Οικονομία

Ανοιξε ο δρόμος για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους αξιολόγησης από τις αποφάσεις του ESM

Ανοιξε ο δρόμος για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους αξιολόγησης από τις αποφάσεις του ESM

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ανοιξε ο δρόμος για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους αξιολόγησης από τις αποφάσεις του ESM

Τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους αξιολόγησης ανοίγουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εχθές, αλλά και της Κομισιόν προ ημερών, καθώς ανοίγουν τον δρόμο για την ταχύτερη μείωση του ελληνικού χρέους αλλά και εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, που θα πλήρωνε για τόκους στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους αξιολόγησης ανοίγουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εχθές, αλλά και της Κομισιόν προ ημερών, καθώς ανοίγουν τον δρόμο για την ταχύτερη μείωση του ελληνικού χρέους αλλά και εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, που θα πλήρωνε για τόκους στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και στις επόμενες Εκθέσεις ξένων οίκων για την Ελλάδα, φέρνοντας και την πρώτη αναβάθμιση «εντός επενδυτικής βαθμίδας» μέσα στο 2025. Μια αρχική αποτίμηση επί όλων αυτών, πάντως, αναμένεται να κάνει την ερχόμενη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου από τον Οίκο Scope Ratings, ενώ λίγες μέρες αργότερα (ως 13 Δεκεμβρίου πιθανότατα) η Αθήνα θα εξοφλήσει πρόωρα δάνεια ύψους σχεδόν 8 δισ. από τον α΄ Μνημόνιο.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κομισιόν αξιολόγησε με «άριστα» το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο ως το 2028, ενώ απαιτεί μέτρα από άλλες χώρες που «κόβονται» ή ζητούν παράταση 3 έτη στο χρόνο προσαρμογής. «Πυξίδα» των αποφάσεων αυτών ήταν η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων (όριο αύξησης καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών) αλλά και η προσήλωση της χώρας στην ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε μέχρι το τέλος του 2026 να είναι για πρώτη φορά το δεύτερο υψηλότερο εντός της Ε.Ε., αφήνοντας την πρώτη θέση στην Ιταλία.

Πράσινο φως από ESM στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF

Τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων ESM/EFSF που συνδέεται με μια πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility (GLF).

Οι εξαιρέσεις χορηγήθηκαν ως απάντηση σε επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο πρότεινε πρόωρη αποπληρωμή των πληρωμών κεφαλαίου που αρχικά οφειλόταν το 2026-2028 στους δανειστές GLF ύψους 7,935 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ESM και του EFSF, όταν γίνεται πρόωρη εξόφληση δανείων σε άλλους πιστωτές ένα αναλογικό ποσό της οικονομικής βοήθειας από τις διευκολύνσεις του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα απαιτητό και καταβλητέο.

Με τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σήμερα από τον ESM και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τα δύο ιδρύματα.

“Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική της ανάπτυξη. Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Pierre Gramegna και προσθέτει: “Η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF είναι άλλο ένα θετικό μήνυμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και καταδεικνύει τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας. Η αποπληρωμή θα δημιουργήσει κάποια εξοικονόμηση πόρων για τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα ενισχύσει επίσης τη διαχείριση της ρευστότητας. Αυτές είναι αξιοσημείωτες εξελίξεις για τον ESM και τον EFSF, που κατέχουν περίπου το 54% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους”.

Το Greek Loan Facility – η Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση – ήταν μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Αποτελούνταν από διμερή δάνεια από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39,5 δισ. ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των δανείων της από το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το 2022 και πραγματοποίησε την πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF το 2023.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments