Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης-Ξενάγηση Σακελλαροπούλου & Μητσοτάκη
Στους ρυθμούς των αυριανών εγκαινίων λειτουργίας του Μετρό κινείται η Θεσσαλονίκη και σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Σταθμού Βενιζέλου.
Οι πρώτοι επισκέπτες θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τους οποίους θα ξεναγήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο και στα ευρήματα των ανασκαφών.
Η υπουργός έχει χαρακτηρίσει τον Σταθμό Βενιζέλου ως τον καλύτερο Σταθμό Μετρό στον κόσμο, διότι συνδυάζει και τη λειτουργία ενός μοναδικού Μουσείου με τις αρχαιότητες, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, ανάμεσα τους και όσες απομακρύνθηκαν προσωρινά, λόγω της κατασκευής του έργου, και επανατοποθετήθηκαν στις ίδιες θέσεις.
Συνολικά σε όλη τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό ήρθαν στο φως περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ποιοι είναι οι 13 σταθμοί – Πώς διαμορφώνεται η αστική – περιαστική ζώνη
Το Σάββατο (30.11) εγκαινιάζεται το Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο ΟΣΕΘ μέσω ενημέρωσής του προς τους πολίτες αναλύει με λεπτομέρεια όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει το επιβατικό κοινό για τις μετακινήσεις του με λεωφορείο και μετρό στην πόλη και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις ζώνες μετακίνησης των λεωφορείων (αστικές και περιαστικές), τα προϊόντα κομίστρου, ενώ παρέχει πρακτικές πληροφορίες για την έκδοση εισιτηρίων και καρτών.
Το βασικό δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 13 σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία. Η γραμμή εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. και περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς. Οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με συστήματα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες, για τη μέγιστη ασφάλεια και άνεση. Οι συχνότητες δρομολογίων στις ώρες αιχμής θα είναι 3,5 λεπτά, με δυνατότητα μείωσης σε 90 δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Καλαμαριά.
– Τι χρειάζεται να ξέρει ο πολίτης σχετικά με τη διάκριση μεταξύ αστικής και περιαστικής ζώνης
Οι ζώνες μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό των περιοχών που καλύπτουν:
Αστική Ζώνη
Περιλαμβάνει τις κεντρικές και γύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς και κεντρικούς δήμους. Συγκεκριμένα, η αστική ζώνη όπως ορίστηκε καλύπτει:
- Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
- Δήμος Δέλτα (Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου)
- Δήμος Θερμαϊκού (Δημοτικές Ενότητες Θερμαϊκού και Μηχανιώνας)
- Δήμος Θεσσαλονίκης
- Δήμος Καλαμαριάς
- Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
- Δήμος Νεάπολης – Συκεών
- Δήμος Παύλου Μελά
- Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
- Δήμος Ωραιοκάστρου (Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου)
Στην αστική ζώνη ανήκουν οι επιμέρους σταθμοί μετεπιβίβασης: «Ν. Σ. Σταθμός (ΟΣΕ)», «Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Μακεδονία», «ΚΤΕΛ Χαλκιδικής», Νέα Ελβετία», «Α.Σ. ΙΚΕΑ».
Περιαστική Ζώνη
Αφορά περιοχές που βρίσκονται στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και πιο απομακρυσμένους δήμους. Οι περιοχές που ανήκουν στην περιαστική ζώνη είναι:
- Δήμος Δέλτα (Δημοτικές Ενότητες Χαλάστρας και Αξιού)
- Δήμος Θερμαϊκού (Δημοτική Ενότητα Επανομής)
- Δήμος Θέρμης
- Δήμος Λαγκαδά (Δημοτικές Ενότητες Κορώνειας, Λαγκαδά, Λαχανά και Άσσηρου)
- Δήμος Χαλκηδόνας
- Δήμος Ωραιοκάστρου (Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας)
Στην περιαστική ζώνη ανήκει ο σταθμός μετεπιβίβασης «Αεροδρόμιο».
– Πώς οι ζώνες καθορίζουν τις τιμές εισιτηρίων και τις επιλογές διαδρομών
Η διάκριση μεταξύ αστικής και περιαστικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη καθορίζει την τιμολόγηση των εισιτηρίων και τις επιλογές μετακίνησης ανάμεσα στις περιοχές αυτές. Από την 1η Δεκεμβρίου 2024, οι τιμές και τα είδη κομίστρων θα είναι ως εξής:
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας