Οι τράπεζες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Πηγή Φωτογραφίας: [372991] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ευρύτερης αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δηλώνει με σαφήνεια ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, προαναγγέλλοντας άλλες πρωτοβουλίες, και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τη σχετική πρότασή του μέσω τροπολογίας στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργάνωσαν από κοινού η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «αναμένουμε πολλά από τις τράπεζες, αλλά η επιβολή έκτακτου φόρου δεν είναι στα σχέδιά μας».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δήλωση του πρωθυπουργού υποδηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην ενεργοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, κάτι που σχετίζεται με τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τον τραπεζικό τομέα.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε μια άλλη διάσταση της κυβερνητικής στρατηγικής, τονίζοντας ότι «η έκτακτη φορολόγηση δεν είναι προτεραιότητα, αλλά η αποτελεσματικότητα και η ελάφρυνση των πολιτών από τις χρεώσεις». Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν, επιπλέον, τη δήλωση του πρωθυπουργού πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία, με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τα επιπλέον έσοδα από μια έκτακτη φορολόγηση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες, καθώς υπάρχουν όρια στις δαπάνες. Ο πρωθυπουργός έκανε σχετική αναφορά και χθες από το Λονδίνο, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρέπει να το εξηγήσουμε, όχι μόνο στις αγορές. Πιστεύω ότι οι αγορές το κατανοούν, αλλά είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε και τους πολίτες ότι τα όρια για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Έτσι, ακόμα και αν προκύψουν επιπλέον έσοδα, δεν μπορούμε να τα δαπανήσουμε και να ξεπεράσουμε το καθορισμένο όριο για τις δαπάνες».
Με βάση αυτή την οπτική, κυβερνητικές πηγές κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό, επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, λόγω της εμπειρίας του στην Ευρωβουλή, είναι ενήμερος για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τους σχετικούς περιορισμούς. Για την κυβέρνηση, η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της προσπάθειας να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, απαντούν σε αυτή την κριτική κατηγορώντας την κυβέρνηση για απροθυμία να προχωρήσει στη φορολόγηση των τραπεζών. Υποστηρίζουν ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες απαγορεύουν τη χρήση μη τακτικών εσόδων για τακτικές δαπάνες. Επιπλέον, τονίζουν ότι τα έσοδα από έκτακτη φορολόγηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που αποτελεί και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χθες ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προτίθεται να καταθέσει τροπολογία σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, τα οποία προέρχονται από τις διαφορές επιτοκίων και τις χρεώσεις. «Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν μια πιο κοινωνική στάση, κάτι που δεν έχουν πράξει μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν διαχειριστεί σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έτσι, η πρωτοβουλία μας έχει τόσο δημοσιονομική όσο και πολιτική διάσταση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας