Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το διακύβευμα της σταθερότητας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το διακύβευμα της σταθερότητας

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός σχηματοποιεί τις "κόκκινες γραμμές" απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους

Το πολιτικό τοπίο της χώρας φαίνεται να βρίσκεται στην «αφετηρία» μιας διαδρομής που θα καταλήξει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το «σημείο εκκίνησης» για τα πολιτικά κόμματα αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Pulse, η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις μιας σειράς πολιτικών εξελίξεων – όπως η διαγραφή του Σαμαρά, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, η εκλογή του Φάμελλου και η ίδρυση κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη – που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την κοινή γνώμη να «μεταβολίζει» ακόμη τις ραγδαίες εξελίξεις από τις ευρωεκλογές έως σήμερα, η δημοσκόπηση της Pulse καταγράφει το δεδομένο του κατακερματισμού των πολιτικών συσχετισμών. Η Νέα Δημοκρατία διατηρείται στην πρώτη θέση με ποσοστό στην πρόθεση ψήφου 24% – και στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων να φθάνει το 29,5% – και το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στη δεύτερη θέση με 14%, που μετατρέπεται σε 17,5% στην υπόθεση κατανομής των αναποφάσιστων.

Με βάση τα νέα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου προσαρμόζει τη στρατηγική του, αναζητώντας παράλληλα όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τις εκλογές. Στόχος είναι να διαμορφώσει το δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες, επιδιώκοντας μια τρίτη θητεία.

Στη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να καθορίζει τις «κόκκινες γραμμές» του, τόσο για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Απέκλεισε δύο σενάρια: αυτό των πρόωρων εκλογών και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι υπάρχει «σχέδιο τριετίας» για την κυβέρνηση και δεσμευόμενος ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί […] με αυτό το εκλογικό σύστημα θα προχωρήσουμε στις εκλογές του 2027».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την κατεύθυνσή του, η οποία επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη». Με το ΠΑΣΟΚ να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση και με τον στόχο της Χαριλάου Τρικούπη να είναι η νίκη στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποδείξει ότι «μπορεί να αναλάβει το βάρος της ευθύνης» που συνεπάγεται η θέση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την Pulse, το 42% των ερωτηθέντων και το 76% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν θετική γνώμη για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόρισε τα όρια της κριτικής που είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω τη διάδοση τέτοιων θεωριών που με κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν ”κάνουμε μυστική διπλωματία” ή ότι ”είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία”. Η φράση που ειπώθηκε για τα ”χαριεντίσματα” ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε άλλη επιλογή από αυτή που έκανα. Υπάρχουν όρια που έχουν ξεπεραστεί. Δεν μπορεί κανείς να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει ουσιαστικά τον Υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει καμία διαρροή από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας σε μια ασυνήθιστη κίνηση για εκείνον, σχολίασε τις απόψεις πρώην πρωθυπουργών, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον Κώστα Καραμανλή σχετικά με τη διαγραφή του Σαμαρά. Χωρίς περιστροφές, δήλωσε: «Διαφωνώ. Αντίθετα, πιστεύω ότι με αυτή την ενέργεια προστάτευσα το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης».

Η κυβερνητική στρατηγική, που εφαρμόζεται τόσο στη διπλωματία όσο και στις ένοπλες δυνάμεις, αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου την ουσιαστική απάντηση σε όσους, εντός ή εκτός της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουν αμφιβολίες για την κατεύθυνση των εθνικών θεμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να κλείσει αυτό το κεφάλαιο χωρίς αστερίσκους.

Στη «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος οι επόμενες εθνικές εκλογές να οδηγήσουν σε μια κρίση διακυβέρνησης, χωρίς να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, επαναφέροντας έτσι σενάρια συνεργασιών. Θα φανεί με την πάροδο του χρόνου πόσο πραγματικός είναι αυτός ο κίνδυνος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments