«Φούσκωσαν» κατά 3,3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο-Τι δείχνει η ακτινογραφία σε 1.116 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές
Πηγή Φωτογραφίας: freepik, «Φούσκωσαν» κατά 3,3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο-Τι δείχνει η ακτινογραφία σε 1.116 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές
Περίπου 7.500 επιχειρήσεις γλιτώνουν φορο-επιβαρύνσεις ύψους 1,268 δισ. ευρώ με τις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί ενώ σχεδόν 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να «κουρεύεται» κατά 9,5 δισ. ευρώ.
Χρόνο με το χρόνο οι φοροαπαλλαγές, αντί να μειώνονται αυξάνονται με αποτέλεσμα το κόστος για τον προϋπολογισμό να διογκώνεται. Η καταγραφή που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 έδειξε ότι σήμερα υπάρχουν 1.116 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 18,825 δισ. ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο στη λίστα των φοροαπαλλαγών προστέθηκαν 52 περιπτώσεις ενώ το κόστος τους φούσκωσε κατά 3,268 δισ. ευρώ καθώς από 15,55 δισ. ευρώ το 2023 έφτασε τα 18,82 δισ. ευρώ φέτος.
Το υψηλότερο κόστος για το δημόσιο που αγγίζει τα 9,5 δισ. ευρώ έχουν οι απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου (φόρος μεταβίβασης, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, ΕΝΦΙΑ). Μάλιστα φέτος το ποσό αυξήθηκε κατά 3,983 δισ. ευρώ κυρίως λόγω του αφορολογήτου ορίου που εφαρμόζεται στη μεταβίβαση πρώτης κατοικίας, στοιχείο που δείχνει το άλμα που καταγράφεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Συγκεκριμένα από 88,6 εκατ. ευρώ που κόστισε στον προϋπολογισμό του 2023 το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας στον προϋπολογισμό του 2024 εκτοξεύτηκε στα 3,053 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 2,96 δισ. ευρώ.
Τα ποσοτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση φορολογικών δαπανών που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2025 αφορούν το φορολογικό έτος 2023, με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τον Οκτώβριο 2024, εκτός από τα σημεία που κρίθηκε σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά ποσοτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μέτρηση του ύψους των φορολογικών δαπανών είναι δυσχερής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Επίσης, η σύγκριση μεταξύ χωρών είναι δύσκολη, καθώς άλλες χώρες επιχειρούν να μετρήσουν την απώλεια εσόδων λόγω των φορολογικών δαπανών, ενώ άλλες, αντίθετα, αντιμετωπίζουν τις φορολογικές δαπάνες ως μέρος της δομής του φορολογικού τους συστήματος και δεν υπολογίζουν καμία απώλεια εσόδων.
Η μέθοδος που υιοθετήθηκε για τον υπολογισμό του κόστους μιας φορολογικής δαπάνης μετρά την προκαλούμενη απώλεια των φορολογικών εσόδων (μέθοδος διαφυγόντων εσόδων).
Η αποτίμηση του κόστους των φορολογικών δαπανών παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες που σχετίζονται τόσο με τον εννοιολογικό προσδιορισμό του όρου «φορολογικές δαπάνες», όσο και με την έλλειψη διαθέσιμων στοιχείων.
Το κόστος κάθε φορολογικής δαπάνης μετράται ξεχωριστά. Όμως, πολλές φορολογικές δαπάνες συνδέονται ως προς το αποτέλεσμα που προκαλούν και επομένως η συνολική απώλεια εσόδων που συνεπάγεται η εφαρμογή των μέτρων αυτών δε μπορεί να αποτελεί το λογιστικό άθροισμα όλων των εκτιμήσεων που έχουν γίνει μεμονωμένα για κάθε ειδική ρύθμιση.
Συνολικά καταγράφηκαν 1.116 περιπτώσεις φορολογικών δαπανών. Ο αριθμός τους ανά κατηγορία φορολογίας και ανά ομάδα δικαιούχων αποτυπώνεται στον επόμενο πίνακα
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας