Τι στα αλήθεια σχεδιάζει ο OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου;
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο // Τι στα αλήθεια σχεδιάζει ο OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου;
Αυτή την εβδομάδα, ο OPEC+ συνεδριάζει για να συζητήσει αν, πότε και πως θα αρχίσει να χαλαρώνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Oil Price, το καρτέλ φαίνεται να έχει περιέλθει και πάλι σε δύσκολη θέση.
Αν και δεν το παραδέχονται δημοσίως, οι χώρες-μέλη του οργανισμού και οι σύμμαχοί τους θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς πολλοί από αυτούς επιδιώκουν το πετρέλαιο να διαπραγματεύεται τουλάχιστον πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για να αποφύγουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ορισμένα μέλη μάλιστα, όπως η Σαουδική Αραβία, θα ήθελαν να δουν τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνάνε ακόμα και τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το δίλημμα του OPEC+
Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου βοηθούν επίσης την αύξηση της προσφοράς εκτός του καρτέλ, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και από παραγωγούς όπως η Γουιάνα και η Βραζιλία.
Για πολλοστή φορά, ο OPEC+ βρίσκεται ανάμεσα στις δικές του ανάγκες για μεγαλύτερα κέρδη και στην απώλεια μεριδίου αγοράς από την ανταγωνιστική προσφορά των ανταγωνιστών.
Ο οργανισμός, βέβαια, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι δεν επιδιώκει μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου με τις περικοπές της παραγωγής – αντίθετα, το θέμα είναι η διασφάλιση και η διατήρηση της «σταθερότητας της αγοράς».
Τα διλήμματα συνεχίζονται
Καθώς όμως οι τιμές του brent έχουν σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, ο οργανισμός αντιμετωπίζει ένα άλλο δίλημμα στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου.
Εάν το καρτέλ και οι σύμμαχοί του αρχίσουν να άρουν σταδιακά τις περικοπές τον Ιανουάριο -όπως έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος- θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σίγουρη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου brent και crude κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και πιθανώς περαιτέρω προς τα κάτω, καθώς η ζήτηση δεν φαίνεται να είναι μεγάλη και η υπερπροσφορά του επόμενου έτους θα αυξηθεί.
Οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να πλήξουν τους Αμερικανούς παραγωγούς, αλλά θα πλήξουν επίσης και τον OPEC+, εν ολίγοις θα πληγούν όλα τα κράτη που τα έσοδα από το πετρέλαιο αποτελούν το μεγαλύτερο έσοδο του προϋπολογισμού τους.
Σε αυτό το φόντο, η στρατηγική άρσης του OPEC+ από των περικοπών παραγωγής είναι πλέον πιο ασαφής από ποτέ.
Εάν οι παραγωγοί του θέλουν να χρεοκοπήσουν τους Αμερικανούς ανταγωνιστές, όπως έχουν επιχειρήσει -και πετύχει- στο παρελθόν, θα πρέπει να σπάσουν και τους δικούς τους προϋπολογισμούς και να υπομείνουν μια παρατεταμένη περίοδο «πόνου» στις τιμές μέχρι η ζήτηση να αρχίσει να υπερβαίνει και πάλι την προσφορά.
Ωστόσο, ο ηγέτης του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία, θέλει τα έσοδα από το πετρέλαιο να εισρέουν σε μεγάλες ποσότητες, για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Όραμα 2030» του πρίγκιπα διαδόχου για την τεχνολογία, τις κατασκευές και τα τουριστικά θαύματα που θα μειώσουν την εξάρτηση του βασιλείου από τον «μαύρο χρυσό».
Ο όμιλος έχει περιορισμένες επιλογές για τη χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής, καθώς οι περιορισμοί αυτοί, που αποσκοπούν στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, βοήθησαν την προσφορά ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Ιρανός Afshin Javan.
Η ανάρτηση κατέβηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή της, ωστόσο κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των αναλυτών. Είναι μια σπάνια παραδοχή από ένα μέλος του OPEC ότι οι πολιτικές του καρτέλ για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου ενισχύουν και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Javier Blas.
Στην ανάρτηση, η οποία εμφανίστηκε για λίγο στο διαδίκτυο, ο Ιρανός Javan έγραψε ότι «αυτή η στρατηγική για τη στήριξη των τιμών έχει ουσιαστικά ενθαρρύνει την υψηλότερη προσφορά εκτός του ομίλου, ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ», ενώ αναγνώρισε ότι «αυτό θα άφηνε ένα περιορισμένο περιθώριο ελιγμών από τον ΟPEC+ για να χαλαρώσει τους περιορισμούς του».
Η μεταβλητή «Trump»
Ο Javan ανέφερε επίσης τις «ζοφερές οικονομικές προοπτικές» στην Κίνα ως μια ακόμη πρόκληση στα σχέδια του καρτέλ να χαλαρώσει τις περικοπές της παραγωγής.
Ο OPEC+ είχε νωρίτερα φέτος ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αρχίσει να επαναφέρει σταδιακά την προσφορά προς το τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Δεδομένου ότι η τιμή παραμένει εδώ και μήνες κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, ο όμιλος ανέβαλε την επιστροφή της προσφοράς.
Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι τα ανώτατα όρια παραγωγής ίσως χρειαστεί να γίνουν μακροπρόθεσμα λόγω της άρνησης ή της αποτυχίας της αγοράς να ανταποκριθεί στους περιορισμούς της προσφοράς με υψηλότερες τιμές.
Τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη θα μπορούσαν να ωθήσουν την ομάδα να καθυστερήσει -για άλλη μια φορά- την αύξηση της παραγωγής που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πρόσφατες εικασίες της αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία πιέζει για μια καθυστέρηση μεταξύ τριών και έξι μηνών, δήλωσαν εκπρόσωποι του καρτέλ στον Blas του Bloomberg.
Οι Σαουδάραβες έχουν ζητήσει ακόμη και υποστήριξη για πρόσθετες περικοπές, αλλά κανένας από τους άλλους παραγωγούς της συμμαχίας δεν έχει εκφράσει προθυμία να υποστηρίξει πρόσθετες περικοπές, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους.
Η ομάδα του είναι πιθανό να καθυστερήσει την άρση των περιορισμών στην παραγωγή, κυρίως για να δει τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με το Ιράν και τη Βενεζουέλα όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι ο Trump θα οδηγήσει τις σχέσεις με το Ιράν σε νέα ένταση και θα επιχειρήσει αυστηρότερη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας