Η Ουκρανία λόγω πολέμου έχει γίνει έδαφος αναπαραγωγής για θανατηφόρα βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Ουκρανία λόγω πολέμου έχει γίνει έδαφος αναπαραγωγής για θανατηφόρα βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα
Το πρωί της 20ης Απριλίου 2023, θραύσματα τεμάχισαν την κοιλιά ενός 32χρονου Ουκρανού στρατιώτη. Αφού εκκενώθηκε από το μπροστινό μέρος, οι γιατροί του έκαναν ράμματα σε ένα ρήγμα του εντέρου, αφαίρεσαν μέρος του παχέος εντέρου και του έδωσαν αντιβιοτικά. Όμως η κατάστασή του παρέμενε «εξαιρετικά σοβαρή», θυμάται ο Βίκτορ Στρόκους, χειρουργός στο Κλινικό Νο. 6 της πόλης του Κιέβου.
Είχε υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και άλλα σημάδια σήψης, μια συχνά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Οι δοκιμές έδειξαν την παρουσία εξαιρετικά ανθεκτικών στα φάρμακα (XDR) βακτηρίων που αποδείχθηκαν αδιαπέραστα σε κάθε αντιβιοτικό που δοκίμασαν οι γιατροί. Σε ένα τελευταίο μέτρο, έδωσαν στον Μπλακ έναν συνδυασμό φαρμάκων που πρότεινε ένας επισκέπτης μικροβιολόγος – και μετά περίμεναν με αγωνία να δουν αν λειτούργησε.
Το πιο δυνατό κουδούνι συναγερμού κρούει το Klebsiella pneumoniae , ένα παθογόνο που προκαλεί παγκοσμίως έναν στους πέντε θανάτους που οφείλονται στη μικροβιακή αντοχή (AMR). Οι ντετέκτιβ ασθενειών καλλιέργησαν την υπερμολυσματική Klebsiella από θύματα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων στελεχών που περιγράφονται σε ένα άρθρο στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Infection που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα – με άλλα λόγια, κανένα αντιβιοτικό δεν μπορεί να τους νικήσει. «Αυτό κάνει πραγματικά την Klebsiella μια κόκκινη σημαία», λέει η Sarah Legare, ειδική στη δημόσια υγεία με έδρα το Κίεβο για την ICAP, το παγκόσμιο κέντρο υγείας του Πανεπιστημίου Columbia.
Για να βοηθήσουν την Ουκρανία να καταπολεμήσει τα ανθεκτικά μικρόβια και να αποτρέψει τη διάχυση τους στα σύνορά της, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές υπηρεσίες υγείας σπεύδουν με διαγνωστικό εξοπλισμό και εκπαιδεύουν το προσωπικό του νοσοκομείου στην πρόληψη των λοιμώξεων. Ο επείγων χαρακτήρας προέρχεται από τη θανατηφόρα απειλή που θέτει η AMR – ένας μεγαλύτερος δολοφόνος από τον HIV ή την ελονοσία. Το 2021, η AMR ήταν η άμεση αιτία περίπου 1,14 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως και ένας παράγοντας για επιπλέον 4,71 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με μια έκθεση της 28ης Σεπτεμβρίου στο The Lancet που συντάχθηκε από τη μελέτη Global Burden of Disease. Μέχρι το 2050, προβλέπει το άρθρο, η AMR θα μπορούσε να συμβάλει σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι βασικός μοχλός αντοχής, θέτοντας σε κίνδυνο «πολλά από τα οφέλη της σύγχρονης ιατρικής», προειδοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Για δεκαετίες, η Ουκρανία ήταν γνωστή για την αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών – και μετά ήρθε ο πόλεμος. Οι ζώνες σύγκρουσης είναι διαβόητες κοιτίδες του AMR. Οι σφαίρες και τα σκάγια ενσωματώνουν παθογόνα βαθιά στο σώμα, «όπου βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν», λέει ο Scott Pallett, γιατρός και μικροβιολόγος στο Royal Center for Defense Medicine. Εάν ένας τραυματισμένος στρατιώτης δεν μπορεί να εκκενωθεί γρήγορα, οι γιατροί είναι «πιο πιθανό να χορηγήσουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος» για την πρόληψη της μόλυνσης, λέει. Η Pallett λέει ότι μια τέτοια προφυλακτική χρήση των φαρμάκων, αν και αναπόφευκτη, μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά» προωθώντας την εξέλιξη και τη διάδοση γονιδίων για αντοχή στα φάρμακα.
Στα θανατηφόρα πεδία του Ιράκ και του Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το χαρακτηριστικό ανθεκτικό στα φάρμακα παθογόνο που εμφανίστηκε ήταν το βακτήριο Acinetobacter baumannii . Αλλά αν και ανησυχητικό, αυτά τα «Iraqibacter» εξακολουθούν να υπέκυψαν στα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που ονομάζονται καρβαπενέμες. Από τότε, ωστόσο, η αντοχή στην καρβαπενέμη κερδίζει δυναμική παγκοσμίως. «Το πιο άσχημο γονίδιο αντίστασης που επιπλέει αυτή τη στιγμή» κωδικοποιεί ένα ένζυμο που ονομάζεται μεταλλο-βήτα-λακταμάση 1 του Νέου Δελχί (NDM-1), το οποίο καταπολεμά τις καρβαπενέμες, λέει ο μικροβιολόγος του WRAIR, Πάτρικ ΜακΓκαν. «Πάρτε αυτό το ένα γονίδιο και θα έχετε αντίσταση σε ολόκληρη την κατηγορία των αντιβιοτικών».
Στην Ουκρανία, το γονίδιο αντοχής NDM-1 έχει εμφανιστεί στην Klebsiella , ένα βακτήριο σε σχήμα ράβδου που έχει εμφανιστεί ως μοναδικός κακός. Ένα χαρακτηριστικό που το κάνει τόσο ανθεκτικό είναι ότι σε σύγκριση με άλλα βακτήρια, η Klebsiella παράγει μια «εξαιρετική» ποσότητα βλέννας, λέει ο Kristian Riesbeck, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund. Έτσι, είναι ικανό να σχηματίζει βιοφίλμ, στα οποία τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια στην επιφάνεια θωρακίζουν ευάλωτους πληθυσμούς βαθύτερα στο τραύμα. Σύμφωνα με τον McGann, περίπου το 80% των στελεχών Klebsiella που έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία φέρουν NDM-1 – ποσοστό 10 φορές υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας λόγος για την ταχεία εξάπλωση του γονιδίου: Η Klebsiella είναι ικανή να αρπάζει πλασμίδια –εξωχρωμοσωμικό DNA– που περιέχουν γονίδια αντίστασης απευθείας από άλλα βακτήρια.
Συχνά, το μεταβολικό κόστος της πυροδότησης όλου αυτού του επιπλέον γενετικού μηχανισμού καθιστά ένα παθογόνο λιγότερο λοιμογόνο. Δεν ισχύει το ίδιο για την Klebsiella , λέει ο Riesbeck, η ομάδα του οποίου περιγράφει στο Journal of Infection «ανησυχητικά» υπερμολυσματικά στελέχη XDR και ανθεκτικά στα φάρμακα Klebsiella που απομονώθηκαν από τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες.
Το AMR στην Ουκρανία έχει βαθιές ρίζες. Όπως και σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, οδηγώντας σε κακή χρήση. Και οι Ουκρανοί κλινικοί συχνά συνταγογραφούν μικρές δόσεις αντιμικροβιακών για εβδομάδες ή μήνες, μια «άλογη» προσέγγιση που ενισχύει την αντίσταση πιέζοντας τα βακτήρια χωρίς να τα σκοτώνει, λέει η μικροβιολόγος Olena Moshynets του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.
Τα ποσοστά AMR της Ουκρανίας άρχισαν να ανεβαίνουν το 2014, αφού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς. Μια μελέτη του 2020 υπολόγισε ότι σχεδόν το 20% των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ουκρανία αφορούσαν βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα (MDR) – με την Klebsiella να είναι η πιο διάχυτη. Το 2021, η Ουκρανία έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της AMR, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των πωλήσεων αντιβιοτικών, αλλά αυτά τα μέτρα υποχώρησαν μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων τον Φεβρουάριο του 2022.
Καθώς τα θύματα αυξάνονταν, «τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής και οι κλινικές διαλογής έριχναν ό,τι μπορούσαν στους τραυματισμένους στρατιώτες για να τους κρατήσουν στη ζωή», λέει ο Ezra Barzilay, ένας γιατρός που διευθύνει το γραφείο του Κίεβου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο Κίεβο. . «Η αντίσταση στα αντιβιοτικά ήταν ίσως το τελευταίο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους». Δεν ισχύει το ίδιο στο CDC και στο ευρωπαϊκό ομόλογό του, το οποίο τον Μάρτιο του 2022 συμβούλεψε τα νοσοκομεία σε όλη την ήπειρο να απομονώνουν και να ελέγχουν Ουκρανούς ασθενείς για ανθεκτικά παθογόνα. Η επιτήρηση αποκάλυψε κρούσματα XDR από την Ουκρανία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι την Ιαπωνία.
Στην Ουκρανία, τα νοσοκομεία άρχισαν να αντιμετωπίζουν μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις. Το WRAIR βοήθησε στη διερεύνηση της υπόθεσης ενός Ουκρανού στρατιώτη που είχε καεί σοβαρά και υπέκυψε στη σήψη παρά τα πολλαπλά αντιβιοτικά. Οι γιατροί βρήκαν έξι στελέχη XDR στο αίμα και στους ιστούς του. Καθορίζοντας την αλληλουχία των παθογόνων, η ομάδα του McGann αναγνώρισε μια ανθεκτική στα φάρμακα Klebsiella εξοπλισμένη με NDM-1 και 23 άλλα γονίδια ανθεκτικότητας, όπως ανέφεραν τον Αύγουστο του 2023 στο Emerging Infectious Diseases . (Μια ομάδα από τη Δανία κατέγραψε αργότερα έναν Ουκρανό στρατιώτη που μετέφερε εννέα στελέχη XDR.)
Οι ερευνητές στην Ουκρανία «δεν έχουν ακόμη μια ολοκληρωμένη άποψη για το ποια γονίδια αντίστασης υπάρχουν εκεί έξω και πώς ο πόλεμος επηρεάζει τα γονιδιακά πρότυπα», λέει ο Moshynets, ο οποίος με την υποστήριξη του προγράμματος SURE-AMR του Horizon Europe δημιούργησε έναν ερευνητικό κόμβο AMR στο Κίεβο τον περασμένο μήνα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας