Διεθνή

Η Γαλλία στο χείλος του οικονομικού και πολιτικού γκρεμού

Η Γαλλία στο χείλος του οικονομικού και πολιτικού γκρεμού

Πηγή Φωτογραφίας: Deutsche Welle, France: Government at risk as PM forces budget through

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ βρίσκεται σε κρίση και υπάρχει κίνδυνος να είναι η πρώτη που θα αποτύχει μετά την κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού το 1962.

Σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της, η Libération υπενθύμισε ότι έχουν περάσει 62 χρόνια από την τελευταία ανατροπή κυβέρνησης στη 5η Γαλλική Δημοκρατία. Αυτό συνέβη τον Οκτώβριο του 1962, όταν η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Ζορζ Πομπιντού, σε μια περίοδο χάους λόγω της κρίσης στην Αλγερία, που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Σήμερα, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια «εσωτερική» έκρηξη στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας: ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πολιτικά αποδυναμωμένος καθώς πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης θητείας του, τα άκρα κερδίζουν έδαφος (με τη Μαρίν Λεπέν από τη μία πλευρά και τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν από την άλλη), η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το χρέος και την ακρίβεια, ενώ ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κινδυνεύει με πολιτικό εξευτελισμό, καθώς μπορεί να χάσει τη θέση του μόλις τρεις μήνες μετά τον διορισμό του.

Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Γαλλία είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η οικονομία: ο Μπαρνιέ κλήθηκε από την αρχή να διαχειριστεί το δύσκολο πρόβλημα της μείωσης του υπέρογκου χρέους της χώρας, ενώ οι πολίτες πλήττονται από τη μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας. Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε ο Μπαρνιέ, ο οποίος περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ, απορρίπτεται από την πλειονότητα του πολιτικού κόσμου. Η απόφαση του πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 και να παρακάμψει την εθνοσυνέλευση προκάλεσε πρόταση μομφής από την Αριστερά του Μελανσόν και την Ακροδεξιά της Λεπέν, οι οποίες διαθέτουν κοινοβουλευτική δύναμη να τον ανατρέψουν.

Δεύτερον, υπάρχει το πολιτικό ζήτημα: η Γαλλία βιώνει μια «τέλεια καταιγίδα», καθώς δεν υπάρχει κάποια προσωπικότητα που να μπορεί να φέρει ενότητα. Η εθνοσυνέλευση που προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, οι οποίες ακολούθησαν την καταστροφική ήττα της παράταξης του προεδρου Μακρόν στις ευρωεκλογές, είναι κατακερματισμένη και βαθιά διχασμένη. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Η ακρίβεια, το μεταναστευτικό ζήτημα και μια αίσθηση ματαίωσης, παρά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έχουν δημιουργήσει ένα πολιτικό τοπίο σε αποσύνθεση.

Ωστόσο, ακόμη και αν η κυβέρνηση Μπαρνιέ ανατραπεί, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη: το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή νέων εκλογών πριν περάσει ένα έτος από τις τελευταίες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2025, η Γαλλία θα πρέπει να έχει είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση είτε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα διορίσει ο Μακρόν, ο οποίος μπορεί να διατηρήσει τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, αλλά χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει την εξουσία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ εξαιτίας της διαφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό επηρεάζει αρνητικά τις αγορές μετοχών, τα γαλλικά ομόλογα, την οικονομία της Ευρώπης. Ο λόγος αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη «να μην οδηγήσουν τη χώρα σε αβεβαιότητα».

Ο Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού είχε συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, εξηγώντας τους τη σημασία της μείωσης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. «Σέβομαι την κουλτούρα των συμβιβασμών. Περάσαμε πολλές ώρες συζητώντας πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το κείμενο (του προϋπολογισμού), το οποίο πολλές τροποποιήσεις», δήλωσε, στέλνοντας το μήνυμα στους βουλευτές ότι τώρα έρχεται «η ώρα της αλήθειας».

«Αυτό υποδηλώνει ότι όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι Γάλλοι δεν θα σας συγχωρήσουν αν προτάξετε τα προσωπικά σας (κομματικά) συμφέροντα εις βάρος του μέλλοντος του έθνους», επισήμανε, προσθέτοντας: «Κάθε άτομο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και εγώ τις δικές μου».

Όπως αναφέρει ο Guardian, μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ θα οδηγήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία, τους δύο de facto ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πολιτική αστάθεια, λίγες εβδομάδες πριν την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments