Διεθνή

Ρωσοουκρανικός πόλεμος: «Ο Πούτιν θα αποδεχτεί διαπραγματεύσεις μόνο για να προστατεύσει τα κεκτημένα του»

Ρωσοουκρανικός πόλεμος: «Ο Πούτιν θα αποδεχτεί διαπραγματεύσεις μόνο για να προστατεύσει τα κεκτημένα του»

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Putin inaugurated for record fifth term after nearly a quarter-century in power

Η ένταση του ρωσοουκρανικού πολέμου φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα στρατιωτικά του πλεονεκτήματα, τα οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή, πριν από τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις υπό την προεδρία του Τραμπ.

Ο Κέβορκ Οσκανιάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικός στη διεθνή ασφάλεια και τη Ρωσία, προβλέπει «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία από τη Μόσχα. «Οι προοπτικές για την Ουκρανία δεν είναι θετικές», αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου «Ρωσική εξαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης: Η αμφίσημη αυτοκρατορία».

Όπως αναφέρεται στο Βήμα, “η Ουκρανία αναμένεται να βιώσει έναν σφοδρό χειμώνα, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης να συνεχίζεται, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα στρατιωτικά του οφέλη, εκμεταλλευόμενος την τρέχουσα υπεροχή του, πριν από τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις υπό την προεδρία Τραμπ. Στοχεύει επίσης στο να υπονομεύσει το ηθικό της Ουκρανίας, επιτιθέμενος σε μη στρατιωτικές υποδομές, κυρίως στο ενεργειακό δίκτυο. Είναι πιθανό να αποδεχθεί διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο για να εδραιώσει ή και να επεκτείνει τα κεκτημένα του. Με την ανακήρυξη των προσαρτημένων ουκρανικών περιοχών ως τμήμα της Ρωσίας, δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις. Επίσης, δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας ή τμήματος αυτής στο ΝΑΤΟ, ούτε θα επιτρέψει τη φιλοξενία δυτικών στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας ειρηνικής συμφωνίας. Έχει επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στους δύο αυτούς δηλωμένους στόχους της λεγόμενης “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” του, και επομένως μια ανατροπή θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και θα απαιτούσε μεγάλες παραχωρήσεις.

Το ιδανικό ενδεχόμενο

«Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ουκρανία να καταφέρει να εκδιώξει πλήρως τη Ρωσία και να επανακαταλάβει όλα τα εδάφη της. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, η λιγότερο δυσάρεστη λύση θα μπορούσε να είναι μια μορφή κορεάτικης διχοτόμησης, όπου η πρώτη γραμμή θα “παγώσει” και η Ουκρανία θα διαμελιστεί de facto, χωρίς καμία νομική αναγνώριση εδαφικών αλλαγών. Το τμήμα της Ουκρανίας που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Κιέβου θα είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις σχέσεις του με τη Δύση – αν και, για να είμαι ειλικρινής, αυτό θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς θα απαιτούσε σημαντική δέσμευση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.»

Ο ρόλος της Ευρώπης

«Αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, οι κύριες αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν εκφράσει απροθυμία να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή άμυνα ή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ρόλος της ΕΕ αναμένεται να είναι υποστηρικτικός, όπως για παράδειγμα ως χρηματοδότης της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, που απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και το πιο αισιόδοξο σενάριο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα χρειαστεί αρκετά χρόνια. Πολλά μπορούν να συμβούν στο μεταξύ, ειδικά σε ένα πολιτικό κλίμα όπου οι λαϊκιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος. Η πρόσφατη εκλογική ανατροπή στη Ρουμανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.»

Μπορεί η κατάσταση στην Ουκρανία να θέσει ένα προηγούμενο για απώλεια εδάφους στην Ευρώπη;

«Πράγματι, αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1945 που παρατηρούνται ακούσιες εδαφικές αλλαγές στην Ευρώπη, εξαιρουμένου του Κοσόβου. Ωστόσο, η απάντηση στην ερώτησή σας εξαρτάται από το αν αυτές οι αλλαγές θα αναγνωριστούν de jure ή θα γίνουν αποδεκτές de facto – δηλαδή αν θα υπάρξει επίσημη αναγνώριση ή αν θα γίνουν αποδεκτές προσωρινά στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Η επίσημη αναγνώριση θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για χώρες που διεκδικούν εδάφη από γείτονές τους, όπως το Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία και η Σερβία από το Κόσοβο. Για αυτό το λόγο, δεν πιστεύω ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ρωσία θα δεχθεί επαρκή πίεση για να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς αυτή την αναγνώριση. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανεπιθύμητο και δελεαστικό προηγούμενο.»

Πηγή: Pagenews Putin inaugurated for record fifth term after nearly a quarter-century in power

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments