Το Δημόσιο Χρέος αναμένεται να ελαφρυνθεί- Πώς θα γίνει η συνολική διαδικασία
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το Δημόσιο Χρέος αναμένεται να ελαφρυνθεί- Πώς θα γίνει η συνολική διαδικασία
Στις 13 Δεκέμβρη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σχεδιασμένη -από τις αρχές του 2024- αποπληρωμή διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) ύψους 7,93 δισ. ευρώ, κάτι που θα αποτελέσει ελάφρυνση για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Όπως σημείωσε στη σημερινή του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο «και εντός του 2025 -εκτός απροόπτου- θα καταβάλλουμε άλλα 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042». Αυτό σημαίνει ότι το χρέος την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει στο 147,5% του ΑΕΠ, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης το 2010.
Για την κίνηση αυτή θα έχει δοθεί και επίσημα το «πράσινο φως» του ESM. Η έγκριση αυτή θα αφορά τη δυνατότητα της χώρας μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρέους το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ το οποίο είχε διατεθεί στην Ελλάδα από το 2018. Το πόσο αυτό προήλθε από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, που δεν είχε εκταμιεύσει η χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει από το δάνειο του EFSF τα 61,9 δισ. ευρώ. Από το υπόλοιπο των 24,1 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει επιπλέον 15,7 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιούνταν προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.
Επειδή η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, η Αθήνα έχει πάρει προέγκριση για την εκταμίευση και άλλων δύο διπλών δόσεων τόσο του χρόνου όσο και το 2026.
Πώς θα γίνει η ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος
Αναφορικά με την τρέχουσα πρόωρη αποπληρωμή, αφορά μια τριπλή δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (7,93 δισ. ευρώ) από το δάνειο που πήρε η Ελλάδα κατά την έναρξη του πρώτου Μνημονίου απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ είναι ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν όλες οι τυπικές εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή της δόσης αυτής αλλά και η ταυτόχρονη χρήση του «μαξιλαριού» των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM. Η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από τόκους μέχρι το 2028, με ταυτόχρονη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Για την αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί τον Δεκέμβριο για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιλάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ. ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει η αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, θα είναι η 4η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων. Κι αυτό γιατί έχουν προηγηθεί τον Μάρτιο του 2019 (2,7 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ), τον Μάρτιο του 2021 η πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δισ. ευρώ (για το 2023 μαζί με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησε μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας