Τα μηνύματα του πρωθυπουργού για οικονομική και πολιτική σταθερότητα
Πηγή Φωτογραφίας: [373925] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει τι επιθυμεί από τις τράπεζες και διαθέτει τους τρόπους για να το υλοποιήσει. Η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των τραπεζών δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς» έγινε απόλυτα κατανοητή κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές στο Λονδίνο.
Ο πρωθυπουργός, από τη βρετανική πρωτεύουσα και στο πλαίσιο του 3ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, διέψευσε τις φήμες σχετικά με την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, την ημέρα που το θέμα αναδεικνύεται στην εσωτερική πολιτική ατζέντα, καθώς το ΠΑΣΟΚ καταθέτει σχετική τροπολογία στη Βουλή. «Η απάντηση είναι ότι περιμένουμε πολλά από τις τράπεζες, αλλά η επιβολή έκτακτου φόρου δεν είναι στα σχέδιά μας», δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα έκτακτης φορολόγησης των κερδών των ελληνικών τραπεζών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους επενδυτές, τόνισε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του, ανέφερε ως πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα «τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, την τήρηση των δημοσιονομικών μας υποχρεώσεων, τη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα όρια δαπανών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προσπάθεια να πείσουμε τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εάν συνεχίσουμε, και θα συνεχίσουμε, να καταπολεμούμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, αυτό θα συνιστά μια διαρθρωτική αλλαγή. Έχω τη δυνατότητα να αξιοποιήσω το όποιο πλεόνασμα διαθέτω για να πείσω την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να μειώσω περαιτέρω τους φόρους. Αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου».
Ως δεύτερη προτεραιότητα, ανέφερε τη διασφάλιση ότι «θα αξιοποιήσουμε αυτή τη σταθερή δημοσιονομική κατάσταση ως βάση για να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις παραγωγικές επενδύσεις», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει στις επιχειρήσεις «σταθερότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς και ευκαιρίες μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για να επενδύσουν στη χώρα». Η τρίτη προτεραιότητα, στην οποία επέμεινε ο πρωθυπουργός, ήταν «η διαχείριση των δεξιοτήτων και της τεχνολογίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε στην πρωτοπορία της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι αρκετά διαφορετικά. Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι είναι πραγματικά συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γίνουν μέρος της ιστορίας του μετασχηματισμού της χώρας. Δεν πρέπει να φοβούνται την αλλαγή, καθώς σε αυτόν τον ταραχώδη και περίπλοκο κόσμο προσφέρουμε την απαραίτητη σταθερότητα και καθοδήγηση που χρειάζεται η χώρα».
Συγκρίνοντας την αντίδραση της Ελλάδας στην οικονομική κρίση με αυτήν χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επικέντρωσε την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, υστερούμε σαφώς. Η Ιρλανδία τα πήγε εξαιρετικά, ενώ η Πορτογαλία είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εμάς». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αδυναμία του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα να επιτύχει την απαραίτητη συναίνεση για να προχωρήσουν ουσιαστικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της χώρας, επισημαίνοντας ότι «υποφέραμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω πολιτικών επιλογών που ελήφθησαν».
Έκθεση του Μάριο Ντράγκι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της έκθεσης Ντράγκι στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι διπλό. Από τη μία, υπάρχει το ζήτημα της υπερβολικής ρύθμισης», που δυσχεραίνει τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι «η ιδέα ενός 28ου ευρωπαϊκού καθεστώτος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα». Αναφερόμενος στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, έκανε δύο παρατηρήσεις, δηλώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει και το κλίμα στο Συμβούλιο αλλάζει. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι σημαντικές και η απειλή της σταδιακής γεωπολιτικής ασημαντότητας είναι πραγματική. Πιστεύω ότι αυτό έχει τουλάχιστον γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ένα κρίσιμο στοιχείο στην ατζέντα που προβάλλει ο πρωθυπουργός προς το διεθνές επενδυτικό κοινό είναι η πολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία διασφαλίζεται από την ισχυρή εντολή της κυβέρνησης για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδεικνύει δέσμευση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τον κύριο άξονα της οικονομικής της πολιτικής, που περιλαμβάνει τη διατήρηση των δημοσιονομικών κανόνων χωρίς αποκλίσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτό έχει ως στόχο να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία συμμετέχει στην ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας