Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Διθυραμβικά καλή η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων [vid,pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Διθυραμβικά καλή η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Άδωνις Γεωργιάδης: Διθυραμβικά καλή η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων [vid,pics]

Το 40% των προσλήψεων στο δημόσιο κατευθύνθηκε προς την δημόσια υγεία

«Τα κίνητρα που δώσαμε για τους γιατρούς στα άγονα απέδωσαν καρπούς, τα 2/3 των θέσεων καλύφθηκαν και είμαστε υπερήφανοι για αυτό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος ειδικότερα στις εν γένει κατηγορίες που διατυπώνονται κατά του ΕΣΥ, σημείωσε ότι «πολλές κατηγορίες είναι πολύ άδικες. Την ημέρα στο ΕΣΥ μπαίνουν 85.000 ασθενείς. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας χωρίς προβλήματα. Όμως αγωνιζόμαστε διαρκώς για το καλύτερο».

Απαντώντας σε ερώτημα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι «ήδη έχουμε κλείσει ραντεβού. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία δεν άργησαν, ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου. Έχουμε κλείσει περίπου 1.800 για τις δυο πρώτες εβδομάδες και πρωταθλήτρια είναι με απόσταση η Θεσσαλονίκη, με 400 προγραμματισμένα χειρουργεία. Υπάρχει η πρόβλεψη να δαπανηθούν περίπου 9 εκατ. από τα 54 εκατ. για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιώτη. Ξεκινάμε από τους είκοσι παλαιότερους ασθενείς και μετά, προχωράμε στους επόμενους. Απελευθερώνουμε 20άδες ανά κλινική από τα παλαιότερα στα νεότερα. Όλα θα λειτουργήσουν μια χαρά. Είναι  ένα ωραίο μέτρο και κοινωνικά ωφέλιμο. Μιλάμε για ψυχρά χειρουργεία. Οι επείγουσες ιατρικές ανάγκες εξυπηρετούνται το πρωί από τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία. Για τα ογκολογικά περιστατικά, η αναμονή είναι μηδενική. Σε ογκολογικό περιστατικό δεν υπάρχει αναμονή. Η εντολή σε όλα τα νοσοκομεία είναι ότι τα ογκολογικά περιστατικά πρέπει να ικανοποιούνται άμεσα και τα χειρουργεία πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα μήνα το αργότερο. Το απόγευμα δεν χειρουργούμε ογκολογικά περιστατικά. Πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 34.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ταμείο ανάκαμψης τελειώνει στις 31/12/2025. Οι πρώτες δυο εβδομάδες είναι διθυραμβικά καλές. Στη Βουλή μόνο η ΝΔ και οι Σπαρτιάτες υπερψήφισαν τα δωρεάν χειρουργεία. Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Η έναρξη είναι πάρα πολύ δυνατή».

«Αν, ενδεχομένως, υπήρξε αντίθετη περίπτωση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, θα δώσω εντολή για ΕΔΕ», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. «Το Ιπποκράτειο είναι ένα καλό νοσοκομείο, το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Είναι η «καρδιά» του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη. Κάνουμε το Ιπποκράτειο ένα καινούργιο νοσοκομείο. Αντιμετωπίζει θέμα με το προσωπικό. Η Θεσσαλονίκη έχει τον μικρότερο αριθμό αναισθησιολόγων. Ο ιδιωτικός τομέας δίνει πολύ περισσότερα λεφτά και οι αναισθησιολόγοι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα. Αναβαθμίζουμε το Ιπποκράτειο. Επίσης, κάναμε τα εγκαίνια για το κέντρο για το μελάνωμα, το οποίο είναι το καλύτερο στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «η πρώτη νομοθετική προσέγγιση έγινε από τον Θάνο Πλεύρη και την Μίνα Γκάγκα. Εμείς κάναμε το επόμενο λογικό βήμα. Σήμερα έχουμε κάλυψη για 5,5 ανθρώπους. Για να φτάσουμε στα 8 εκατ., που είναι δέσμευσή μας στην Κομισιόν, χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς. Όμως άλλους παθολόγους και γενικούς ιατρούς δεν έχουμε. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, γιατί στην Ευρώπη το 20% των γιατρών είναι παθολόγοι και γενικοί ιατροί, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις το 6%. Βάλαμε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό μπόνους για την ειδικότητα του παθολόγου, μπόνους το οποίο ανέρχεται στις 45.000 ευρώ, και δώσαμε τη δυνατότητα του προσωπικού ιατρού σε κάποιον που κάνει τώρα την ειδικότητα του παθολόγου. Η κριτική είναι ότι, στην δεύτερη περίπτωση, ο γιατρός δεν έχει πάρει ακόμη την ειδικότητα του παθολόγου. Μα στο αγροτικό ιατρείο ο γιατρός δεν είναι ειδικευμένος. Ο γιατρός είναι αγροτικός. Ο αγροτικός γιατρός είναι κατά κανόνα ανειδίκευτος. Και έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους οι αγροτικοί γιατροί. Ένας ανειδίκευτος γιατρός δεν σημαίνει ότι δεν είναι γιατρός. Άρα το επιχείρημα όσων κάνουν κριτική είναι αδύναμο. Ο προσωπικός γιατρός θα πει τι σιρόπι θα πάρεις, δεν θα σου κάνει εγχείρηση»

Μιλώντας, εν συνεχεία, για το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» στις αναμονές των εφημεριών, ο Ά. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «η αναμονή στην εφημερία είναι διαχρονικά πιο μεγάλη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στις 4 ώρες, ενώ στην Ελλάδα φτάνουμε και τις οκτώ ώρες. Θέλουμε ένα σύστημα στις αναμονές των εφημεριών που θα πηγαίνει προς τις 4 ώρες. Είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα. Το άλλο προσωπικό στοίχημα είναι η μείωση του χρόνου αναμονής στη λίστα χειρουργείων. Για να επιτύχουμε τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες, έχουμε ήδη αλλάξει τον τρόπο συνεφημέρευσης, υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως γνωμάτευσης από ακτινολόγο, προσλαμβάνουμε 500 τραυματιοφορείς μέσω της ΔΥΠΑ, προσλαμβάνουμε γιατρούς στα ΤΕΠ.

Ένα από τα βήματα είναι το «βραχιολάκι», ένας κρίκος σε όλα τα μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής.  Είναι ένα σύστημα ιχνηλάτησης που θα παρακολουθεί τον ασθενή μέσα στο νοσοκομείο και αν καταγράφεται περισσότερη ώρα από την αναμενόμενη, το σύστημα ειδοποιείται και αποστέλλεται email στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Παράλληλα, θα προσλάβουμε προσωπικό, που θα κάνει τη ζωή του ασθενή λίγο πιο εύκολη, με ανθρώπινο τρόπο. Θέλω να κάνω την εμπειρία της εφημερίας πιο ανθρώπινη».

Σε σχέση με τις προσλήψεις σε νοσοκομειακό προσωπικό, επισημάνθηκε ότι «το προσωπικό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι περισσότερο σε σχέση με ό,τι υπήρχε πριν από πέντε χρόνια. Κάνουμε ασταμάτητα προκηρύξεις για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Θεσπίσαμε και οικονομικά κίνητρα. Έχουμε 11.000 νοσηλευτές και γιατρούς σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση του κανόνα 1:1. Ένας συνταξιοδοτείται και ένας προσλαμβάνεται. Αυτό προβλέπεται από το μνημόνιο Τσίπρα. Το 40% των προσλήψεων πήγε στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει 77,4% παραπάνω λεφτά από ό,τι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω ότι τα πράγματα είναι ιδανικά. Αλλά υπάρχουν δημοσιονομικού κανόνες, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Απαντώντας για το νοσοκομείο Δράμας, ο υπουργός Υγείας είπε: «Προκηρύξαμε 10 θέσεις. Δεν ενδιαφέρθηκαν παθολόγοι, αλλά καλύφθηκαν όλες οι άλλες θέσεις ιατρικού προσωπικού. Άρα το νοσοκομείο πηγαίνει πολύ καλά. Συγκεντρώσαμε όλες τις θέσεις που έβγαιναν άγονες. Προκηρύξαμε 293 θέσεις. Καλύφθηκαν οι 201 θέσεις. Προχωράμε σε νέα προκήρυξη των κενών θέσεων. Το 2025, θα έχουμε, σε κάθε περίπτωση, καλύτερη εικόνα από ό,τι είχαμε το 2022 και το 2023».

Αναφερόμενος, τέλος,  στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «στο νοσοκομείο της Κέρκυρας έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τους παθολόγους. Μεταφέρουμε πάντα παθολόγο μέσω της 6ης ΥΠΕ, είτε από την Πάτρα ή από τα Γιάννενα. Θα επαναπροκηρύξουμε θέσεις για την Κέρκυρα με τα νέα οικονομικά κίνητρα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments