Σι και Λούλα κυριάρχησαν στη σύνοδο των G20
Πηγή Φωτογραφίας: China Daily, China, Brazil decide to elevate ties in Xi, Lula meeting
Η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ομάδας G-20 ολοκληρώθηκε στις 18-19 Νοεμβρίου 2024 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με τον Λούλα ντα Σίλβα να είναι ο οικοδεσπότης και τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Ο Σι Τζινπίνγκ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της Κίνας στη νέα παγκοσμιοποίηση, η οποία διαμορφώνεται μετά την επέκταση των BRICS, που πλέον αριθμούν δέκα μέλη. Από την πλευρά του, ο Λούλα, σε μια επίδειξη οικονομικής διπλωματίας, προσκάλεσε ως παρατηρητές στη Σύνοδο των G-20 χώρες όπως η Αγκόλα, η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Μαλαισία, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία, η Νορβηγία, η Παραγουάη, η Πορτογαλία, το Κατάρ, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Τανζανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουρουγουάη, το Βιετνάμ και το Βατικανό (www.mofa.go.jp 18/11/2024). Επίσης, εκτός από την ΕΕ, συμμετείχε και η Αφρικανική Ένωση σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών.
Όπως σημειώνει ο Νότης Μαριάς στο militaire, σύμφωνα με την Προεδρία της Βραζιλίας στον Οργανισμό, «τα μέλη των G-20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού» (www.g20.org/en). Επιπλέον, κινεζικές πηγές εκτιμούν ότι οι G-20 καλύπτουν «το 80% του παγκόσμιου εμπορίου» (www.globaltimes.cn 19/11/2024).
Τα μέλη των G-20, που περιλαμβάνουν χώρες από όλες τις ηπείρους, είναι τα εξής: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μεξικό, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, συνολικά έχουμε 19 κράτη συν την ΕΕ. Η Ενωμένη Ευρώπη εκπροσωπείται από τέσσερις συμμετοχές στους G-20, δηλαδή τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την ΕΕ, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Αυτό ενισχύεται από το ότι η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, η ΕΕ, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και άλλων παραγόντων, έχει εξελιχθεί σε μια “αμερικανική Ευρώπη”, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να έχει χάσει τον αυτόνομο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κυριότερων κρατών της ΕΕ φαίνεται να είναι σε σύγχυση μετά την εκλογή του Τραμπ, αναζητώντας νέα κατεύθυνση στο διεθνές σκηνικό.
Στη Σύνοδο του Ρίο, η περιθωριοποίηση των χωρών του δυτικού μπλοκ ήταν προφανής. Ο Τζο Μπάιντεν, ως απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε σε αδύναμη θέση, ενώ η ΕΕ, που εκπροσωπήθηκε από το δίδυμο Σαρλ Μισελ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς ο Σολτς παραμένει καγκελάριος, αλλά αποδυναμωμένος μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου 2025 (www.euronews.com 12/11/2024). Παράλληλα, ο Μακρόν φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ δυσκολεύεται να σταθεί πολιτικά.
Η αποδυνάμωση της Δύσης οδήγησε στην έγκριση φιλόδοξων, αλλά κυρίως ρητορικών διακηρύξεων στο εκτενές τελικό Ανακοινωθέν των ηγετών των G-20 (www.consilium.europa.eu 19/11/2024), το οποίο αναφέρεται «σε μια ισχυρή, βιώσιμη, ισόρροπη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2024, «1,1 δισεκατομμύριο από τα 6,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ζουν σε οξεία πολυδιάστατη φτώχεια, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να είναι παιδιά» (https://hdr.undp.org 17/10/2024).
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα απτά οικονομικά αποτελέσματα, η συνεργασία της Κίνας με τη Βραζιλία ξεχωρίζει, καθώς η Βραζιλία παραμένει ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος του Πεκίνου στην Λατινική Αμερική, με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 157,6 δισ. δολάρια το 2023 (www.globaltimes.cn 17/11/2024).
Έτσι, οι εμπορικές και γενικότερα οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στις 20 Νοεμβρίου 2024 στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, όπου έλαβε μια εντυπωσιακή υποδοχή από τον Λούλα. Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού CGTN την εντυπωσιακή εκδήλωση υποδοχής, στην οποία συμμετείχαν η έφιππη προεδρική φρουρά με 120 δραγόνους και τιμητικό άγημα 450 στρατιωτών, διαπίστωσαν με τα μάτια τους ποιος είναι πλέον ο ανερχόμενος οικονομικός και πολιτικός παράγοντας στη Λατινική Αμερική.
Από τη θεωρία στην πράξη, οι Σι Τζινπίνγκ και Λούλα ντα Σίλβα, μετά τις διμερείς τους συνομιλίες, υπέγραψαν 38 νέες συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας (www.aljazeera.com 20/11/2024). Σημαντική θέση στις σχέσεις των δύο χωρών κατέχει η απόφαση για συνεργασία στα έργα υποδομής του κινεζικού δρόμου του μεταξιού και στα έργα υποδοχής που προγραμματίζει η Βραζιλία (www.globaltimes.cn 21/11/2024). Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς το mega port του Τσανκάι στο Περού θα μειώσει τον χρόνο θαλάσσιων μεταφορών από την Κίνα στο Περού σε 23 ημέρες, με αποτέλεσμα τη μείωση των διοικητικών και υλικοτεχνικών εξόδων κατά τουλάχιστον 20% (https://english.www.gov.cn 14/11/2024). Η συνολική κινεζική επένδυση για το έργο αυτό θα φτάσει τα 3,5 δισ. δολάρια (https://www.capital.gr 15/11/2024), καθιστώντας το λιμάνι του Τσανκάι την κύρια πύλη εισόδου των κινεζικών εμπορευμάτων στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο.
Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και χωρών της Λατινικής Αμερικής θα φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθώς το 2023 ανήλθε σε 489,1 δισ. δολάρια.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας