SPOTLIGHTS

Ρεύμα: Ποια είναι τα σενάρια για επιδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ρεύμα: Ποια είναι τα σενάρια για επιδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ρεύμα: Ποια είναι τα σενάρια για επιδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει το «απαγορευτικό» από την Κομισιόν στις επιδοτήσεις, καθώς θεωρούνται κρατική ενίσχυση

Κι αν για τα νοικοκυριά η απόφαση και το ύψος της επιδότησης ήταν σχετικά εύκολα -ειδικά από τη στιγμή που οι πάροχοι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση-, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη ζορίζονται από τα σκαμπανεβάσματα του κόστους ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει το «απαγορευτικό» από την Κομισιόν στις επιδοτήσεις, καθώς θεωρούνται κρατική ενίσχυση. Εδώ και μήνες, το ειδικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης έχει ανακληθεί, συνεπώς τα όποια μέτρα για τις επιχειρήσεις περνούν από το κόσκινο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σύμφωνα με το iefimerida.gr

Υπάρχει by pass σε αυτό το απαγορευτικό; Ο Κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) φαντάζει αυτή τη στιγμή ως… σανίδα σωτηρίας τόσο για το υπουργείο Ενέργειας όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όπως απέδειξε, ωστόσο, το πρόσφατο «τζαρτζάρισμα» με τους κοινοτικούς, για τις επιδοτήσεις που κλήθηκαν να επιστρέψουν περίπου 2.500 επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του ορίου των de minimis ενισχύσεων, η νέα παρέμβαση θα πρέπει να μελετηθεί έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εκ των υστέρων δυσάρεστες εκπλήξεις σύμφωνα με το iefimerida.gr

Το θετικό είναι ότι ο Κανονισμός έχει αναθεωρηθεί, και από 1ης/1/2024 το όριο των εν λόγω ενισχύσεων έχει ανέβει στα 300.000 ευρώ ανά τριετία, από 200.000 ευρώ που ήταν πριν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το 99% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινείται κάτω από αυτόν τον πήχη, συνεπώς μπορούν να καλυφθούν από το «εργαλείο» των de minimis ενισχύσεων. Επιπλέον, κάθε χρόνος που περνά «σβήνει» τις πρότερες ενισχύσεις, οι οποίες ειδικά την περίοδο του Covid και της ενεργειακής κρίσης ήταν υψηλές σύμφωνα με το iefimerida.gr

Αυτό που μένει να απαντηθεί -με τη συνδρομή και τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις/επιδοτήσεις, ειδικά προς τις επιχειρήσεις, χωρίς να σημάνει συναγερμός για τον Προϋπολογισμό. Ως γνωστόν, ήδη «τρέχουν» οι «κόφτες» των δαπανών, κι αυτό σημαίνει ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή η δαπάνη να καλύπτεται από τα αντίστοιχα έσοδα. Με αυτό το δεδομένο, η επιβολή φόρου στα «ουρανοκατέβατα» έσοδα των παρόχων επανέρχεται στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να προσφέρει επιδότηση στους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πρώτη φορά και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Τα πράγματα περιπλέκονται στην προκειμένη περίπτωση από τους περιορισμούς που ασκεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, για να αποφευχθούν πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενίσχυση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια του κανονισμού De Minimis, δηλαδή 200.000 ευρώ σε τριετή βάση ανά επιχείρηση.

Ως εκ τούτου, το ύψος που θα φτάσει η επιδότηση θα είναι καθοριστικό με διακύβευμα την ανταγωνιστικότητά τους σε μια δύσκολη χρονική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον φετινό χειμώνα να συνοδευτεί από την οικονομική εξόντωση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου».

Να διατηρήσει την θετική της πορεία επιδιώκει η βιομηχανία

Ιδιαίτερη σημασία έχει η τιμή του ρεύματος και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πραγματοποιούν μια θεαματική αύξηση παραγωγής άνω του 10%. Μάλιστα, η ελληνική βιομηχανία είναι από τις ελάχιστες πανευρωπαϊκά που ανεβάζει στροφές, τη στιγμή που την υπόλοιπη Ευρώπη μαστίζει η αποβιομηχάνιση.

Ο κλάδος δεν θέλει να χάσει τη θετική του δυναμική και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα που θα ρίξουν το ενεργειακό κόστος σε μόνιμη βάση, καθώς οι επιδοτήσεις δεν θα αφορούν τους μεγάλους καταναλωτές.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments