Κίνα: Στηρίζει την οικονομία με 2 τρισ.
Πηγή Φωτογραφίας: The New York Post, Xi Jinping wins the Chutzpah Award for 2022 with call for international cooperation
Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάργηση των αυστηρών καραντινών από το Πεκίνο. Στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, η οικονομική ανάπτυξη ανήλθε μόλις στο 4,8%, ελαφρώς κάτω από τον στόχο του Πεκίνου που είναι 5%.
Όπως σημειώνει η deutsche welle, ο αποπληθωρισμός, η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και η σοβαρή κρίση στον τομέα των ακινήτων έχουν πλήξει την εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επιπλέον, οι συνεχείς εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές, οι οποίες είχαν συμβάλει στην άνοδο της Κίνας ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
«Η Κίνα πάσχει από υπερπαραγωγή και υποκατανάλωση», δήλωσε σο Τζορτζ Μάγκνους, ερευνητής στο Κέντρο Κίνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της UBS. «Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν επιτέλους αναγνωρίσει ότι η οικονομία φαίνεται να χάνει τη δυναμική της και ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός».
Στοχευμένη παρέμβαση
Τον Σεπτέμβριο, το Πεκίνο παρείχε ρευστότητα ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων γουάν (350 δισεκατομμυρίων ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να ενισχύσει τον δανεισμό, να μειώσει τα επιτόκια και να ανακοινώσει νέες δαπάνες για υποδομές, καθώς και βοήθεια σε υπερχρεωμένους κατασκευαστές ακινήτων.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γουάν, προκειμένου να ανακουφίσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν δανειστεί σημαντικά ποσά για έργα υποδομής και οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή βραχυπρόθεσμη άνοδο στις κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη CSI 300, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μετοχές που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν, να σημειώνει αύξηση 35%. Οι επενδυτές ποντάρουν ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει σύντομα επιπλέον μέτρα για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση.
Πιθανή αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος
Οι νέοι δασμοί «δεν θα έχουν σημαντική επίδραση» στην κινεζική οικονομία, αν και μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν.
Κατά τον πρώτο γύρο επιβολής δασμών από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2018, το Πεκίνο αντέτεινε μέρος της επίδρασης επιτρέποντας στο γουάν να υποτιμηθεί, γεγονός που καθιστούσε τις κινεζικές εξαγωγές πιο προσιτές. Το νόμισμα υποχώρησε περίπου 12% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν μια δεκαετία τον Αύγουστο του 2019. Στη συνέχεια, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την Κίνα ως «χειραγωγό νομίσματος», γεγονός που οδήγησε σε ακόμη υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς για αρκετούς μήνες, μέχρι που οι διαπραγματεύσεις βοήθησαν να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας