Οι επόμενες κινήσεις του Καραμανλή
Πηγή Φωτογραφίας: [370501] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ "ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στην καραμανλική ατζέντα έχουν προγραμματιστεί τέσσερις παρεμβάσεις σε μόλις 40 ημέρες. Μετά τις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, αναμένονται άλλες δύο στην Αθήνα (8 Δεκεμβρίου) και την Ξάνθη (15 Δεκεμβρίου). Παράλληλα, διαφαίνονται ευκαιρίες για επιπλέον δημόσιες εμφανίσεις, έστω και σιωπηλά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας κοινής παρουσίας με τον άλλο πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που θα είναι η πρώτη μετά τη διαγραφή του Μεσσήνιου. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν και πότε θα αξιοποιηθούν οι προσκλήσεις.
Μέχρι τώρα, ο Μακεδόνας πολιτικός δεν έχει αναφέρει ονομαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γενικά αποφεύγει να προσωποποιεί την κριτική του, είτε προς τον Πρωθυπουργό είτε προς κυβερνητικά στελέχη. Η κριτική του, ωστόσο, είναι ευρεία και περιλαμβάνει σαφείς αιχμές προς το Μαξίμου.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος υπηρέτησε για πεντέμισι χρόνια και παρέμεινε σιωπηλός για πάνω από μια δεκαετία, έχει αλλάξει πορεία, επιλέγοντας να μιλάει τακτικά. Οι ομιλίες του διαρκούν πάνω από 20 λεπτά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από ευρωπαϊκά και βαλκανικά ζητήματα μέχρι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανισότητες και την «νομιμοποίηση» του πολιτικού συστήματος. Το γεγονός ότι πλέον σπάει τη σιωπή του κάθε δέκα ημέρες έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στο γαλάζιο παρασκήνιο.
Αυτό έχει οδηγήσει σε προσπάθειες ερμηνείας των προθέσεών του και των λόγων πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης. Άτομα από τον ευρύτερο κύκλο του αναφέρονται στις σημερινές συνθήκες, περιγράφοντας τον «πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο κόσμο στον οποίο η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις συχνές παρεμβάσεις του σχετικά με την τρέχουσα πολιτικο-κοινωνική επικαιρότητα, προβάλλοντας τις αρχές και τις αξίες της κεντροδεξιάς παράταξης.
Ο Μητσοτάκης συχνά αναφέρεται στις ρίζες της ΝΔ και στον ιδρυτή της παράταξης, με αρκετούς να πιστεύουν ότι η προώθηση μιας λαϊκής ατζέντας λειτουργεί ως υπενθύμιση προς τον Καραμανλή για τη σημασία της φροντίδας της παραδοσιακής βάσης. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και ως προειδοποίηση σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό του Πρωθυπουργού, ο οποίος επιδιώκει να επηρεάσει το πολιτικό Κέντρο.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές και ψυχικές αποστάσεις μεταξύ Καραμανλή και ηγεσίας είναι πλέον αγεφύρωτες. Παρ’ όλα αυτά, ο Καραμανλής αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που νιώθει αποστασιοποιημένο, προσπαθώντας να παρουσιαστεί ως ο φυσικός εκφραστής της ενότητας της ΝΔ. Πολλοί θεωρούν ότι η συνεργασία του με τον Σαμαρά, μέσω κοινών εμφανίσεων και απουσιών, ξεκίνησε κατά την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, ενώ η αύξηση των παρεμβάσεων του Καραμανλή έγινε πιο έντονη μετά από ένα αναπάντεχο εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Είναι προφανές ότι οι πορείες των Μητσοτάκη και Καραμανλή αυτή τη στιγμή δεν συγκλίνουν.
Δυσάρεσκεια για τη διαγραφή Σαμαρά
Για τους περισσότερους, η επιβεβαίωση της νέας στάσης του Καραμανλή σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έναν μήνα μετά την σημαντική απόκλιση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ από τις αναμενόμενες προσδοκίες. Στο Πολεμικό Μουσείο, όταν ανέβηκε στο βήμα μετά τις σφοδρές επιθέσεις του Σαμαρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξέφρασε με νόημα την απορία του λέγοντας «τώρα εγώ τι να πω;». Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών και την ομιλία του στα Ανώγεια, γεγονός που είχε προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις λόγω της φρασεολογίας του, όπως οι όροι «ιοβόλες σκιές», «επίκληση του απορρήτου» και «κάθαρση του δημόσιου βίου».
Στην πρόσφατη παρέμβασή του από την Πάτρα, ο Μακεδόνας φαίνεται να απομακρύνεται έμμεσα από τη στάση του Σαμαρά, ο οποίος επιτίθεται ευθέως στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το δικαίωμά του στην «έντονη κριτική και τη διαφορετική οπτική», εκφράζοντας απογοήτευση για τη διαγραφή του. Όσον αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι τον τιμά η πρόταση του Σαμαρά, ωστόσο το θέμα δεν τον αφορά ούτε τον ενδιαφέρει. Αυτό δημιουργεί διαφορετικές ερμηνείες: από τη μία, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι ο Καραμανλής επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, διευκολύνοντας έτσι και τον Μητσοτάκη απέναντι σε εσωκομματικές πιέσεις. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν αυτή την τοποθέτηση ως μια έμμεση αλλά σαφή επιβεβαίωση των κακών σχέσεων με το Μαξίμου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας