Διεθνή

Θα χρησιμοποιήσει ο Τραμπ τον στρατό για μαζικές απελάσεις;

Θα χρησιμοποιήσει ο Τραμπ τον στρατό για μαζικές απελάσεις;

Πηγή Φωτογραφίας: Nbc news, Judge agrees to dismiss Donald Trump's 2020 election interference case

Οι προεδρικές εξουσίες για τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό της χώρας είναι ευρείες, αλλά όχι απόλυτες.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τον στρατό για να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της μεταναστευτικής του πολιτικής κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά του, νομικοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι μπορεί να στηριχθεί σε μια σειρά ομοσπονδιακών νόμων για να υλοποιήσει τις απελάσεις με τη συνδρομή του στρατού. Η προοπτική της στρατιωτικής παρουσίας στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, ωστόσο δεν είναι απίθανη, δεδομένης της εκτεταμένης εκτελεστικής εξουσίας που διαθέτει.

Όπως σημειώνει το Vox, ο Τραμπ αντέτεινε σε μια ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, όπου υποστήριξε ότι «θα κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα» για να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις, δηλώνοντας ότι αυτό είναι «ΑΛΗΘΕΙΑ!!!».

Δεν είναι άμεσα σαφές τι εννοεί με αυτό: αν σκοπεύει ο στρατός να επιβάλει τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας, αν τα στρατιωτικά κονδύλια θα ανακατευθυνθούν προς την υποστήριξη μαζικών απελάσεων ή κάτι άλλο. Εκπρόσωπος της μεταβατικής του ομάδας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αλλά ο Τραμπ έχει μερικές οδούς μέσω των οποίων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον στρατό και τους πόρους του. Αυτές περιλαμβάνουν τον νόμο περί εξέγερσης, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας- εξουσίες έκτακτης ανάγκης, όπως η ανακατεύθυνση κονδυλίων σε στρατιωτικά κατασκευαστικά έργα- και άλλες προεδρικές εξουσίες, όπως η αίτηση συνδρομής της εθνοφρουράς για την εκτέλεση στρατιωτικών αποστολών.

Οι υπέρμαχοι της μετανάστευσης ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τις μαζικές απελάσεις. Ο Άντονι Δ. Ρομέρο, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, ότι η οργάνωσή του προετοιμάζεται για δικαστική διαμάχη.

Ωστόσο, ο νόμος δίνει στους προέδρους σημαντικά περιθώρια να χρησιμοποιούν τον στρατό κατά την κρίση τους και τα δικαστήρια είναι ιστορικά επιφυλακτικά σε υπερβάσεις, αν και μπορούν να παρέμβουν αν παραβιάζονται οι πολιτικές ελευθερίες των μεταναστών.

Ο νόμος περί εξέγερσης, συνοπτικά εξηγείται

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ σχεδιάζει να επικαλεστεί τον νόμο περί εξέγερσης για να επιστρατεύσει τον στρατό για να πραγματοποιήσει μαζικές απελάσεις. Ο νόμος αποτελεί βασική εξαίρεση από τον νόμο Posse Comitatus, ο οποίος απαγορεύει τη χρήση του στρατού για την επιβολή του ομοσπονδιακού νόμου χωρίς την άδεια του Κογκρέσου ή του Συντάγματος.

Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις οι πρόεδροι έχουν επικαλεστεί τον νόμο περί εξέγερσης. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ήταν ο τελευταίος που το έκανε εν μέσω των ταραχών του Λος Άντζελες το 1992 που ξέσπασαν ως απάντηση στην αθώωση των αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ. Ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ χρησιμοποίησε επίσης αξιοσημείωτα την Πράξη εξέγερσης για να διευκολύνει την άρση του διαχωρισμού των σχολείων στο Little Rock του Αρκάνσας.

Η διάταξη του νόμου περί εξέγερσης που είναι πιθανότερο να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Τραμπ είναι αυτή που επιτρέπει στον πρόεδρο να ενεργοποιεί μονομερώς τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για την επιβολή του ομοσπονδιακού νόμου, όταν διαπιστώνει ότι «παράνομες παρεμποδίσεις, συνδυασμοί ή συγκεντρώσεις ή εξέγερση… καθιστούν ανέφικτη την εφαρμογή του με τη συνήθη πορεία των δικαστικών διαδικασιών».

Ο Μιρασόλα δήλωσε ότι ο Τραμπ θα έχει «σχετικά εύκολο χρόνο» να υποστηρίξει ότι τα καρτέλ που διακινούν μετανάστες μέσω των συνόρων αποτελούν «παράνομη παρεμπόδιση» στην επιβολή της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας. Ο Τραμπ φάνηκε κατά κάποιο τρόπο να έχει αρχίσει να χτίζει την υπόθεσή του για την επίκληση του νόμου περί εξέγερσης μέσω της ρητορικής του στην προεκλογική εκστρατεία φέτος, περιγράφοντας μια «εισβολή εγκληματιών» που περνούν τα σύνορα.

Οι έκτακτες και άλλες εξουσίες του προέδρου

Υπάρχουν και άλλες πιθανές εξουσίες που θα μπορούσε να επικαλεστεί ο Τραμπ για να διοχετεύσει στρατιωτικούς πόρους στο σχέδιο μαζικών απελάσεων.

Όπως γράφει ο Μιρασόλα στο Lawfare, ο Τραμπ έχει μια μη επείγουσα εξουσία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο να ζητήσει τη συνδρομή της πολιτειακής εθνοφρουράς σε μια ομοσπονδιακή στρατιωτική αποστολή. Σύμφωνα με τον νόμο για την εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας, η αποστολή αυτή μπορεί να είναι η παροχή βοήθειας στα τελωνεία και την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ στις «συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ασφάλεια των νότιων χερσαίων συνόρων». Ο νόμος δεν προβλέπει παραμέτρους που να περιορίζουν το είδος της βοήθειας που μπορεί να παράσχει ο στρατός, είτε πρόκειται για άρβυλα στο έδαφος στα σύνορα είτε για υποστήριξη ανάλυσης πληροφοριών.

Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τη δημιουργία της υποδομής που απαιτείται για μαζικές απελάσεις. Ο Στίβεν Μίλερ, ένας από τους βασικούς συμβούλους του Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης, δήλωσε στους New York Times τον Νοέμβριο του 2023 ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα κατασκεύαζε «τεράστιες εγκαταστάσεις κράτησης που θα λειτουργούσαν ως κέντρα συγκέντρωσης» για τους μετανάστες που αντιμετωπίζουν απέλαση. Ο Μιρασόλα γράφει ότι, για να το κάνει αυτό, ο Τραμπ θα μπορούσε να επικαλεστεί τον ομοσπονδιακό νόμο που επιτρέπει στον υπουργό Άμυνας να «αναλάβει στρατιωτικά κατασκευαστικά έργα που δεν επιτρέπονται διαφορετικά από τον νόμο και είναι απαραίτητα για την υποστήριξη» των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Εάν ο Τραμπ κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη μετανάστευση, ο νόμος αυτός θα του επέτρεπε ουσιαστικά να παρακάμψει την ανάγκη έγκρισης από το Κογκρέσο για να πάρει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων κράτησης. Προηγουμένως χρησιμοποίησε τον ίδιο νόμο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το τείχος στα σύνορά του κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Το κατά πόσον μπορούσε να το κάνει αυτό δεν διευθετήθηκε ποτέ.

Οι μετανάστες θα μπορούσαν επίσης να υποβάλουν αγωγές ισχυριζόμενοι ότι παραβιάστηκε η συνταγματική τους προστασία από παράνομες έρευνες. Η Ντόρις Μάισνερ, ανώτερη συνεργάτης και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι οι μαζικές απελάσεις που προτείνει ο Τραμπ πιθανότατα θα οδηγήσουν σε «παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων».

Αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική δοκιμασία για τα δικαστήρια, όπως δήλωσε ο Μάικλ Γουόλντμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Brennan για τη Δικαιοσύνη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: «Θα χρησιμοποιήσουν τα δικαστήρια την εξουσία τους για να επιβάλουν μακροχρόνιες προστασίες για τα άτομα; Θα υπερασπιστούν το κράτος δικαίου; Ή θα υποκύψουν στις πολιτικές πιέσεις και θα επιτρέψουν στην εκτελεστική εξουσία να διευρύνει την ήδη εκτενή εξουσία της;».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments