Πολιτική

Στο τραπέζι τα ενδεχόμενα αλλαγής του εκλογικού νόμου

Στο τραπέζι τα ενδεχόμενα αλλαγής του εκλογικού νόμου

Πηγή Φωτογραφίας: [373424] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παρά τις διαψεύσεις, οι εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να είναι θετικές

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο κοινοβούλιο, σε συνδυασμό με τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η τρέχουσα πολιτική γεωγραφία της Βουλής, όπου εννέα κόμματα μοιράζονται τις έδρες, εντείνουν τις συζητήσεις σχετικά με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Αυτές οι συνθήκες, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αποτελούν προάγγελο και προοπτική για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η αυτοδυναμία ενός κόμματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, όσο παραμένουν οι τρέχουσες πολιτικές και “νομοθετικές συνθήκες” που διέπουν την εκλογική διαδικασία. Αυτό το κλίμα, που δείχνει το τέλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αποτυπώνεται επίσης στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με μέτρηση της GPO , το 55,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Ανάμεσα σε αυτούς, το 42,4% είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος.

Το “αντίδοτο” απέναντι στο κλίμα που διαμορφώνεται και στην πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει από τον κατακερματισμό των δυνάμεων στη Βουλή είναι η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Αν και αυτή η πρόταση δεν έχει επισήμως κατατεθεί ή συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται ολοένα και πιο συχνά θέμα συζήτησης στις πολιτικές αναλύσεις που εξετάζουν το πολιτικό τοπίο και τις μελλοντικές προοπτικές. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν απορρίψει κάθε σχετική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι εισηγήσεις παραμένουν, με κύριο επιχείρημα την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας.

Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης προτείνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού-ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, καθώς και την παροχή επιπλέον μπόνους εδρών ανάλογα με τη διαφορά ψήφων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο σχετικά με την έναρξη ή μη μιας σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Διατηρεί σταθερή στάση απέναντι στην πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όπως είχε κατηγορηματικά απορρίψει την ιδέα αυτή από το βήμα της ΔΕΘ, έτσι και στην πρόσφατη ανάρτησή του την περασμένη Κυριακή, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για εκλογές ή αλλαγές στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Κυβερνητικοί παράγοντες ερμηνεύουν τη σταθερή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι “ο πρωθυπουργός ενεργεί με θεσμικό τρόπο σε αυτό το ζήτημα, καθώς η σταθερότητα της χώρας και ο σεβασμός στους θεσμούς είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου ή των ορίων”.

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει απορρίψει πρόσφατα τα συγκεκριμένα σενάρια, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ή συζήτηση σχετικά με τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Επιπλέον, τόνισε ότι όσοι αναφέρονται σε αυτό απλώς εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις.

Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ή κάποιες από τις διατάξεις του κατά τη διάρκεια των επόμενων περίπου δυόμισι ετών, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας της, και δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφισή του, τότε οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές.

Με τον τρέχοντα εκλογικό νόμο, το όριο για την αυτοδυναμία είναι περίπου 38%, ένα ποσοστό που καθιστά δύσκολη τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης στις πρώτες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, αν τελικά υπάρξει αλλαγή και το όριο μειωθεί, αυτό θα ισχύσει για τις επόμενες εκλογές, διευκολύνοντας πιθανώς τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και πάλι μετά από δεύτερες κάλπες.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στέλνουν το μήνυμα ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εξασφάλισε τη δεύτερη τετραετία, η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ξανά ποσοστά αυτοδυναμίας και για μια τρίτη κυβερνητική θητεία.

Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027, απομένουν περίπου δυόμιση χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται ότι οι πολίτες θα έχουν αντιληφθεί το θετικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής δράσης, ενώ οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα έχουν αντίκτυπο και στα οικονομικά των πολιτών.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments