Άδωνις Γεωργιάδης: Το 99% των πόρων που αυξήσαμε πήγε στο δημόσιο σύστημα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Άδωνις Γεωργιάδης: Το 99% των πόρων που αυξήσαμε πήγε στο δημόσιο σύστημα
«Δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική πρόθεση για μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σε αντίθεση με ό,τι λέει η αντιπολίτευση», σημείωσε, σήμερα στη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Παρεμβαίνοντας, ειδικότερα, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αρχικά στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας: «Έκανα τα εγκαίνια του νέου εξοπλισμού και της επάνδρωσης του περιφερειακού ιατρείου Σφακίων. Δεν είμαι μονολιθικός στις απόψεις μου. Οι υπηρεσίες όρισαν τα Σφακιά ως άγονο β. Επισημαίνω όμως την κακία και την τοξικότητα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «εκδικητική» απόφαση. Επίσης, στη Βουλή υπάρχει μια χορογραφία, με βάση την οποία οι αρχηγοί των κομμάτων συζητούν μεταξύ τους και ο υπουργός μιλάει με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Διαπίστωσα ότι τη χορογραφία την ακολούθησε και ο Πολάκης, ο οποίος έκανε πρόβα τζενεράλε ως συναρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε σχέση με τον χαρακτηρισμό περί «ερανιστικού νομοσχεδίου», ο Α. Γεωργιάδης τόνισε πως «ως προς το νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μακάρι να είναι το τελευταίο ερανιστικό νομοσχέδιο. Όμως, αυτό δεν είναι κακό. Παλιά, διάσπαρτες ρυθμίσεις έμπαιναν σε ποικίλα νομοθετήματα. Ο Μητσοτάκης έφερε την ιδέα της καλής νομοθέτησης. Θέλει η συζήτηση των άρθρων να φωτίζεται περισσότερο στο Κοινοβούλιο. Από την πλευρά μου είμαι ευτυχής με το ερανιστικό νομοσχέδιο και θεωρώ ότι λύνουμε πάρα πολλά προβλήματα. Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι καλά επεξεργασμένο».
Μιλώντας για τη φήμη περί μετατροπής των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ο υπουργός Υγείας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας: «Δεν προτίθεμαι να μετατρέψω τα δημόσια νοσοκομεία σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού. Πιστεύω ότι αυτά τα νομικά πρόσωπα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Θα πουν ότι θέλω να ιδιωτικοποιήσω την υγεία. Όμως, το 99% των πόρων που αυξήσαμε πήγε στο δημόσιο σύστημα, γιατί δεν έχουμε καμιά πρόθεση να καταστρέψουμε το δημόσιο σύστημα. Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο να δουλεύει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι, αν ρωτάτε τη γνώμη μου, τα ΝΠΙΔ δουλεύουν καλύτερα. Για το αν προτίθεμαι να το κάνω, δηλαδή να μετατρέψω όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, όχι δεν προτίθεμαι. Θα μου πείτε ΄γιατί δεν προτίθεσαι;’. Διότι υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι σε μια απόφαση. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι τα ΝΠΙΔ δουλεύουν καλύτερα, δεν σημαίνει ότι αυτό το σέβονται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, όλη η κυβέρνηση ότι είναι ώριμο το ΕΣΥ για μια τέτοια μεταβολή. Άρα αν με ρωτάτε αν έχω κάποιο τέτοιο σχέδιο, σας απαντώ ότι όχι δεν έχω τέτοιο σχέδιο. Αν με ρωτάτε, ΄πιστεύεις ότι θα ήταν χρήσιμο;’, σας λέω «ναι».
Επίσης, θέλω να τονίσω ότι, πλέον, δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου και στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του πρώην ΙΚΑ. Και τώρα διαμαρτύρονται οι Συριζαίοι γιατί δίνω αυτή τη δυνατότητα, τη στιγμή που ο ίδιοι είχαν ζητήσει τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου. Με την αριστερά δεν βρίσκεις άκρη. Για αυτό και εγώ προτιμώ τον χώρο της δεξιάς, η οποία δεν λέει παράλογα πράγματα και κινείται εντός της κοινής λογικής.
Το νομοσχέδιο έχει λύσεις για πάρα πολλά επιμέρους ζητήματα. Η αγωνία του ΚΚΕ να μη μειωθεί το claw back είναι ευθέως αντίθετη με τη στάση του ΚΚΕ, που καταψηφίζει όλους τους νόμους του claw back. Ο βαρύτερος νόμος κατά των βιομηχάνων ήταν ο νόμος του claw back. Τον έχω ψηφίσει τον μισό εγώ και τον άλλο μισό ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι βιομήχανοι έχουν πάει στα δικαστήρια για αυτό το νόμο.
Αναφορικά με τις διατάξεις για το claw back, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «το claw back είναι φάρμακο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» και «όπως όλα τα φάρμακα, έχει παρενέργειες, ιδίως όταν το παίρνεις σε μεγάλες δόσεις, που τότε μπορεί οι παρενέργειες να είναι και θανάσιμες», δηλαδή «να μείνουμε χωρίς φάρμακα», αφού έφτασαν εταιρείες να πρέπει να πληρώσουν claw back 83%.
«Αυτό δημιούργησε μεγάλη κρίση στην βιομηχανία και στη σχέση μας με αυτούς και στην εξασφάλιση της ροής φαρμάκων στην Ελλάδα. Άρα ένας από τους στόχους ήταν να μειώσουμε το claw back, ώστε να υπάρξει ομαλότητα στην αγορά. Ένα από τα μέτρα μείωσης του claw back είναι και το άρθρο για τον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται με την τιθέμενη διάταξη είναι ότι «μειώνεται η προστασία των φαρμάκων από 5 ευρώ και πάνω για να είναι πιο ισόρροπη η κατανομή του claw back στα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία είχαν φύγει πάρα πολύ ψηλά», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας