Νότια Κορέα: Οι διαδηλωτές καλούν τον Πρόεδρο να παραιτηθεί
Πηγή Φωτογραφίας: ABC News, US has 'grave concern' as South Korea imposes, then overturns, martial law
Πολιτικός σεισμός στη Νότια Κορέα μετά την απόφαση του αρχηγού του κράτους να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, προτού την πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν. Η άρση έγινε λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το παραλίγο πραξικόπημα στη Νότια Κορέα αποφεύχθηκε με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ να αναγκάζεται να άρει τον στρατιωτικό νόμο μετά το μπλόκο από το κοινοβούλιο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, διεμήνυσε πως θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσης από το αξίωμα του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ αν δεν παραιτηθεί «αμέσως», μετά τον ολιγόωρο στρατιωτικό νόμο που κήρυξε στη χώρα.
Πρόσθεσε επίσης πως θα κάνει μήνυση για «ανταρσία» στον πρόεδρο της χώρας και κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος), ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-χουν κάλεσε να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ.
Ο κ. Χαν είπε ακόμη πως εισηγήθηκε ο κ. Γιουν να αποπεμφθεί από το κόμμα, αλλά τα στελέχη της παράταξης δεν συναινούν, εξέφρασαν διάφορες απόψεις.
Να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους».
Ζητούν παραίτηση του Προέδρου
Εν τω μεταξύ πλήθος νοτικορεατών βρίσκεται από χθες στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση ή διαφορετικά την αποπομπή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.
Περισσότερες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα με τον μεγαλύτερο συνδικαλιστικό συνασπισμό της Νότιας Κορέας, την Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Σεούλ. Το συνδικάτο, ανέφερε το Reuters, έχει δεσμευτεί να απεργήσει μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν.
Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.
Να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους».
Νότια Κορέα: Το χρονικό της άρσης του στρατιωτικού νόμου
Συγκεκριμένα, ο Γιουν κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα – υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας