Πολιτική

Γεραπετρίτης-Φιντάν: Φουρτούνες και ήρεμα νερά για το Αιγαίο

Γεραπετρίτης-Φιντάν: Φουρτούνες και ήρεμα νερά για το Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αντιμέτωπος με την εσωτερική αντιπολίτευση της Τουρκίας βρίσκεται ο Φιντάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στις 11 Δεκεμβρίου σχετικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Κεντρικό θέμα της ενημέρωσης αναμένεται να είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως μετά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, καθώς και μια πιθανή νέα συνάντηση που μπορεί να προκύψει τις επόμενες ημέρες, είτε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, είτε στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στη Μάλτα.

Επιπλέον, ο Γεραπετρίτης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες από τις 2 Δεκεμβρίου για να πραγματοποιήσει και άλλες επαφές, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Κρίσιμη για την Αθήνα και την Άγκυρα είναι η πορεία της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΑΣΕ, η οποία προτείνει τον διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα και την Μάνια Τελανιάν ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις κατά την υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις 12 Δεκεμβρίου, με την ίδια θεματολογία.

Βολές κατά του Φιντάν

Ο Φιντάν υπήρξε στόχος σφοδρής κριτικής από την τουρκική αντιπολίτευση κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στη Βουλή, με το κεμαλικό κόμμα CHP να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για «τυχοδιωκτική πολιτική» που σχετίζεται με τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο τομεάρχης του CHP, Ναμίκ Ταν, τόνισε ότι «στο Αιγαίο, η παραδοσιακή μας θέση ήταν να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να βρούμε μια πολιτική λύση, καθώς το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία δεν είμαστε συμβαλλόμενο μέρος, δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Είναι επίσης μια αντίφαση το γεγονός ότι προβάλλονται επιχειρήματα (από την Τουρκία) με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί λύσεις που στηρίζονται σε αυτό. Σε γενικές γραμμές, η αναζήτηση λύσης για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι μεθοδικά αντιφατική».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη και, επιπλέον, στερείται της πολιτικής βαρύτητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιώσιμες διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε, δεν είναι πειστική, καθώς δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και υπάρχει και ασάφεια στις θέσεις που προτείνονται.

Επιμονή σε λύση – πακέτο

Ο Φιντάν, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η τουρκική πλευρά προτιμά να εξετάζει όλα τα ζητήματα συνολικά και, αν είναι εφικτό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως δήλωσε, «δεν θεωρούμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε τα θέματα. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία μπορεί να πολιτικοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό».

Η ενημέρωση της αντιπολίτευσης από τον Γεραπετρίτη

Η ελληνική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική απέναντι στις εξελίξεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού και μυστική διπλωματία, εκφράζοντας έντονο σκεπτικισμό για τις τρέχουσες διαδικασίες. Κριτική διατυπώνεται επίσης και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίστοιχα, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει προκλήσεις από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία επικρίνει τις ενέργειες σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Ο Φιντάν προσπαθεί να απαντήσει επαναλαμβάνοντας τις καθιερωμένες θέσεις της Άγκυρας, επιδιώκοντας να δείξει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό στον ελληνοτουρκικό διάλογο να διατηρούνται χαμηλοί τόνοι και να αποφεύγονται οι υπερβολικές προσδοκίες, μέχρι να υπάρξει κάποια σαφής πρόοδος. Επιπλέον, αναφέρουν ότι τα πισωγυρίσματα στο παρελθόν οδήγησαν την Τουρκία να υιοθετήσει πιο σκληρές θέσεις και να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η Αθήνα και η Άγκυρα θα βρουν τελικά το θάρρος να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν στη Χάγη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments