Γεωπολιτικά

Τουρκία: Πώς επωφελείται από την επίθεση των ανταρτών στη Συρία

Τουρκία: Πώς επωφελείται από την επίθεση των ανταρτών στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Hurriyet Daily News, Meeting with Assad possible: Erdoğan

Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους από τη νέα κρίση στη Συρία

Αν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε την προσφορά βοήθειας από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα φαίνεται τώρα να έχει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα επηρεάσουν το άμεσο μέλλον της Συρίας.

Τι ρόλο έπαιξε η Τουρκία στη νέα επίθεση των ανταρτών; διερωτάται το Al Monitor.

Ο Ομέρ Οζκιζίλτσικ, συνεργαζόμενος ερευνητής του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει μακρά ιστορία “συνεργασίας” με τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), τη τζιχαντιστική συμμαχία που ηγήθηκε της επίθεσης των ανταρτών την περασμένη εβδομάδα.

“Μπορούμε σαφώς να πούμε ότι υπήρξε έμμεση τουρκική υποστήριξη για την επίθεση, αλλά όχι άμεση τουρκική εμπλοκή”, δήλωσε στο AFP.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί “πριν από επτά εβδομάδες, η Τουρκία εμπόδισε τους αντάρτες να προχωρήσουν σε αυτή τη στρατιωτική ενέργεια”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ, πραγματοποιεί επίσης “έντονους” βομβαρδισμούς σε θέσεις των ανταρτών στα βορειοδυτικά, με σκοπό να αποτρέψει μια επίθεση κατά της κυβέρνησής του.

Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής της Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία, αναφέροντας ότι “η επίθεση στο Χαλέπι είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η Τουρκία την ανέστειλε“.

Μόνο όταν οι προσπάθειες της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με το καθεστώς Άσαντ απέτυχαν, καθώς επιδίωκε μια πολιτική λύση, η Τουρκία έδωσε τελικά το πράσινο φως, δήλωσε ο Οζκιζίλτσικ.

Ποια είναι η σχέση της Τουρκίας με την HTS;

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην επέκταση της HTS στη “ζώνη ασφαλείας” που έχει καθορίσει στη βορειοδυτική Συρία και έχει ασκήσει πιέσεις στην ριζοσπαστική ισλαμιστική ομάδα να αποσυνδεθεί από την Αλ Κάιντα.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι έχει ασκηθεί πίεση στην HTS να αποφύγει τις επιθέσεις κατά των χριστιανικών και δρούζικων μειονοτήτων.

“Η HTS σήμερα διαφέρει σημαντικά από αυτήν του 2020”, δήλωσε ο Οζκιζίλτσικ.

Αν και η Τουρκία διατηρεί κάποια επιρροή στην ομάδα, ο Φιρας Κονταρ, στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης με δρούζικη καταγωγή και συγγραφέας του βιβλίου “Συρία, η αδύνατη επανάσταση”, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Ερντογάν “δεν διαθέτει πλέον τα μέσα για να περιορίσει την HTS”.

Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας;

Η Άγκυρα και η Δαμασκός διακόπηκαν οι σχέσεις τους το 2011, με την έναρξη του πολέμου, καθώς ο Ερντογάν υποστήριξε τους αντάρτες και καταδίκασε τον Άσαντ ως “δολοφόνο”.

Ωστόσο, από τα τέλη του 2022 ο Τούρκος ηγέτης επιδιώκει την επαναπροσέγγιση, λέγοντας τον Ιούλιο ότι είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Άσαντ “ανά πάσα στιγμή”.

Αλλά ο Άσαντ δήλωσε ότι θα συναντηθεί μόνο αν οι τουρκικές δυνάμεις αποσυρθούν από τη Συρία.

Η Άγκυρα ελπίζει ότι μια προσέγγιση θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή των 3,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται ακόμη στο έδαφός της, η παρουσία των οποίων αποτελεί ένα σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα.

Πώς είναι παρούσα η Τουρκία στη Συρία;

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, αποκτώντας έτσι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα σε περιοχές κοντά στα σύνορά της.

Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων είναι η απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τη συνοριακή ζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασικός σύμμαχος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως παρακλάδι του PKK, που εδώ και δεκαετίες διεξάγει εξεγέρσεις εντός της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Και τι γίνεται με τα κουρδικά κινήματα της Συρίας;

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοτουρκικοί αντάρτες κατέλαβαν την Κυριακή την πόλη Ταλ Ριφάατ, που βρίσκεται βόρεια του Χαλεπίου, καθώς και τα γύρω χωριά, όπου διαβιούσαν περίπου 200.000 Κούρδοι της Συρίας.

Η περιοχή του Ταλ Ριφάατ βρίσκεται ακριβώς εκτός της “ζώνης ασφαλείας” που έχει καθορίσει η Τουρκία, με αποτέλεσμα οι Κούρδοι κάτοικοι να αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές ανατολικά.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν έναν ηγέτη του PKK στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει ήδη σημειώσει σημαντικές νίκες κατά της τρομοκρατικής ομάδας YPG και αναμένεται να συνεχίσει να το πράττει για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια”, δήλωσε ο Οζκιζίλτσικ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments