Γεωπολιτικά

Γερμανοί και Σκανδιναβοί προετοιμάζονται για πιθανό πόλεμο

Γερμανοί και Σκανδιναβοί προετοιμάζονται για πιθανό πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Γερμανοί και Σκανδιναβοί προετοιμάζονται για πιθανό πόλεμο

Εφαρμογές και φυλλάδια προσφέρουν συμβουλές για το πώς φτιάχνεται ένα καταφύγιο, να αποθηκεύονται τρόφιμα, πώς να ζεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και γενικώς πως να επιβιώσεις όταν το χειρότερο σενάριο γίνει πραγματικότητα
Η Ευρώπη έχει φοβηθεί. Μετά από χρόνια ηρεμίας και συλλογικού αισθήματος ασφάλειας, που δημιούργησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι χώρες της κοιτούν τώρα ξανά προς τα ανατολικά και προετοιμάζονται για αυτό που όλοι εύχονται να μην συμβεί, αλλά κανείς πλέον δεν αποκλείεει: Εναν πόλεμο με τη Ρωσία. Ιδιαίτερα οι χώρες που βρίσκονται κοντά της. Η Γερμανία αναπτύσσει μια εφαρμογή που βοηθά τους πολίτες να εντοπίσουν το πλησιέστερο καταφύγιο σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση. Η Σουηδία διανέμει ένα φυλλάδιο 32 σελίδων με τίτλο «Αν έρθει η Κρίση ή ο Πόλεμος» (βλ. εικόνα). Μισό εκατομμύριο Φινλανδοί έχουν ήδη κατεβάσει από το Διαδίκτυο έναν οδηγό έκτακτης ανάγκης.
Η Γερμανία αναπτύσσει μια εφαρμογή που βοηθά τους πολίτες να εντοπίσουν το πλησιέστερο καταφύγιο σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση. Η Σουηδία διανέμει ένα φυλλάδιο 32 σελίδων με τίτλο «Αν έρθει η Κρίση ή ο Πόλεμος» (βλ. εικόνα). Μισό εκατομμύριο Φινλανδοί έχουν ήδη κατεβάσει από το Διαδίκτυο έναν οδηγό έκτακτης ανάγκης. Αν η προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη φαίνεται μακρινή για πολλούς, ορισμένες χώρες προετοιμάζονται για αυτήν, γράφει ο Guardian. Οπως το έθεσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, «λαμβάνουν μέτρα για να κάνουν τους πληθυσμούς τους ετοιμοπόλεμους».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει δραματικά τις εντάσεις σε όλη την περιοχή της Βαλτικής, ωθώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν δεκαετίες αδέσμευτης πολιτικής και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική ικανότητα, ωστόσο, δεν είναι το παν. Πρέπει και οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι. «Ζούμε σε αβέβαιες εποχές. Επί του παρόντος διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις στη δική μας γωνιά του κόσμου. Η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης χρησιμοποιούνται για να μας υπονομεύσουν και να μας επηρεάσουν», αναφέρει ο πρόλογος του σουηδικού φυλλαδίου. Διατίθεται και στα αγγλικά και γράφει ακόμη ότι η συλλογική ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη. Επίσης λέει ότι στην περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση, «όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία».
Οι Σουηδοί είναι εξοικειωμένοι με τέτοια φυλλάδια. Το πρώτο εκδόθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τωρινό συμβουλεύει, μεταξύ άλλων θεμάτων, για τα συστήματα προειδοποίησης, τα αντιαεροπορικά καταφύγια, την ψηφιακή ασφάλεια, ακόμη και τον τρόπο χρήσης της τουαλέτας εάν δεν υπάρχει νερό. Συνιστά επίσης στους ανθρώπους να ελέγχουν ετησίως την παροχή νερού στα σπίτια τους, να έχουν πολλές κουβέρτες, ζεστά ρούχα και εναλλακτική θέρμανση, να προμηθευτούν ένα ραδιόφωνο με μπαταρία και να αποθηκεύσουν άφθονα τρόφιμα που προσφέρουν ενέργεια (εικόνα κάτω).
Οι αντιδράσεις μεταξύ των Σουηδών κατοίκων ήταν μικτές, γράφει ο Guardian. Ο 36χρονος Τζόνι Σαμούν, κομμωτής από τη Σόλνα, κοντά στη Στοκχόλμη, είπε στο βρετανικό Μέσο ότι είναι «καλό να είσαι προετοιμασμένος». Αλλά, πρόσθεσε ότι ενώ το φυλλάδιο είναι μια καλή ιδέα, ο κόσμος δεν ασχολείται πολύ με αυτό. «Στο κομμωτήριο δεν έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να μιλάνε για αυτό. Μόνο ένας είπε ότι το είχε πάρει», είπε. «Ο κόσμος δεν αγχώνεται». Από την άλλη, η Μούνα Αγιάν, μια εργαζόμενη στον τομέα της υγείας από τη Στοκχόλμη, ανησυχεί για το πόσο αδιάφοροι είναι πολλοί Σουηδοί.
Εχοντας βιώσει η ίδια πολεμική σύγκρουση στη Σομαλία, η Αγιάν είπε ότι είναι φοβισμένη. «Φοβάμαι γιατί ξέρω τι σημαίνει πόλεμος, έχω επιζήσει από τον πόλεμο», είπε στον Guardian, προσθέτοντας ότι είχε εφοδιαστεί με νερό, πηγές φωτός μπαταρίας και κεριά. Προσπαθεί επίσης να βρει πώς να το πει στα πέντε παιδιά της χωρίς να τα τρομάξει. Για τους ανθρώπους από τη Σομαλία, τη Συρία ή το Ιράκ, η συζήτηση για πιθανή σύγκρουση στη Σουηδία είναι τραυματική, είπε. «Εμείς που ήμασταν στον πόλεμο, δεν είμαστε καλά. Ανησυχούμε πολύ, γιατί αν γίνει πόλεμος ξέρουμε τι θα γίνει.
Στον πόλεμο χάσαμε συγγενείς, παιδιά εξαφανίζονται». Η Φατούμα Μοχάμεντ, επικοινωνιολόγος από τη Στοκχόλμη, είπε στον Guardian ότι πολλές οικογένειες σε φτωχότερες περιοχές δεν έχουν αρκετό φαγητό ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον για αποθήκευση, ενώ άλλες προσπαθούν να βρουν πού είναι τα τοπικά καταφύγιά τους. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες πληροφορίες να παρέχονται στους ανθρώπους αυτοπροσώπως και όχι μόνο με φυλλάδια. Η διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Νορβηγίας, DSB, έχει διανείμει ένα παρόμοιο φυλλάδιο στα 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας. «Ζούμε σε έναν όλο και πιο ταραγμένο κόσμο», γράφει, που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές απειλές και «στη χειρότερη περίπτωση, από πολεμικές πράξεις». Το νορβηγικό φυλλάδιο (εικόνα κάτω) συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποθηκεύουν μη ευπαθή τρόφιμα, όπως «κονσέρβες οσπρίων, ενεργειακές μπάρες, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, μέλι, μπισκότα και ξηρούς καρπούς».
Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments