Εμπόδια στην υλοποίηση ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εμπόδια στην υλοποίηση ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, τότε η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει μετά τη λειτουργία του έργου με χρέωση των καταναλωτών.
Εφόσον οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (όπως και εκτιμάται ότι θα συμβεί) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.
Στην εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου δεν υπαρχει αναφορά για την συμμετοχή της Κυπριακης Δημορκατιας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με ποσό 100 εκατ. ευρώ.
Το τοπίο φαίνεται να «θολώνει» ακόμα περισσότερο η στάση των Κυπρίων απέναντι στην ελληνική πλευρά, καθώς η Λευκωσία εξακολουθεί να μην εγκρίνει τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ, αναγνωρίζοντας μόνο τα 12 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 48 που έχει δαπανήσει ο ΑΔΜΗΕ για την εξαγορά του έργου. Με τη σειρά του, ο Διαχειριστής σκοπεύει να διαβιβάσει στην Κομισιόν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε μια προσπάθεια να βγει τελικά «λευκός καπνός».
Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ, η κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) δεν αποδέχεται ούτε τις λειτουργικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ, οι οποίες «αγγίζουν» τα 9 εκατ. ευρώ, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η ΡΑΕΚ ζητά τώρα περισσότερες διευκρινίσεις για τα κόστη προκειμένου να εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες και προτίθεται τις επόμενες μέρες να του αποστείλει αναλυτικό ερωτηματολόγιο στον ΑΔΜΗΕ με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΡΑΕΚ βρίσκεται σε φάση μετάβασης με αλλαγές προσώπων στις θέσεις-κλειδιά.
Ένα ακόμα βασικό ερωτηματικό που προκύπτει από την κυπριακή πλευρά σχετίζεται με τη μετοχική τους είσοδο στο project. Υπενθυμίζεται ότι έως τα τέλη του έτους, αναμένουμε τη θετική, όπως έχει δεσμευθεί, σε πολιτικό επίπεδο, απόφαση να μετέχει με 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης, παίρνοντας το 30% των μετοχών. Το ζήτημα αυτό όμως εξακολουθεί να εκκρεμεί με το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, βέβαια, να έχει παραλάβει από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο. Αν έχουμε θετική εξέλιξη από την αξιολόγηση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να συμμετέχει στο έργο το κυπριακό δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας