Κυβέρνηση: Η στήριξη της μεσαίας τάξης στο προσκήνιο
Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει στην οικονομία ως κύριο άξονα της πολιτικής της για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου τετραετούς κύκλου της το 2027. Παρά την θετική πορεία της οικονομίας που παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτή δεν έχει αποτυπωθεί στην κοινωνία και στους πολίτες όπως θα ήθελε το κυβερνητικό επιτελείο. Έτσι, η προσοχή στρέφεται στην ενίσχυση των εισοδημάτων, μέσω δύο βασικών κατευθύνσεων: της περαιτέρω μείωσης των φόρων, με στόχο τη μεσαία τάξη, και της αύξησης μισθών και συντάξεων.
Ο Προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία της Βουλής, αποτελεί την «αφετηρία» για την κυβερνητική πολιτική των επόμενων δύο ετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει αυτόν τον Προϋπολογισμό ως μια οικονομική τεκμηρίωση ενός πολιτικού σχεδίου, που στοχεύει να διατηρήσει τη χώρα σε μια σταθερή πορεία προόδου, «με σκοπό να μετατρέπει τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης σε απτά κοινωνικά αποτελέσματα». Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συζήτησης στη Βουλή, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «ο προϋπολογισμός, αν και αφορά το 2025, έχει στην πραγματικότητα προοπτική μέχρι το 2027».
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν προτεραιότητα σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι ο τρέχων Προϋπολογισμός περιλαμβάνει 12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις εισοδημάτων. Δεύτερον, ότι αποτελεί απάντηση στην ακρίβεια, η οποία παραμένει το κύριο πρόβλημα για τους πολίτες. Τρίτον, ότι αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μια πολιτική που η κυβέρνηση θεωρεί ως μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση. Αυτά τα αποτελέσματα, από τη μία πλευρά, επιτρέπουν την κατεύθυνση πόρων σε άμεση στήριξη κοινωνικών ομάδων, όπως θα συμβεί και ενόψει Χριστουγέννων, και από την άλλη, τα έσοδα που θα προκύψουν θα διευκολύνουν την υλοποίηση ακόμη περισσότερων σταθερών και μόνιμων μειώσεων φόρων από το 2026 και μετά.
Για να προχωρήσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό αυτό, ο οποίος θα την φέρει μπροστά στο εκλογικό σώμα κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2027, με στοιχεία που θα πιστοποιούν τη σύγκλιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε «εκτροχιασμός». Όπως επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να επικρατήσουν «η σύνεση και το μέτρο», ώστε η ελληνική οικονομία να μην αντιμετωπίσει κινδύνους που έχουν προκύψει στο παρελθόν.
Αυτή θα αποτελέσει τη «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, το κρίσιμο ζήτημα για τους πολίτες και το δίλημμα που θα καθορίσει την κατεύθυνση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η ένταξη ισχυρών κρατών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των υψηλών ελλειμμάτων τους, καθώς και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Παρίσι και το Λονδίνο για αύξηση φόρων, θα χρησιμεύσουν ως απόδειξη που θα παρουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου για να πείσει ότι ο κίνδυνος παραμένει πάντα παρών, ανεξαρτήτως της φαινομενικής ισχύος μιας οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ασκεί σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και για υποσχέσεις που δεν έχουν κόστος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να επανακαθορίσει τη σχέση του με το εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος περιγράφει την πολιτική που αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό για την οικονομία ως «μια ευκαιρία για την έναρξη ενός νέου ουσιαστικού διαλόγου με τους Έλληνες πολίτες, τόσο για τα θετικά στοιχεία που φέρνει ο προϋπολογισμός όσο και για τα ακόμα καλύτερα που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια». Επισημαίνει, όπως αναφέρει, το «μοναδικό κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης που διαθέτει η χώρα, καθώς και τη σιγουριά που μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει» μέχρι σήμερα.
Ο ίδιος έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη μεσαία τάξη, εστιάζοντας στην ελάφρυνσή της από τη φορολογία και την ενίσχυσή της, υποδεικνύοντας έτσι το κοινό στο οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί. Η μεσαία τάξη, όπως και ο μεσαίος χώρος, αποτελούν το σημείο επαφής των κοινών συμφερόντων, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα θα είναι το πεδίο ενός έντονου «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας