγκρίσει με το 2,75% των υπόλοιπων εγχώριων τραπεζών. Ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα (Cost to Core Income) μειώθηκε σε 25% έναντι 32,6% στην τραπεζική αγορά, ενώ οι καταθέσεις της αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε κατά 48%, όταν ο μέσος όρος στις εγχώριες τράπεζες κυμαίνεται σε 1,5% και 1,3% αντίστοιχα. Τέλος, ο δείκτης “κόκκινων” δανείων διαμορφώθηκε στο 0,9% για την Optima bank, έναντι 3,5% στις υπόλοιπες τράπεζες, διαθέτοντας μηδενικό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας σε σχέση με τα κεφάλαια, όταν ο αντίστοιχος δείκτης για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 58%.
Συνεταιριστικές
Το ενδιαφέρον επενδυτών το προσελκύουν οι συνεταιριστικές τράπεζες, που κατάφεραν όχι μόνο να εξέλθουν αλώβητες από τη βαθιά και μακροχρόνια κρίση, αλλά και να διατηρήσουν ανοδική πορεία.
Η αρχή έγινε σχεδόν προ διετίας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε το βέλγικο fund Helenos. Επρόκειτο, όπως είχε γράψει το Capital, για το πρώτο private equity fund στην κατηγορία της συμπεριληπτικής χρηματοδότησης (inclusive finance) στην Ευρώπη, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι χρηματοδοτούν πολύ μικρές επιχειρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα.
Ακολούθησε η Συνεταιριστική Χανίων, η οποία έγινε αποδέκτης επίσημου ενδιαφέροντος από πλευράς του Wenger Capital Sicav, ένα επενδυτικό fund, τσέχικων συμφερόντων, με έδρα τη Μάλτα, ενώ τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν φήμες και για έτερο επενδυτή, ο οποίος επιθυμεί να τοποθετηθεί στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.
Μολονότι η σχετική πληροφορία ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται αρμοδίως, εντούτοις είναι γεγονός πως η Ηπείρου είναι μια τράπεζα που διαθέτει τα εχέγγυα για να προσελκύσει τέτοιου είδους ενδιαφέρον, καθώς έκλεισε το 2023 με σημαντική μείωση του δείκτη “κόκκινων” δανείων –στο 31% από το αρχικό 75%– και μάλιστα χωρίς πώληση χαρτοφυλακίου και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα “Ηρακλής”, αύξηση κερδών προ προβλέψεων (ΡΡΙ) κατά 14,48% και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 70,38%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας