Γεωπολιτικά

Σαουδική Αραβία: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 5%

Σαουδική Αραβία: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 5%

Πηγή Φωτογραφίας: Aviation 24, Saudi Royal Air Force Hawk plane crashes during training mission

Τα βήματα της χώρας στον τομέα της αμυντικής παραγωγής μειώνουν την εξάρτησή της από τις εισαγωγές όπλων

Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, προβλέποντας έσοδα ύψους 315,7 δισ. δολαρίων και δαπάνες ύψους 342,1 δισ. δολαρίων, οδηγώντας σε έλλειμμα 26,4 δισ. δολαρίων.

Όπως επισημαίνει το Al Monitor, ο τομέας της άμυνας έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο, με κονδύλι 72,5 δισ. δολαρίων, που αντανακλά αύξηση 5% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2024.

Οι αριθμοί έρχονται καθώς το βασίλειο κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθειά του να εντοπίσει την αμυντική παραγωγή, αυξάνοντας το ποσοστό εντοπισμού των στρατιωτικών δαπανών από 4% το 2018 σε 19,35% μέχρι το τέλος του 2023.

Αμυντική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας

Ο εντοπισμός της άμυνας έχει καταστεί στρατηγικός ακρογωνιαίος λίθος της ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ως ο μεγαλύτερος αμυντικός δαπανητής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως, το Ριάντ ωθείται από τις γεωπολιτικές αλλαγές να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτοδυναμία στη στρατιωτική κατασκευή. Η στρατηγική αυτή αξιοποιεί τις συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με εξωτερικούς εταίρους, ευθυγραμμιζόμενη με το μακροπρόθεσμο όραμα του βασιλείου.

Η επίτευξη σχεδόν 20% εντοπισμού μέχρι το τέλος του 2023 σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για τη σχετικά νεαρή αμυντική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία χρονολογείται μόλις από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αρχικά επικεντρώθηκε στη συναρμολόγηση και επισκευή όπλων ξένης κατασκευής και ο τομέας έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές ευθυγραμμίζονται με το Σαουδαραβικό Όραμα 2030, τον στρατηγικό οδικό χάρτη του βασιλείου για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές όπλων κατά τουλάχιστον 50% και τη δημιουργία μιας αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας.

Αντικρουόμενοι αριθμοί

Ενώ οι αριθμοί της GAMI δίνουν μια αισιόδοξη εικόνα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλες σαουδαραβικές οντότητες έχουν αναφέρει σημαντικά διαφορετικά ποσοστά εντοπισμού. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2023, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της SAMI Ουαλίντ Αμπουχαλέντ δήλωσε ότι η χώρα είχε εντοπίσει σχεδόν το 14% της αμυντικής παραγωγής εκείνο το έτος. Αντίθετα, η ετήσια έκθεση για το Όραμα 2030 για το 2023 καθόρισε το ποσοστό εντοπισμού στο χαμηλότερο 10,4% των αμυντικών δαπανών.

“Οι διαφορές είναι σημαντικές και αντανακλούν μια βαθύτερη δυναμική: Οι διάφορες οντότητες φαίνεται να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη μέτρηση της τοπικοποίησης”, δήλωσε ο Άλμπερτ Βιντάλ Ρίμπε, ερευνητικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Μια περίπτωση που καταδεικνύει το ζήτημα είναι η κοινοπραξία μεταξύ της SAMI και του ευρωπαϊκού ομίλου πυραυλικών συστημάτων MBDA για την παραγωγή του Common Anti-Air Modular Missile που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας το 2022. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το 60% της παραγωγής του συστήματος θα είναι τοπικό, αλλά παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια υποσυστήματα παράγονται εγχώρια. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια αυτών των στοιχείων. “Με πιο φιλελεύθερες λογιστικές μεθόδους, το βασίλειο μπορεί πιθανότατα να επιτύχει 50% τοπικοποίηση. Αλλά η ακρίβεια αυτών των μεθόδων παραμένει αμφισβητήσιμη”, δήλωσε ο Ρίμπε.

Τοπικές αναπτυξιακές προσπάθειες

Η Σαουδική Αραβία έχει από καιρό δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας με δυτικούς προμηθευτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση και τη διαλειτουργικότητα. Ωστόσο, οι πρόσφατες τριβές για θέματα όπως η παραγωγή πετρελαίου και ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησαν το Ριάντ να διευρύνει τις συνεργασίες του στον τομέα της ασφάλειας. Επικεντρώνεται τώρα στην επέκταση των συνεργασιών του με ασιατικά κράτη, ιδίως με τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, για την τοπικοποίηση της παραγωγής, ενώ παράλληλα εμβαθύνει τους δεσμούς με την Κίνα.

Στον τομέα των αερομεταφορών, η Σαουδική Αραβία έχει επικεντρωθεί σε τομείς όπως η συντήρηση, επισκευή και επισκευή αεροσκαφών και η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έχοντας χρησιμοποιήσει κινεζικά UAV για πάνω από μια δεκαετία, το Ριάντ στρέφεται τώρα προς τον εγχώριο σχεδιασμό και την παραγωγή διαφόρων τύπων UAV. Οι πρωτοβουλίες αυτές υποστηρίζονται από συνεργασίες με ξένες εταιρείες και εγχώριες επενδύσεις.

Με την επιτυχή εμπειρία της στην ανάπτυξη ενός εγχώριου αμυντικού τομέα, η Τουρκία έχει γίνει πρότυπο για τη Σαουδική Αραβία. Τον Ιούλιο του 2024, το Ριάντ υπέγραψε μια αμυντική σύμβαση-ορόσημο με την τουρκική Baykar, αποκτώντας έναν άγνωστο αριθμό UAV Bayraktar Akinci στη μεγαλύτερη αμυντική εξαγωγική συμφωνία της Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια εταιρική σχέση μεταξύ της SAMI και της Baykar για τη δημιουργία δυνατοτήτων κατασκευής και ανάπτυξης συστημάτων UAV εντός της Σαουδικής Αραβίας. Μέχρι το 2026, περισσότερο από το 70% της παραγωγής του Akinci της SAMI αναμένεται να γίνει στο εσωτερικό της χώρας, αν και κρίσιμα εξαρτήματα θα εξακολουθούν να προμηθεύονται διεθνώς. Η SAMI έχει αποστείλει 300 Σαουδάραβες υπαλλήλους στην Baykar για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και να ενισχύσει την τεχνική τους εμπειρογνωμοσύνη.

Η Σαουδική Αραβία εργάζεται επίσης για την επέκταση των προηγμένων δυνατοτήτων της σε μαχητικά αεροσκάφη. Το 2023, το Ριάντ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για το Global Combat Air Program (GCAP), μια πρωτοβουλία Ηνωμένου Βασιλείου-Ιταλίας-Ιαπωνίας για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς. Τον Φεβρουάριο του 2024, ο διοικητής της GAMIΑχμάντ Αλ-Οχάλι δήλωσε ότι το βασίλειο ήταν “πολύ πρόθυμο” να συμμετάσχει στο GCAP, οραματιζόμενο συνεισφορές στην κατασκευή, την ανάπτυξη, την τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ωστόσο, η Ιαπωνία φέρεται να έχει αντισταθεί στη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία αναπτύσσει φιλόδοξα τη ναυπηγική της βιομηχανία παράλληλα με το πρόγραμμα ναυτικού εκσυγχρονισμού της στον τομέα της ναυτιλίας. Η νεοσύστατη ναυπηγική αρχή, Sofon, στοχεύει να εντοπίσει το 100% της ναυπηγικής ναυπηγικής εντός του βασιλείου. Εξάλλου, στις 20 Νοεμβρίου, η SAMINavantia, μια σαουδαραβική-ισπανική κοινοπραξία, εγκαινίασε το σύστημα διαχείρισης μάχης HAZEM Lite, το πρώτο CMS σαουδαραβικού σχεδιασμού. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της χώρας να εντοπίσει πάνω από το 50% των στρατιωτικών δαπανών μέχρι το 2030.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments