Βήμα σημειωτόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, φτάνει στην Αθήνα για να προετοιμάσει τις δύο συναντήσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου που θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Αυτές αφορούν τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο, αντίστοιχα.
Για τη θετική ατζέντα θα συναντηθεί με τον ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ για τον πολιτικό διάλογο θα είναι παρούσα η ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά την επίσκεψη του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, όπου είχε συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «η Τουρκία παραμένει σταθερή στις θέσεις της, όπως και εμείς στις δικές μας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει περιθώριο για πιο βαθιά συζήτηση σχετικά με μία διαφορά, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει και άλλα θέματα που εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Τουρκία και να επιδιώκουμε ήρεμες σχέσεις». Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε, κάτι που είναι πιθανό αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε κατάσταση έντασης, να αποφεύγουμε τις συζητήσεις για άλλες πτυχές των σχέσεών μας και να ζούμε με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Δεν νομίζω ότι αυτό επιθυμούν οι Έλληνες».
Η θέση Γεραπετρίτη
Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις για τη σχέση με την Τουρκία.
Η πρώτη είναι ο δρόμος του διαλόγου, σύμφωνα με τον οποίο «συζητάμε με την Τουρκία και, παρά τις διαφωνίες μας που εκφράζονται με έναν ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, μπορούμε να συνεργαζόμαστε για να προλαμβάνουμε κρίσεις και να οικοδομούμε τουλάχιστον σε όσα μας ενώνουν. Είναι κρίσιμο, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, να έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε και να διαμορφώνουμε μια γειτονιά ειρήνης και ηρεμίας».
Ο δεύτερος δρόμος είναι η αδράνεια, η οποία σημαίνει ότι «δεν συζητάμε και δεν προάγουμε τον διάλογο. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε την επόμενη ένταση και κρίση, η οποία είναι αναπόφευκτη». Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η αδράνεια και η ακινησία έχουν οδηγήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των αξιώσεων της Τουρκίας. Η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή».
Ως τρίτη επιλογή, ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον πόλεμο.
Επισήμανε ότι «ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις δρόμους, η δική μας προτίμηση είναι ο διάλογος. Μια επιλογή που προέρχεται από σύνεση και σωφροσύνη». Υπογράμμισε ότι «η αδράνεια και η ακινησία δεν αποτελούν επιλογές, πόσο μάλλον ο πόλεμος».
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από την πρώτη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους το 2023, ο Γεραπετρίτης – τουλάχιστον δημόσια – επαναλάμβανε ότι οι συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος σε πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα «κυριαρχίας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας