Στα πρόθυρα κατάρρευσης η γαλλική κυβέρνηση – Απειλεί η Λεπέν
Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Germany’s AfD sets up talks with France’s Le Pen to clarify immigrant expulsion spat
Από μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία, με τη σημερινή ημέρα να είναι καθοριστική για την επιβίωσή της. Αν η γαλλική κυβέρνηση δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν για τον προϋπολογισμό που αφορά την κοινωνική ασφάλιση, μπορεί να ανατραπεί εντός 48 ωρών, κάτι που πιθανόν να σύρει ολόκληρη την ευρωζώνη σε μια νέα κρίση, μιας και πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος στις «πλάτες» της.
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για την επιβίωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, καθώς λήγει το «τελεσίγραφο» της Λεπέν για να γίνουν οι απαιτούμενες «διορθώσεις» στον προϋπολογισμό. Οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν στην Εθνοσυνέλευση για να ψηφίσουν την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης του επόμενου έτους. Ο Μπαρνιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβριο έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χρειάζεται απεγνωσμένα να περάσει ο προϋπολογισμός για να αποφύγει μια (πολιτική και οικονομική) κρίση.
Το πρόβλημα για τον Μπαρνιέ είναι ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή του δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, οπότε θα χρειαστεί τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς. Εάν προσπαθήσει να παρακάμψει την ψηφοφορία, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης ψηφίζοντας πρόταση μομφής.
Στόχος του προϋπολογισμού είναι να ανακτήσει τον έλεγχο του ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος. Ο Μπαρνιέ αρχικά είχε σχεδιάσει περικοπές δαπανών ύψους 40 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων ύψους 20 δισ. ευρώ, ωστόσο αναγκάστηκε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.
Οι δύο επιλογές του Μπαρνιέ
Ο Μπαρνιέ έχει δύο επιλογές στο τραπέζι για να περάσει τον προϋπολογισμό για τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης – και οι δύο απαιτούν τη συνεργασία του Εθνικού Συναγερμού.
Η πρώτη είναι η παραδοσιακή κοινοβουλευτική οδός. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία και για να περάσει θα χρειαστεί τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού.
Η δεύτερη επιλογή, έχει μεγάλο ρίσκο για τον Μπαρνιέ. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει απειλήσει να κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος – που επιτρέπει την επικύρωση ενός νομοσχεδίου χωρίς να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο – μια επιθετική κίνηση η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αριστεράς και της ακροδεξιάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση της κυβέρνησης στηρίζοντας από κοινού μια πρόταση δυσπιστίας, η οποία, αν υποβληθεί, πιθανότατα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
Εάν η πρόταση αυτή περάσει, ο προϋπολογισμός απορρίπτεται και η κυβέρνηση καταρρέει αυτόματα.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κατέχει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη υποσχεθεί να καταθέσει πρόταση για την ανατροπή της κυβέρνησης. Αν η ακροδεξιά προσχωρήσει, όλα θα τελειώσουν για την κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Οι απαιτήσεις της Λεπέν
Αν ο Μπαρνιέ επιλέξει τη δεύτερη οδό, μπορεί να ελπίζει στο ότι η Λεπέν θα κάνει πίσω για να μην βυθίσει τη χώρα σε οικονομικό χάος. Ωστόσο, προς το παρόν η επίσημη θέση του Εθνικού Συναγερμού είναι ότι δεν θα υποχωρήσει αν δεν αφαιρεθούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» του από τον προϋπολογισμό. «Έχουμε ακόμα ζητήματα [με τον προϋπολογισμό]… [Ο Μπαρνιέ] έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε η Λεπέν στη Le Monde την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, ο κατάλογος των απαιτήσεών της έχει διευρυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο Εθνικός Συναγερμός ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια, να μην αναβάλει την προσαρμογή του πληθωρισμού για τις συντάξεις, να διατηρήσει τις απαλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους, να δεσμευτεί ότι δεν θα διαγράψει ορισμένα φάρμακα από τη λίστα, να «μειώσει δραστικά» την πρόσβαση στην κρατικά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και «να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας