Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Καραμανλή
Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το πολιτικό τοπίο της χώρας φαίνεται να βρίσκεται στην «αφετηρία» μιας διαδρομής που θα οδηγήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η «αφετηρία» για τα πολιτικά κόμματα αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Pulse, η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις μιας σειράς πολιτικών εξελίξεων – όπως η διαγραφή του Σαμαρά, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, η εκλογή του Φάμελλου και η ίδρυση κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη – που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθώς η κοινή γνώμη «επεξεργάζεται» τις ραγδαίες εξελίξεις από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η δημοσκόπηση της Pulse αποτυπώνει τον κατακερματισμό των πολιτικών συσχετισμών. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 24% στην πρόθεση ψήφου – που φτάνει το 29,5% στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων – ενώ το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση με 14%, που ανέρχεται σε 17,5% στην περίπτωση κατανομής των αναποφάσιστων.
Στη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να καθορίζει τις «κόκκινες γραμμές» του, τόσο για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Απέκλεισε δύο σενάρια: αυτό των πρόωρων εκλογών και της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, αναφέροντας ότι υπάρχει «σχέδιο τριετίας» για την κυβέρνηση και δεσμευόμενος ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί […] με αυτό το εκλογικό σύστημα θα προχωρήσουμε στις εκλογές του 2027».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στόχευσή του, η οποία επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη». Με το ΠΑΣΟΚ να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση και με τον στόχο της Χαριλάου Τρικούπη να είναι η νίκη στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προκάλεσε» τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποδείξει ότι «μπορεί να αναλάβει το βάρος της ευθύνης» που συνεπάγεται η θέση του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την Pulse, το 42% των ερωτηθέντων και το 76% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν θετική γνώμη για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόρισε τα όρια της κριτικής που είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί.
«Δεν μπορώ να επιτρέψω τη διάδοση τέτοιων θεωριών που με κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν ”κάνουμε μυστική διπλωματία” ή ότι ”είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία”. Η φράση που ειπώθηκε για τα ”χαριεντίσματα” ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε άλλη επιλογή από αυτή που ακολούθησα. Υπάρχουν όρια που έχουν ξεπεραστεί. Δεν μπορεί κανείς να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει ουσιαστικά τον Υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει καμία διαρροή από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας σε μια ασυνήθιστη κίνηση να σχολιάσει τις απόψεις πρώην πρωθυπουργών, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη διαγραφή του Σαμαρά. Χωρίς περιστροφές, δήλωσε: «Διαφωνώ. Αντίθετα, πιστεύω ότι με αυτή την ενέργεια προστάτευσα τόσο το κύρος της κυβέρνησης όσο και το κύρος της παράταξης».
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραχωρήσει τη μισή συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ από την Τανάγρα δεν ήταν καθόλου τυχαία. Από τη μία πλευρά, επιβεβαίωσε τις σταθερές «κόκκινες γραμμές» της χώρας απέναντι στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι «είμαστε μακριά» από την πιθανότητα επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Επανέλαβε ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς στις δικές μας», καταλήγοντας ότι «δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος» σε αυτόν τον τομέα. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί η χώρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Η κυβερνητική στρατηγική, που εφαρμόζεται τόσο στη διπλωματία όσο και στις ένοπλες δυνάμεις, αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου την ουσιαστική απάντηση σε όσους – είτε εντός είτε εκτός της Νέας Δημοκρατίας – εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την πορεία των εθνικών θεμάτων. Αυτό είναι ένα ζήτημα που ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να διαχειριστεί με προσοχή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας