Κοινοβούλιο: Ζυμώσεις και κινητικότητα στους ανεξάρτητους βουλευτές
Πηγή Φωτογραφίας: [373031] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Αλλαγές στη σύνθεση και τη μελλοντική λειτουργία της ομάδας των 23 ανεξάρτητων βουλευτών ενδέχεται να επηρεάσουν και τα ίδια τα κόμματα, λόγω του νέου κύματος αποχωρήσεων από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «23» ανεξάρτητοι δεν μοιράζονται πλέον κοινή πολιτική κατεύθυνση και καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα. .Περίπου οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 11, προέρχονται από τον κεντρώο και δεξιό χώρο, ενώ οι υπόλοιποι 12 από το κέντρο και την αριστερά
Για τη σύσταση μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 10 υπογραφές, γεγονός που σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να σχηματιστούν δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες από όλο το πολιτικό φάσμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Βουλή θα βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση, φιλοξενώντας 11 κόμματα, πολύ πριν την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού κύκλου για την προκήρυξη νέων εκλογών.
Ο κεντροαριστερός άξονας
Από τον αλληλοσπαραγμό που παρατηρείται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, έχουν αποχωρήσει 8 βουλευτές. Οι περισσότεροι από αυτούς «φλερτάρουν» με τον Κασσελάκη, ενώ η Αθηνά Λινού παραμένει εκτός λόγω της σύγκρουσής της με τον Παύλο Πολάκη. Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες είναι και το δίδυμο Χουρδάκη – Παπαϊωάννου, που προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Από τους 8 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ακόμη σαφές αν όλοι θα ενταχθούν στο κόμμα του Κασσελάκη. Ωστόσο, την Παρασκευή, ο Πέτρος Παππάς υπέγραψε για πρώτη φορά ένα κείμενο μαζί με τους Μάλαμα, Παύλου, Τζάκρη, Χρηστίδου και Αυλωνίτη, στο οποίο εκφράζουν τη στήριξή τους στους Γ. Σαρακιώτη και Ευάγγελο Αποστολάκη στην απόφασή τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να διατηρήσουν την έδρα τους. Ο κ. Παππάς, πάντως, διευκρίνισε – όπως και οι συνάδελφοί του – ότι παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής, επομένως ανοιχτός σε προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η κύρια προτεραιότητα και των 8 είναι η πολιτική τους επιβίωση την επόμενη ημέρα. Ως εκ τούτου, ο βασικός τους προβληματισμός αφορά το ποιο κόμμα θα τους προσφέρει περισσότερες πιθανότητες εκλογής στην περιφέρεια όπου θα συμμετάσχουν, όποτε και αν διεξαχθούν εκλογές. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί περισσότερες απώλειες, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει το σχέδιο του Κασσελάκη για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να πείσει όχι μόνο τους 8 που αποχώρησαν, αλλά και τουλάχιστον τους Χουρδάκη και Παπαιωάννου να συμμετάσχουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 10.
Ο συντηρητικός και φιλελεύθερος χώρος
Στην πλευρά της δεξιάς πολυκατοικίας, οι «11» φαίνεται να είναι σαφώς ομαδοποιημένοι, αλλά με την τρέχουσα κατάσταση στη Βουλή, η συνεννόηση μεταξύ τους είναι δύσκολη. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το δίπολο Σαράκη (Ελληνική Λύση) και Κατσιβαρδά (Σπαρτιάτες), οι οποίοι σε ένα ιδανικό σενάριο θα ήθελαν να βρουν θέση στο στρατόπεδο της ΝΔ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται τουλάχιστον απίθανο, καθώς η πλειοψηφία δεν δείχνει να τους χρειάζεται. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο δείχνουν να είναι ενεργοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσιβαρδάς είχε καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και φαίνεται να είναι σε διαδικασία επανόδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με αρκετούς να θεωρούν ότι η ψήφος του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για αυτό.
Από την άλλη, η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι κινήσεις του έχουν ευρύτερη επιρροή και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες από τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής.
Επιπλέον, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα έξι βουλευτών που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, με τους οποίους ωστόσο πολλοί βουλευτές από άλλες κομματικές παρατάξεις δεν επιθυμούν να συνεργαστούν. Στην πραγματικότητα, αυτή η ομάδα είναι διαιρεμένη σε δύο τμήματα: το πρώτο, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες καθοδηγείται από τον Γιάννη Δημητροκάλλη και περιλαμβάνει τους Βαλτογιάννη, Φλώρο και Μανούσο, και το δεύτερο, που αποτελείται από τους Γαυγιωτάκη και Ασπιώτη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας