Διεθνή

Θετική η Βρετανία στην υποβοηθούμενη ευθανασία

Θετική η Βρετανία στην υποβοηθούμενη ευθανασία

Πηγή Φωτογραφίας: BBC, A momentous day in Parliament, whatever happens next

Δεκάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά της απόφασης

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον υποβοηθούμενο εθελούσιο θάνατο ως «ιστορικής σημασίας» και «βήμα προς το άγνωστο».

Η κατάσταση είναι εξίσου διχασμένη, όπως και οι πολίτες της Βρετανίας, καθώς και οι βουλευτές της. Αυτό αποδείχθηκε από τους δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Γουέστμινστερ, χωρισμένοι σε υποστηρικτές και αντιπάλους της πρότασης. Οι διαφωνίες εντός της Βουλής ήταν σαφώς πιο έντονες, γεγονός που οδήγησε στην έγκριση του νομοσχεδίου ‘Terminally Ill (End of Life) Bill’ στο πρώτο του στάδιο. Σύμφωνα με την αρχαία ρήση του Πλάτωνα, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα;

Μετά από εβδομάδες έντονων συζητήσεων και μια πεντάωρη συνεδρίαση στη Βουλή, 330 Βρετανοί βουλευτές από τα δύο κύρια κόμματα, Εργατικούς και Συντηρητικούς, ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Αντίθετα, 275 βουλευτές ψήφισαν κατά, αδυνατώντας να ανατρέψουν τη διαφορά των 55 ψήφων. Αυτό σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του υποβοηθούμενου εθελούσιου θανάτου στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ωστόσο, απαιτούνται αρκετά ακόμη κοινοβουλευτικά βήματα προτού το νομοσχέδιο γίνει νόμος του βρετανικού κράτους. Πρέπει να εγκριθούν πέντε τροπολογίες από τη Βουλή των Κοινοτήτων και άλλες πέντε από τη Βουλή των Λόρδων. Επιπλέον, ακόμη και αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να εφαρμοστεί τελικά. Η βουλευτής των Εργατικών, Κιμ Λίντμπιτερ, η οποία εισήγαγε το νομοσχέδιο, τονίζει ότι «θα προσφέρει επιλογές και αξιοπρέπεια στους ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο».

Ποιους αφορά το νομοσχέδιο

Αν και οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αποκαλύπτονται σταδιακά, μέχρι στιγμής ο προτεινόμενος νόμος θα αφορά αποκλειστικά άτομα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και έχουν διαγνωστεί με λιγότερους από έξι μήνες ζωής. Επιπλέον, η συμμετοχή θα περιορίζεται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) και θα πρέπει να διαθέτουν την πνευματική ικανότητα να λάβουν μια τέτοια απόφαση. Ο ασθενής θα χρειάζεται τη συγκατάθεση δύο γιατρών, ενώ η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από ανώτερο δικαστήριο. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο γιατρός θα είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία της συνταγής των φαρμάκων, αλλά ο ασθενής θα πρέπει να χορηγεί μόνος του το ‘κοκτέιλ’.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπήρξαν πανηγυρισμοί αλλά και απογοήτευση. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετά αμφισβητούμενα σημεία στο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, πώς θα διασφαλίζεται ότι η εκτίμηση κάθε γιατρού σχετικά με τη διάρκεια ζωής ενός ασθενούς θα θεωρείται αδιαμφισβήτητη και χωρίς αμφιβολίες;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, που διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου σχετικά με την υποβοηθούμενη ευθανασία, το 73% των Βρετανών εκφράζει την άποψη ότι θα έπρεπε να είναι νόμιμη, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Όσον αφορά την υποστήριξη αυτής της πρακτικής στην πραγματικότητα, το 19% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι, αν και πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι νόμιμη, δεν θα την υποστήριζε στην πράξη, καθώς θεωρεί ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα επαρκές και αξιόπιστο σύστημα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments