Η Τουρκία ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για να πληρώνει το φυσικό αέριο
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Τουρκία ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για να πληρώνει το φυσικό αέριο
Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ δημιουργούν μια σειρά από νέα σενάρια στην ενεργειακή αγορά. Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις είναι του Μπάιντεν, ενώ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής του άδειες για νέα τερματικά εξαγωγής LNG και διευκόλυνση των εξορύξεων και υδρογονανθράκων.
Σημειώνεται ότι χθες το Reuters μετέδωσε ότι η Gazprom σχεδιάζει να τερματίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας το 2025.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τη συμφωνία, με την οποία για περισσότερο από μισό αιώνα έρεε φυσικό αέριο από τη Σιβηρία προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μια συμφωνία που ξεκίνησε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Παράλληλα, στην Ελλάδα, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια που δείχνουν τάσεις ανακοπής της αύξησης του ρωσικού αερίου με παράλληλη ενίσχυση των φορτίων LNG που φτάνουν στα ελληνικά τερματικά, σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank.
Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που θα επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη ρωσική Gazprombank για να πληρώνει για εισαγωγές φυσικού αερίου.
Χωρίς εξαίρεση, “δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τη Ρωσία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. “Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα αγαθά”.
Τα σχόλια του Μπαϊρακτάρ εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των εναπομεινάντων Ευρωπαίων αγοραστών ρωσικού φυσικού αερίου σχετικά με τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Gazprombank, η οποία είχε αποφύγει προηγουμένως κυρώσεις σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία λόγω του βασικού της ρόλου στη διευκόλυνση των πληρωμών ενέργειας.
“Αν δεν υπάρξει εξαίρεση, το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο για την Τουρκία”, είπε ο Τούρκος υπουργός. Ανέφερε προηγούμενες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν ως προηγούμενο.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, παρέχοντας περίπου το 42% των εισαγωγών της πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών.
Αν και η Τουρκία παρέχει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κρίσιμες οβίδες πυροβολικού στον στρατό της Ουκρανίας, η Άγκυρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η τελευταία κατά του ουκρανικού κράτους. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε αντ’ αυτού να μεσολαβήσει για ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και να αναβιώσει μια συμφωνία υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη την οποία βοήθησε να συνταχθεί το 2022, η οποία επέτρεψε τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η Άγκυρα και η Μόσχα θέλουν να δημιουργήσουν έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας δημιουργίας περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Πέρα από το φυσικό αέριο, η Τουρκία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ήμισυ των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, έχει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Rosatom υπό κατασκευή, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες για ένα δεύτερο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας