Μαξίμου: Στροφή στη μεσαία τάξη
Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Με το σύνθημα «στροφή στη μεσαία τάξη», η κυβέρνηση εισέρχεται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και κορυφώνονται με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, όπου τα ζητήματα της ακρίβειας, οι τιμές των τροφίμων, η απαίτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και το πρόβλημα της στέγασης κυριαρχούν στην καθημερινότητα των πολιτών, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να επανασυνδεθεί με αυτά τα ακροατήρια, τα οποία, σύμφωνα με τις καθημερινές ποιοτικές μετρήσεις, είτε απομακρύνονται από την κυβέρνηση είτε εξετάζουν άλλες κομματικές επιλογές.
Η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό, θα αποτελέσει δείγμα των προθέσεών του, ιδίως όσον αφορά πιθανές επιπλέον παρεμβάσεις για τη «μεσαία τάξη».
Στη πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως το πρώτο από τα τρία κεφάλαια (θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις προϋπολογισμοί) που θα κρίνουν αν η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες μέχρι το 2027. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες για τη στήριξη της μεσαίας τάξης κατά την επόμενη τριετία, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Στο Κοινοβούλιο με αιχμή του δόρατος την οικονομία
Η πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται στη Βουλή σχετικά με την ψήφο του προϋπολογισμού προδιαγράφεται από τα δύο νομοσχέδια που εξετάζονται αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια, τα οποία αφορούν τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα εργασιακά ζητήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να θέσει το ζήτημα του ΦΠΑ, παρασύροντας και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει την αντεπίθεση του οικονομικού επιτελείου. Ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς δημοσιοποίησε μια λίστα με 72 φόρους, άμεσους και έμμεσους, που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί από το 2019 και μετά, εκ των οποίων οι 23 αφορούν μειώσεις έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και η επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες, με συνολικό ετήσιο κόστος 7,6 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, το πρωθυπουργικό επιτελείο απορρίπτει κάθε συζήτηση για οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, εστιάζοντας σε στοχευμένες και μόνιμες μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια τέτοια συζήτηση θα γίνει πραγματικότητα μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος της σημαντικής μείωσης των ετήσιων απωλειών από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Μόνο τότε θα υπάρξει η δυνατότητα για φορολογικές μειώσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας