Το νέο πυρηνικό δόγμα και η στρατηγική του Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το νέο πυρηνικό δόγμα και η στρατηγική του Πούτιν
Το ερώτημα «Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;» συνήθως ακολουθείται από: «Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία;». Ο Ρώσος πρόεδρος σε κάθε ομιλία του φροντίζει να βάζει κόκκινες γραμμές, λέγοντας παράλληλα τι θα γίνει σε περίπτωση που ξεπεραστούν.
Η πρώτη ήταν όταν ανακοίνωσε την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» -της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία- είχε απευθύνει προειδοποίηση προς «όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν από έξω».
«Όποιος κι αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό μας», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου. Πρόσθεσε δε «πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως. Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».
Οι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν γενικά αυτό που είδαν ως πυρηνικό σαμποτάζ. Από την έναρξη του πολέμου οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές»: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων – το διάταγμα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Μια σαφής προειδοποίηση προς την Ευρώπη και την Αμερική να μην επιτρέψουν πυραυλικά πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.
Παρόλα αυτά και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί. Στην ομιλία του προς το έθνος ο Πούτιν επιβεβαίωσε δυτικές αναφορές ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει πυραύλους Atacms που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ και πυραύλους Storm Shadow βρετανικής κατασκευής σε στόχους εντός της Ρωσίας. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο πλήγμα.
Ρωσία: Θα ήταν αυτοκτονικό για τη Δύση να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η Δύση πρέπει να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τόνσιε ότι είναι προς το συμφέρον υπεύθυνων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο αποκάλεσε «αυτοκτονικό», δεν θα εκτυλιχθεί.
Πρόσθεσε ότι αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνες ενέργειες» της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της θα μπορούσαν να φέρουν τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής».
Παράλληλα ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους στην Ιαπωνία, αυτό θα αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία και η Μόσχα θα πρέπει να προβεί αντίποινα.
Η Ζαχάροβα είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα.
Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στις Φιλιππίνες, ένα βήμα που είπε ότι θα πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών και θα αυξήσει τους στρατηγικούς κινδύνους.
Απειλές προς το Κίεβο
Ταυτόχρονα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει εναντίον της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.
«Αν η χώρα με την οποία ουσιαστικά βρισκόμαστε σε πόλεμο τώρα γίνει πυρηνική δύναμη, τι κάνουμε; Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε όλα, θέλω να το τονίσω αυτό, ακριβώς όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία. Τα πάντα: δεν θα το επιτρέψουμε. Θα παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση», δήλωσε ο Πούτιν. «Αν επισήμως κάποιος μεταφέρει κάτι, τότε αυτό θα σήμαινε παραβίαση όλων των δεσμεύσεων μη διάδοσης που έχουν αναλάβει», συμπλήρωσε.
Δήλωσε επίσης ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να παράγει πυρηνικό όπλο, αλλά ότι μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιο είδος «βρόμικης βόμβας», που θα είναι εφοδιασμένη με ραδιενεργό υλικό προκειμένου να εξαπλωθεί η μόλυνση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα απαντούσε κατάλληλα, είπε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή.
Η Ουκρανία κληρονόμησε πυρηνικά όπλα από τη Σοβιετική Ενωση μετά την κατάρρευσή της το 1991, αλλά τα εγκατέλειψε βάσει μιας συμφωνίας του 1994, του Μνημονίου της Βουδαπέστης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η κίνηση αυτή άφησε τη χώρα του χωρίς ασφάλεια, αναφέροντας αυτόν ως λόγο για τον οποίο θα πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας