ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»

COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»

Η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ του ποσού των 1,3 τρισ. δολαρίων που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες

«Κενές» υποσχέσεις ακούγονται στις αναπτυσσόμενες χώρες οι δεσμεύσεις των πιο εύπορων χωρών στην COP29, καθώς φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος στην κλιματική κρίση, υποσχόμενες χρηματικά ποσά που θεωρούνται πενιχρά.

Οι πλουσιότερες χώρες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για να βοηθήσουν τις όχι τόσο εύπορες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή στο ποσό ρεκόρ των 300 δισ. δολαρίων (238 δισ. στερλίνες) ετησίως, αλλά η συμφωνία αντιμετωπίζει ήδη κριτική.

Η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ του ποσού των 1,3 τρισ. δολαρίων που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, καθυστέρησαν 33 ώρες και έφτασαν μια ανάσα από την κατάρρευση. Εντούτοις, αρκετά ήταν τα κράτη που προσήλθαν στις συνομιλίες με νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις χώρες τους.

COP29: Μικρότερο το ποσό από το ζητούμενο

Η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ του ποσού των 1,3 τρισ. δολαρίων που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών τόνισε ότι η τελική δέσμευση είναι «πολύ λίγη, πολύ αργά», ενώ ο εκπρόσωπος της Ινδίας απέρριψε τα χρήματα ως «ένα πενιχρό ποσό», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο επικεφαλής του οργάνου του ΟΗΕ για το κλίμα, Simon Stiell, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. «Καμία χώρα δεν πήρε ό,τι ήθελε και αφήνουμε το Μπακού με ένα βουνό δουλειάς να μένει να γίνει», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 03:00 τοπική ώρα της Κυριακής και εκτός από 300 δισ. δολάρια (238 δισ. λίρες) ετησίως μέχρι το 2035, υπόσχεται προσπάθειες για την άντληση 1,3 δισ. δολαρίων ετησίως από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Διάχυτη η απογοήτευση στον διάσκεψη για την κλιματική κρίση

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα, αλλά μια οργισμένη ομιλία από την Ινδία έδειξε ότι η έντονη απογοήτευση παραμένει.

«Το ποσό που προτείνεται να κινητοποιηθεί είναι αβυσσαλέα φτωχό. Είναι ένα ευτελές ποσό», δήλωσε η Leela Nandan στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, Cedric Schuster, δήλωσε: «Τα νησιά μας βυθίζονται. Πώς μπορείτε να περιμένετε από εμάς να επιστρέψουμε στις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των χωρών μας με μια φτωχή συμφωνία;».

Τα κεφάλαια που έχουν υποσχεθεί αναμένεται να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Υπήρξε επίσης δέσμευση για τριπλασιασμό των χρημάτων που προορίζονται για την προετοιμασία των χωρών για την κλιματική αλλαγή. Ιστορικά, μόνο το 40% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την κλιματική αλλαγή πήγαινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29) πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, από 11 έως 22 Νοεμβρίου του 2024 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.  Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα κράτος, που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 90% των εξαγωγών του.

Στόχος της Διάσκεψης φέτος είναι η επιτάχυνση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα δεδομένων των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπου διασφάλισης των σημαντικών χρηματοοικονομικών επενδύσεων που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Αυτό πρακτικά αναδεικνύει την ανάγκη των αναπτυσσόμενων χωρών για άμεση οικονομική υποστήριξη, τόσο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου όσο και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στον αντίποδα, οι ανεπτυγμένες χώρες υποστηρίζουν ότι οι φορολογούμενοι τους δεν μπορούν να επωμιστούν όλο το βάρος της παροχής τέτοιων επενδύσεων και επιδιώκουν την εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 2ο C συγκριτικά με αυτή της προβιομηχανικής περιόδου και παροτρύνουν τα κράτη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια δράσης τους για το κλίμα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments