Πολιτική

Τα πρόσωπα «κλειδιά» για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα πρόσωπα «κλειδιά» για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Δένδιας αρνείται, ο Ράμμος αποδέχεται

Ο «γρίφος» για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας απασχολεί όλους, τόσο εντός όσο και εκτός της Ν.Δ., καθώς πλησιάζει η εκλογική διαδικασία τον Φεβρουάριο.

Τα μηνύματα, τόσο υπογείως όσο και δημόσια, διακινούνται με συνεργάτες του πρωθυπουργού να παραμένουν «σφίγγες», πιθανώς επειδή δεν γνωρίζουν αν και πού έχει καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ορισμένοι υπουργοί, γνωρίζοντας τη νοοτροπία του πρωθυπουργού, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελαροπούλου, αφήνοντας «εκτεθειμένους» όσους εντός της Ν.Δ. την είχαν υπερψηφίσει την πρώτη φορά και τώρα την απορρίπτουν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι, μετά τη διαγραφή του Σαμαρά και το εσωκομματικό ρήγμα που προκάλεσε, η επιλογή υποψηφίου από την κεντροαριστερά θεωρείται κίνηση «υψηλού ρίσκου».

Είναι σαφές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπολογίζουν σε ονόματα που έχουν προταθεί, όπως αυτά του Λουκά Παπαδήμου, του Ευάγγελου Βενιζέλου ή του Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι προέρχονται από κεντροαριστερές ή Σημιτικές ρίζες.

Ενδεχόμενα και εκπλήξεις

Αφαιρώντας από την εξίσωση τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει κλείσει το θέμα με σαφήνεια, όλοι προσπαθούν να εντοπίσουν το κατάλληλο πρόσωπο που δεν θα προκαλέσει εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και ταυτόχρονα θα απολαμβάνει ευρύτερης αποδοχής, ακόμη και αν δεν υποστηριχθεί από την αντιπολίτευση.

Μέχρι στιγμής, δύο ονόματα κυριαρχούν στις συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες: του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια και του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι στο τέλος μπορεί να προκύψει μια υποψηφιότητα-έκπληξη από τον Πρωθυπουργό.

Το όνομα του Ν. Δένδια, ο οποίος πληροί τα απαιτούμενα προσόντα και κατατάσσεται πρώτος σε όλες τις μετρήσεις, επανέρχεται συχνά στη δημόσια συζήτηση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν του έχει προτείνει κάτι, και ο ίδιος ο Ν. Δένδιας έχει φροντίσει να κλείσει το θέμα σε τρεις δημόσιες εμφανίσεις του. Η πιο πρόσφατη παρέμβασή του έγινε χθες στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, όπου δήλωσε: «Για το θέμα της Προεδρίας, με απόλυτο σεβασμό, έχω απαντήσει δύο φορές. Δεν άφησα καμία επιλογή ανοιχτή. Αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση».

Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Δένδια; Προσπαθεί το Μαξίμου να ασκήσει πίεση στον υπουργό Άμυνας, όπως αναφέρεται, ώστε να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος και να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής στη Ν.Δ.;

Η πραγματικότητα είναι ότι το μήνυμα απευθυνόταν στους «δελφίνους» που ήδη οργανώνονται, προκαλώντας αναταραχές στη διακυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι απευθυνόταν αποκλειστικά στον Ν. Δένδια ως μέσο πίεσης για να αποδεχθεί τον Προεδρικό θώκο, με σκοπό ο πρωθυπουργός να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στη Ν.Δ. την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως αν αποφασίσει να παραμείνει ή να αποχωρήσει.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό θεωρούν ότι μια πιθανή συγκατοίκηση των Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια σε γειτονικά κτίρια στην Ηρώδου του Αττικού θα ήταν τουλάχιστον «δύσκολη», αν όχι αδύνατη. Αν και οι δύο άνδρες δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα συνεργασίας, σίγουρα αποτελούν δύο ισχυρούς πόλους εντός του ίδιου κόμματος. Η διαφορετική προσέγγιση και φρασεολογία του Ν. Δένδια σχετικά με τα ελληνοτουρκικά το αποδεικνύει.

Η περίπτωση του Χρήστου Ράμμου

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προτείνει τον Χρήστο Ράμμο, επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε τον κ. Ράμμο για την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, και έλαβε τη συγκατάθεσή του για να προχωρήσει με την πρόταση. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την προοπτική, η οποία θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τα δύο κόμματα. Η αποχώρηση του κ. Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες συνεργασίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόσφατο συνέδριο της Νέας Αριστεράς είχε απορρίψει την ιδέα συγχώνευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments