Γιατί η ΕΕ και η Κίνα δεν θα σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο κατά του Τραμπ
Πηγή Φωτογραφίας: CNN, Western leaders welcomed China’s presence at Ukraine peace talks. But Beijing’s relationship with Europe is still testy
Στις 9 Νοεμβρίου, ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί κάλεσε την ΕΕ και την Κίνα να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους εμπορικούς περιορισμούς που υποσχέθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πράγματι, τόσο η ΕΕ όσο και η Κίνα είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ και τα οικονομικά τους συμφέροντα θα πληγούν από τους μελλοντικούς εμπορικούς περιορισμούς του Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία ενός «ενιαίου μετώπου» ΕΕ-Κίνας είναι απίθανη λόγω του αυξανόμενου αριθμού αποκλίσεων στις σχέσεις τους. Οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο είναι πιο πιθανό να έχουν επιλεκτική οικονομική δέσμευση που χαρακτηρίζεται από την αποεπένδυση και τα αντίποινα. Μια τέτοια συνεργασία συνεπάγεται οικονομικά μειονεκτήματα και στρατηγικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Όπως σημειώνει το Modern Diplomacy, από τη στιγμή που ο Τραμπ επανεξελέγη, οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας μοιράζονται το καθήκον να σχεδιάσουν πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των επικείμενων εμπορικών πολιτικών του. Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο θα αντιμετωπίσουν περιοριστικά εμπορικά μέτρα που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον. Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ άφησε την ΕΕ με πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς σε προϊόντα αλουμινίου (10%) και χάλυβα (25%) και χτύπησε το Πεκίνο με δασμούς που επηρέασαν κινεζικά προϊόντα αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επερχόμενη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Τραμπ προμηνύει ακόμη μεγαλύτερη ζημία στο εμπόριο της ΕΕ και της Κίνας. Στην τελευταία προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς 60-100% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και γενικούς δασμούς 10-20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, οι οποίοι θα επηρεάσουν τα προϊόντα της ΕΕ. Εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του, η ΕΕ θα αντιμετώπιζε απώλειες εξαγωγών ύψους 39-125 δισ. δολαρίων , ενώ η Κίνα θα έχανε εξαγωγές ύψους 34-125 δισ. δολαρίων.
Το διακύβευμα είναι υψηλό για τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο. Το 2023, το αμφίδρομο εμπόριο των ΗΠΑ ανήλθε σε σχεδόν 944 δισ. δολάρια με την ΕΕ και 575 δισ. δολάρια με την Κίνα, καθιστώντας την Ουάσιγκτον μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές τόσο για τις Βρυξέλλες όσο και για το Πεκίνο. Στο πλαίσιο της αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας, το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας ανήλθε σε σχεδόν 783 δισ. δολάρια το 2023 και έχουν γίνει περισσότερο εξαρτημένες η μία από την άλλη όσον αφορά την εισαγωγή βιομηχανικών προϊόντων, όπως οδικά οχήματα, βιομηχανικά μηχανήματα, είδη ένδυσης ή τσάντες.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός αποκλίσεων στις σχέσεις τους υπονομεύει τη δημιουργία ενός εμπορικού συνασπισμού ΕΕ-Κίνας.
Αρχικά, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τον αντίκτυπο της κινεζικής οικονομικής δέσμευσης με τα κράτη μέλη στην ενότητα της ΕΕ. Στο παρελθόν, οι Βρυξέλλες απέτυχαν να περάσουν δηλώσεις που επέκριναν τις αμφιλεγόμενες πολιτικές πρακτικές του Πεκίνου, επειδή η Ελλάδα και η Ουγγαρία τις μπλόκαραν.
Το αίσθημα οικονομικής ευπάθειας της ΕΕ έναντι της Κίνας εμποδίζει επίσης τη συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών. Η ΕΕ στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις ευπάθειες μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικές εισροές σε κρίσιμους τομείς, ενεργώντας κατά της στρέβλωσης της αγοράς, περιορίζοντας τις εξαγωγές και τις εξερχόμενες επενδύσεις σε τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και συντονίζοντας με ομοϊδεάτες εταίρους για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας. Η επιδίωξη των πολιτικών αυτών από την ΕΕ θα επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Για παράδειγμα, πάνω από το 90% των εισαγωγών σπάνιων γαιών, μαγνησίου και λιθίου της ΕΕ προέρχεται από την Κίνα και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να εξουδετερώσουν την κυριαρχία του Πεκίνου στους τομείς αυτούς.
Επιπλέον, η ΕΕ και η Κίνα δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες. Η απόκλιση αυτή επηρεάζει τις οικονομικές τους σχέσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας