Οργή Ισραηλινών για την «ανεύθυνη και βιαστική» εκεχειρία, κατηγορούν τον Νετανιάχου για παράδοση
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οργή Ισραηλινών για την «ανεύθυνη και βιαστική» εκεχειρία, κατηγορούν τον Νετανιάχου για παράδοση
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη Χεζμπολάχ στο πλαίσιο των «πρωτοφανών επιτευγμάτων» του Ισραήλ, όπως είπε, κατά τον τελευταίο χρόνο του πολυμέτωπου πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ πήγε τη Χεζμπολάχ «δεκάδες χρόνια πίσω» και δεν είναι η ίδια ομάδα που ήταν πριν. Μεγάλη έμφαση έδωσε στη δύναμη του Ισραήλ να κάνει αυτό που πίστευε ότι έπρεπε να γίνει -στη Γάζα, στον Λίβανο και αλλού- παρά τη διεθνή αντίθεση.
Δικαιολόγησε επίσης την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή» και τονίζοντας ότι η χώρα του θα διατηρήσει πλήρη στρατιωτική ελευθερία για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα απειλή της Χεζμπολάχ.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να θεωρηθεί ως παράδοση.
Ο Νετανιάχου όμως κατηγορείται για παράδοση από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και από ορισμένους πολιτικούς του συμμάχους.
Μια δημοσκόπηση χθες έδειξε ότι πάνω από το 80% της βάσης υποστήριξης του Νετανιάχου αντιτίθεται σε μια συμφωνία, και οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ -μεγάλος αριθμός των οποίων έχει απομακρυνθεί από τα σπίτια του- είναι επίσης θυμωμένοι.
Σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα ήταν ωστόσο πιο διχασμένη. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 37% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, το 32% κατά και το 31% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.
Η Σέλι, καθηγήτρια αγγλικών στη Σλόμι, δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν μια «ανεύθυνη και βιαστική πολιτική απόφαση».
Η Ρόνα Βάλενσι, η οποία απομακρύνθηκε από το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, είπε στο BBC ότι ήθελε να επιστρέψει σπίτι της και ότι χρειαζόταν η κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι η ιδέα της επιστροφής των κατοίκων του Λιβάνου σε αυτά τα χωριά τής προκαλούσε «μια πραγματική αίσθηση ανησυχίας και τρόμου».
«Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορώ να ελπίζω είναι ότι η Χεζμπολάχ δεν θα διεισδύσει σε αυτά τα χωριά και δεν θα δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο», μου είπε η Ρόνα. «Μόνο το να μην υπάρχουν άνθρωποι εκεί θα με κάνει να νιώθω ασφαλής».
Αυτός ο πόλεμος, σημειώνει το BBC, έχει αποφέρει πολλά στρατιωτικά επιτεύγματα για το Ισραήλ: η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί, τα οπλοστάσια και οι υποδομές της έχουν εξαντληθεί και η αλληλεγγύη της με τη Χαμάς έχει διαρραγεί. Αλλά οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι κουρασμένες, η οικονομία του υποφέρει και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του έχουν εκτοπιστεί.
Παρόλα αυτά, πολλοί παροτρύνουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίσει τον πόλεμο στον Λίβανο, αναρωτώμενοι γιατί ο πρωθυπουργός που έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά στη Γάζα μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη» υπογράφει κατάπαυση του πυρός στον βορρά;
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Ακολουθούν και οι κυριότερες διεθνείς αντιδράσεις στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που κλείστηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας και τέθηκε σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για «καλή είδηση», κρίνοντας πως η συμφωνία επιτρέπει στον Λίβανο να κάνει «νέα αρχή». «Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κάνουν εκ νέου προσπάθεια μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλες χώρες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και το τέλος του πολέμου, χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία», είπε ακόμη ο κ. Μπάιντεν
«Η συμφωνία αυτή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός που αναμένεται πολύ καιρό, μπρος στα απερίγραπτα δεινά του πληθυσμού στη Γάζα», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου περνάει από την εκλογή χωρίς καθυστέρηση νέου προέδρου της Δημοκρατίας», έκρινε επίσης.
Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακρόν ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι θα εγγυηθούν πως η συμφωνία θα «τεθεί σε εφαρμογή εξ ολοκλήρου» και πρόσθεσαν πως είναι «αποφασισμένοι να εγγυηθούν ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα προκαλέσει νέο κύκλο βίας».
Η συμφωνία «θα προστατεύσει το Ισραήλ από την απειλή που εγείρουν η Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν από τον Λίβανο», και «θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διαρκή αποκατάσταση της ηρεμίας και θα επιτρέψει την επιστροφή με κάθε ασφάλεια στα σπίτια τους των κατοίκων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής», της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, πρόσθεσαν.
Για τον ισραηλινό πρωθυπουργόχ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός θα εξαρτηθεί από «το τι θα γίνει στον Λίβανο». «Διατηρούμε απόλυτη ελευθερία ως προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης» στη λιβανική επικράτεια, πρόσθεσε. «Αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε», προειδοποίησε, καταφέρνοντας «αποφασιστικά» πλήγματα στο σιιτικό κίνημα.
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου η ανακωχή θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή» και να «εντείνει την πίεση» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εναντίον του οποίου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει καταστροφικό πόλεμο σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, από την πλευρά του δήλωσε πως «η απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να εγκρίνει την ανακωχή είναι σωστή και σημαντική, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι το κράτος του Ισραήλ θα υπερασπίζεται τους πολίτες του πάντα, παντού και παντοιοτρόπως».
«Πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσουμε το ύψιστο ηθικό καθήκον μας να ξαναφέρουμε στα σπίτια τους τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Πρέπει να δράσουμε για το ζήτημα αυτό με τον πιο επείγοντα τρόπο», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί «θεμελιώδες» βήμα για να αποκατασταθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Ευχαριστώντας το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για τις προσπάθειές τους, ο κ. Μικάτι τόνισε πως η κυβέρνησή του ανέλαβε τη δέσμευση «να ενισχύσει την παρουσία του στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας», προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας