Εικόνα Βαβέλ παρουσιάζει και πάλι η Κεντροαριστερά
Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Περίπου έξι μήνες έχουν περάσει από τις ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος μετά από διάσπαση, προκάλεσε δύο εσωκομματικές εκλογές και διέψευσε τις προσδοκίες ενός άλλου νέου κόμματος που προήλθε επίσης από διάσπαση. Όλα αυτά συνέβησαν στον προοδευτικό χώρο, αν και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη φθορά σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Οι σημαντικές απώλειες της ΝΔ ξεπέρασαν τις 900.000 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12%. Παρ’ όλα αυτά, δεν προκάλεσαν θεμελιώδεις αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς η ψήφος των πολιτών κατανέμεται σε πολλές κομματικές επιλογές ή στην αποχή.
Έτσι, η έλλειψη ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού ρεύματος που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τους δυσαρεστημένους και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην κυβέρνηση ήταν προφανής. Η κυβέρνηση κατάφερε να παραμείνει ανέπαφη από τη φθορά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε μικρές αλλαγές, χωρίς να τροποποιεί την ουσία της πολιτικής της, η οποία απορρίφθηκε στις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, το κυβερνητικό σκάφος στρέφεται ολοένα και πιο προς τα δεξιά, με στόχο να ενοποιήσει το σκληρό δεξιό κοινό.
Η νέα συνθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας απώλειες 335.000 ψήφων και ποσοστό 2,9% σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, χωρίς να επιτύχει τον στόχο του να ξεπεράσει το «2». Μετά από αυτό το αποτέλεσμα και τις διαφορετικές ερμηνείες που προέκυψαν εντός της Κουμουνδούρου, προέκυψε μια κρίσιμη κατάσταση που οδήγησε στην απομάκρυνση του Στ. Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σ. Φάμελλος, καλείται να διαχειριστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα. Πρέπει να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις, να επιδιώξει την επιστροφή κάποιων βουλευτών και να επαναφέρει την Κουμουνδούρου σε μια πορεία παραγωγής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί ανάκαμψη. Αναμφίβολα, η επίλυση αυτής της εξίσωσης δεν είναι εύκολη.
Η δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατίας
Ο Στέφανος Κασσελάκης, με την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατίας. Μέσα από τη διακήρυξή του και τις πρώτες του δηλώσεις, ο πρώην πρόεδρος της Κουμουνδούρου εκφράζει την επιθυμία του να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, τα οποία δεν θα έχουν απαραίτητα πολιτική ταύτιση στην κλίμακα Αριστεράς – Δεξιάς.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, γεγονός που αποτελεί σημείο τριβής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι σαφές ότι ο Στ. Κασσελάκης θα προσπαθήσει να πείσει βουλευτές να μεταπηδήσουν στο Κίνημα Δημοκρατίας, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός «10» ανεξάρτητων βουλευτών. Στην τελευταία του συνέντευξη, τους κάλεσε να σκεφτούν αν επιθυμούν να παραμείνουν στην Κουμουνδούρου μετά τα πρόσφατα γεγονότα.
Στη συνέχεια, ο Στ. Κασσελάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί της δημιουργίας ενός κόμματος από το μηδέν, χωρίς την υποστήριξη κομματικών μηχανισμών, γραφείων και κρατικής χρηματοδότησης.
Η αναβάθμιση του Νίκου Ανδρουλάκη
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, παρά την απώλεια άνω των 100.000 ψήφων στις ευρωεκλογές, παρατήρησε αύξηση στα ποσοστά του και στον αριθμό των ευρωβουλευτών του.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξεκίνησε η εσωκομματική αμφισβήτηση του Ν. Ανδρουλάκη, γεγονός που οδήγησε στη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών, καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της δεύτερης θέσης.
Ο Ν. Ανδρουλάκης επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετά από μια επιτυχημένη διαδικασία εκλογών, στην οποία συμμετείχαν 303.000 ψηφοφόροι. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποίησε στελέχη που τον αμφισβήτησαν, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, και υποσχέθηκε αλλαγές στην εσωκομματική δομή και την εξωτερική εικόνα της Χαριλάου Τρικούπη.
Η πολυδιάσπαση στον προοδευτικό χώρο έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία μετώπων συνεργασίας στη Βουλή, με στόχο την προώθηση αντιπολιτευτικών προτάσεων.
Ο Ν. Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τον Σ. Φάμελλο μετά την εκλογή του δεύτερου, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης προτάσεων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν τα επερχόμενα νομοσχέδια. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι όταν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης, αυτό θα εξετάζεται, κάτι που αποτελεί σταθερή θέση του κόμματος και έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας