Στροφή της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά
Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η Τουρκία σταδιακά κλείνει την πόρτα στον διάλογο και τη συνεργασία με την Ελλάδα, περιορίζοντας τους αρχικά φιλόδοξους στόχους της διαδικασίας. Αυτό προκαλεί ανησυχία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων που ανακύπτουν καθημερινά στην περιοχή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών και τις πρώτες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, που παρατηρούνται μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά και από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και από τις τουρκικές παρεμβάσεις στις έρευνες για την πόντιση καλωδίου στο Αιγαίο και στο Καρπάθιο. Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει τη δημιουργία μηχανισμού για την απορρόφηση των εντάσεων.
Στο πλαίσιο των ερευνών, έχει φανεί ότι η Τουρκία θεωρεί ως κινήσεις αποκλιμάκωσης μόνο την υποχώρηση της Ελλάδας και την έμμεση αποδοχή των αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων που διεκδικεί σε περιοχές, ακόμα και κοντά στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων των νησιών.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γ. Γκιουλέρ, δήλωσε ότι «κανένα έργο δεν θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας». Αναφέρθηκε στο περιστατικό της Κάσου, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες του ιταλικού σκάφους προχώρησαν μόνο μετά από άδεια των Τουρκικών Αρχών. Επιπλέον, τόνισε τη σταθερή θέση της Τουρκίας να αποτρέψει «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της».
Οι δηλώσεις του Γκιουλέρ, ο οποίος επικαλέστηκε ακόμη και το ανενεργό Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1975, το οποίο αφορούσε σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, είχαν ως στόχο να υποστηρίξουν ότι οι έρευνες της Ελλάδας για την πόντιση καλωδίου μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι παράνομες, καθώς παραβιάζουν την «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν τον τελευταίο κρίκο σε μια σειρά από δηλώσεις και ενέργειες της Άγκυρας, που υποδηλώνουν μια σταδιακή αλλαγή κλίματος.
Προηγήθηκαν η αντίδραση της Τουρκίας στους χάρτες της Κομισιόν που απεικονίζουν την ελληνική ΑΟΖ, καθώς και οι συχνές δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, ο οποίος παρουσίασε τη δική του εκδοχή για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτές οι εξελίξεις επιδείνωσαν το κλίμα, σε μια περίοδο που ο θόρυβος γύρω από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία έχει περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η Αθήνα θα πρέπει να επισημάνει στην τουρκική πλευρά την παραβίαση αυτή και να προτείνει την αποφυγή δηλώσεων που δηλητηριάζουν το κλίμα, σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που θα αντιμετωπίσει σύντομα νέες προκλήσεις. Πρώτη από αυτές είναι η επανείσοδος του ερευνητικού πλοίου Ievoli Relume στα διεθνή ύδατα, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια φόρμουλα που να αποτρέπει πιθανές τουρκικές αντιδράσεις.
Από τον Ιούλιο, όταν προέκυψε η ένταση γύρω από την Κάσο, μέχρι τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία διατήρησε την ίδια στρατηγική. Εκμεταλλεύεται δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ελευθερίες των θαλασσών προκειμένου να εγείρει αξιώσεις για τη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμα και σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα στον Χακάν Φιντάν, με στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στο προσεχές διάστημα. Ωστόσο, η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει τις προθέσεις της, στέλνοντας πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου που συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση ως προειδοποίηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας