Αναδυόμενες αγορές: Μετοχές ή ομόλογα; – Το δίλημμα των επενδυτών
Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Αναδυόμενες αγορές: Μετοχές ή ομόλογα; – Το δίλημμα των επενδυτών
Το ράλι των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών (EM) προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να προβλέψουν αν θα συνεχιστεί με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Jeff Grills, επικεφαλής της Aegon Asset Management για το χρέος των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών, το αν οι μετοχές ή τα ομόλογα θα επωφεληθούν περισσότερο από τη δεύτερη προεδρία του Τραμπ θα μπορούσε εν μέρει να εξαρτηθεί από το πόσο επιθετικός θα αποδειχθεί στην επιβολή δασμών σε βασικές οικονομίες.
Ο παράγοντας Τραμπ
Εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να επιβάλει δασμούς στις μεξικανικές και κινεζικές εισαγωγές, τότε αυτό θα ήταν «πολύ αρνητικό» για τις μετοχές και σχετικά θετικό για τα ομόλογα εκτιμά Grills. Αλλά αν χρησιμοποιεί τους δασμούς ως ένα τέχνασμα για να εξαναγκάσει σε διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, τότε αυτό «θα ήταν πιο θετικό και πιθανότατα θα στήριζε τις μετοχές να υπεραποδώσουν έναντι των ομολόγων σε δολάρια»σημειώνει.
Τα ομόλογα EM σε δολάρια υπεραπέδωσαν έναντι των μετοχών κατά τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του Μπάιντεν. Φέτος είναι στήθος με στήθος, με τον δείκτη αναφοράς μετοχών να αποδίδει 9% έναντι 8,4% για τα ομόλογα. Τα πιο ριψοκίνδυνα κρατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν αυξηθεί κατά 15%.
Το τι θα συμβεί στη συνέχεια θα μπορούσε κάλλιστα να εξαρτηθεί από τον Τραμπ.
Tα ομόλογα σε δολάρια και οι μετοχές έχουν αποκλίνει από τις αρχές Νοεμβρίου, με τον δείκτη μετοχών MSCI EM να υποχωρεί κατά 3,7%, ενώ ο δείκτης του Bloomberg για το χρέος σε δολάρια EM οδεύει προς έναν ακόμη μήνα θετικών αποδόσεων.
Ένα έτος παγκόσμιας αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας
Οι μετοχές των οικονομιών της Ευρώπης ξεκίνησαν δυναμικά το έτος, ενισχυμένες από την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την Κίνα. Αλλά έχουν υποχωρήσει σχεδόν 10% από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι έμποροι άρχισαν να συνυπολογίζουν την πιθανότητα νέων δασμών υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
«Ένα έτος παγκόσμιας αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει σε προτίμηση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. Αυτό ήταν εμφανές με τις ροές συναλλαγών να στρέφονται προς τα ομόλογα των χωρών του εξωτερικού έναντι των μετοχών» εξηγεί η Sylvia Jablonski, διευθύνουσα σύμβουλος της Defiance ETFs. «Είχαμε χώρες όπου τα ομόλογα των ΕΜ προσέφεραν ελκυστικές αποδόσεις. Η προσδοκία μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων υπήρξε επίσης υποστηρικτικός παράγοντας».
Η στάθμιση στους δείκτες
Ένας άλλος παράγοντας που συγκρατεί τις μετοχές είναι ότι ο δείκτης μετοχών EM είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένος, με την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Ταϊβάν, των χωρών που είναι πιο ευάλωτες στους δασμούς των ΗΠΑ, να αντιπροσωπεύουν το 73% της στάθμισης. Ο δείκτης ομολόγων είναι πολύ πιο διαφοροποιημένος, με τη στάθμιση της Κίνας να ανέρχεται μόλις στο 10%.
Από τη νίκη του Τραμπ, οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει 8% και αυτό έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω τον ευρύτερο δείκτη EM. Τα EM ομόλογα είχαν θετική απόδοση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των EM ομολόγων και των EM μετοχών είναι η έκθεση στην Κίνα», δήλωσε ο Dominic Pappalardo, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Morningstar Wealth. «Η μεταβλητότητα των κινεζικών μετοχών φέτος είναι ο κύριος παράγοντας που έχει προκαλέσει διασπορά των επιδόσεων μεταξύ των μετοχών & ομολόγων των ΕΜ».
Το χρέος σε δολάρια των ΕΜ έχει υποστηριχθεί από τη συμπίεση των spreads, ενώ ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει μειωθεί, ειδικά στην περίπτωση των κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης στον απόηχο των επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Ουκρανία και η Ζάμπια. Όμως, πηγαίνοντας προς το 2025, η ισορροπία κινδύνου-απόδοσης θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τις πολιτικές των ΗΠΑ και τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη, δήλωσε ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας στην Nationwide Funds Group.
«Εάν η ανάπτυξη είναι αδύναμη, τα επιτόκια θα πέσουν και τα κέρδη θα δυσκολευτούν, οδηγώντας σε σχετική απόδοση τα ομόλογα έναντι των μετοχών», είπε. «Εάν η ανάπτυξη βελτιωθεί, ωστόσο, τα επιτόκια θα αυξηθούν τελικά και τα κέρδη θα βελτιωθούν, ωφελώντας τις μετοχές έναντι των ομολόγων».
Το ισχυρό δολάριο
Ενώ η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ αποτελεί πιθανό αντίβαρο, η ισχύς του δολαρίου βοηθά επίσης τους ασιατικούς εξαγωγείς και οι αποτιμήσεις των μετοχών στην περιοχή είναι λιγότερο ακριβές από ό,τι στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, το ασφάλιστρο απόδοσης για τα ομόλογα των ΕΜ έναντι των κρατικών ομολόγων έχει περιοριστεί σε περισσότερες από 100 μονάδες βάσης κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, περιορίζοντας τα περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των spreads.
Προς το παρόν, το ισχυρό δολάριο και οι φόβοι για τους δασμούς συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις μετοχές. Οι επενδυτές απέσυραν 1,8 δισ. δολάρια από μετοχικά κεφάλαια των χωρών της ΕΜ την εβδομάδα έως τις 27 Νοεμβρίου, μια έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.
«Έχουμε ευνοϊκές απόψεις τόσο για τα ομόλογα όσο και για τα μετοχικά κεφάλαια των ΕΜ», δήλωσε ο Pappalardo της Morningstar. «Μελλοντικά, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων θα ομαλοποιηθούν με τις μετοχές να υπεραποδίδουν των ομολόγων κατά μέσο όρο».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας