Νότια Κορέα: Γιατί ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο -Τα σκάνδαλα και το φιάσκο
Πηγή Φωτογραφίας: KIM HONG-JI/POOL KIM HONG-JI/POOL | Συντελεστές: EPA
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβάλει λίγες ώρες πριν, υπακούοντας στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου κατά του μέτρου. Ο Γιουν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν ενώ το υπουργικό συμβούλιο από τη μεριά του ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου, με την παρουσία 190 από τα 300 μέλη του κοινοβουλίου.
Στη δήλωσή του για την άρση του στρατιωτικού νόμου, ο Γιουν ανέφερε: «Αγαπητοί πολίτες, κήρυξα στρατιωτικό νόμο στις 11 χθες το βράδυ (σ.σ. τοπική ώρα) με τη βούληση να σώσω τη χώρα από τις αντικρατικές δυνάμεις που προσπαθούν να παραλύσουν τις βασικές λειτουργίες του κράτους και να καταστρέψουν τη συνταγματική τάξη της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ωστόσο, πριν από λίγο, η Εθνοσυνέλευση ζήτησε την άρση του στρατιωτικού νόμου, οπότε τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί λόγω του στρατιωτικού νόμου αποσύρθηκαν.
Ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί άμεσα με την αποδοχή του αιτήματος της Εθνοσυνέλευσης μέσω συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου (λίγο αργότερα το συμβούλιο ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου). Ωστόσο, παρόλο που συγκαλέσαμε αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου, καθώς είναι ακόμη νωρίς το πρωί και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαρτία για τη λήψη απόφασης, ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί μόλις επιτευχθεί. Ωστόσο, ζητάμε από την Εθνοσυνέλευση να σταματήσει αμέσως τις απερίσκεπτες ενέργειές της που παραλύουν τις λειτουργίες του κράτους μέσω επανειλημμένων παραπομπών, νομοθετικών χειρισμών και χειραγώγησης του προϋπολογισμού».
Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο την Τρίτη για να εμποδίσει τις «δυνάμεις» μεταξύ των αντιπάλων του. Όμως οι εξοργισμένοι βουλευτές απέρριψαν το διάταγμα, καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με το νόμο της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος όφειλε να άρει αμέσως τον στρατιωτικό νόμο εάν το ζητούσε το κοινοβούλιο με πλειοψηφία. Το ίδιο του το κόμμα τον προέτρεψε να άρει το διάταγμα.
Η κρίση σε μια χώρα που είναι δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980, σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντική ασιατική οικονομία, προκάλεσε διεθνή συναγερμό.
Ο προϋπολογισμός
Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση πρότεινε περικοπές στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησής του -και δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο.
Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση προχώρησε στην παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας της κυβέρνησης, επειδή δεν διερεύνησε την Πρώτη Κυρία.
Τι ακολουθεί
Ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Γιουν έπιασε πολλούς απροετοίμαστους.
Η αντιπολίτευση κάλεσε το κοινό να συγκεντρωθεί σε διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο – οι ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις είναι συνηθισμένες στη Νότια Κορέα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αλλαγή κυβερνήσεων στο παρελθόν.
Το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε αμέσως όλους τους νομοθέτες του να συγκεντρωθούν στην Εθνοσυνέλευση. Λίγη ώρα μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, η Βουλή της Νότιας Κορέας απαίτησε την άρση του, με ομόφωνη ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 190 από τους 300 βουλευτές.
Σύμφωνα με τον νόμο της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο εάν η πλειοψηφία του κοινοβουλίου -της Εθνοσυνέλευσης- το ζητήσει σε ψηφοφορία. Ο ίδιος νόμος απαγορεύει, επίσης, στη διοίκηση που αναλαμβάνει την εκτέλεση του στρατιωτικού νόμου να συλλαμβάνει νομοθέτες.
Αργότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται από το κοινοβούλιο και, τελικά, ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα άρει τον νόμο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας