Η Ιταλία σχεδιάζει υποχρεωτική ασφάλιση για τους κλιματικούς κινδύνους [Bloomberg]
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Η Ιταλία σχεδιάζει υποχρεωτική ασφάλιση για τους κλιματικούς κινδύνους [Bloomberg]
Σε νέα φάση θα μπει η Ιταλία από το νέο έτος ως προς την ασφάλιση λόγω έντονων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, κάθε εταιρεία στην Ιταλία πρέπει να αγοράσει ασφάλιση για να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλους φυσικούς κινδύνους που έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι χάρη στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Είναι το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης ανησυχίας της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή.
Ήδη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και EIOPA έκρουσαν καμπανάκι… κινδύνου μέσω νέας έκθεσής τους.
Ως η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, οι κλιματικές της απώλειες αυξήθηκαν κατά 2,9% ετησίως από το 2009 έως το 2023, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Οι ετήσιες κλιματικές απώλειες στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2023 (ήταν κάτω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2019), είπε η Petra Hielkema (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, EIOPA).
Μόνο φέτος παρατηρήθηκαν επικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, μια εξοντωτική ξηρασία στη Σικελία και δαπανηρές πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κεντρική Ευρώπη και την Ισπανία.
Εκτεθειμένη… η Ιταλία στον «ακραίο» καιρό
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ιταλία είναι οι πλημμύρες.
Οι εταιρείες που επηρεάζονται από τέτοια γεγονότα αντιμετωπίζουν 7% υψηλότερη πιθανότητα να πάνε σε κατάρρευση και όσες επιβιώνουν συνήθως υποφέρουν κατά 5% κατά μέσο όρο στα έσοδα μέσα σε 3 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Οι περισσότερες ιταλικές επιχειρήσεις (ειδικά οι μικρές και μεσαίες) δεν έχουν καμία απολύτως προστασία.
Τι ορίζει ο νέος νόμος
Ο νέος νόμος θα απαιτεί από τις εταιρείες να αγοράζουν κάλυψη και οι ασφαλιστές να συντάσσουν συμβόλαια. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα.
Το σχέδιο υποστηρίζεται από ένα ταμείο αντασφάλισης 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που ιδρύθηκε από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ελέγχεται από το κράτος.
Αλλά υπάρχουν φωνές ότι η ανάπτυξη του σχεδίου μπορεί να καθυστερήσει. Μια ανησυχία είναι ότι μια μεγάλη καταστροφή θα μπορούσε να συντρίψει το νέο ταμείο. Ένα άλλο είναι ότι οι ασφαλιστές θα εγκαταλείψουν τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ιταλία πρέπει να δέχονται όλους τους πελάτες σύμφωνα με τη νομοθεσία, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει όριο στην έκθεσή τους σε ζημίες», δήλωσε η Hielkema.
Χάσμα ασφαλιστικής προστασίας Ιταλίας – ΗΠΑ
Σε όλη την Ευρώπη, ο χρηματοοικονομικός κίνδυνοςείναι 75%.
Αυτό είναι το χάσμα ασφαλιστικής προστασίας, δηλ. η διαφορά μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ζημιών από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με στοιχεία της EIOPA που συγκεντρώθηκαν από το 1980 έως το 2021.
Το χάσμα στην Ιταλία για όλες τις φυσικές καταστροφές είναι περίπου 80%, με βάση την έρευνα της Swiss Re για την περασμένη δεκαετία.
Στις ΗΠΑ, όπου οι ασφαλιστές έχουν εγκαταλείψει πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα, το χάσμα είναι 42%.
Για τους πρώτους 9 μήνες του 2024, η ιταλική Assicurazioni Generali SpA ανέφερε «σημαντικό» χτύπημα 930 εκατομμυρίων ευρώ από «δυσμενείς καιρικές συνθήκες» σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι θανατηφόρες πλημμύρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προκάλεσαν μερικές από τις χειρότερες περιφερειακές απώλειες για τους ασφαλιστές φέτος.
Αν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, τα υψηλότερα ασφάλιστρα θα κάνουν την ασφάλιση λιγότερο προσιτή ακριβώς όταν χρειάζεται περισσότερο.
Καμπανάκι… κινδύνου από ΕΚΤ και EIOPA
Ένα μεγαλύτερο κενό απειλεί να αυξήσει τους «κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να μειώσει τις πιστωτικές προβλέψεις» σε χώρες με μεγάλη έκθεση σε γεγονότα κινδύνου καταστροφών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της EIOPA.
Οι δύο οργανισμοί καλούν τους ασφαλιστές να επεκτείνουν προγράμματα όπως το «imact underwriting». Σημαίνει την παροχή μειωμένων ασφαλίστρων για άτομα και εταιρείες που έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου, όπως η αντιπλημμυρική προστασία ενός σπιτιού ή η χρήση ενός συστήματος προειδοποίησης καιρού σε πραγματικό χρόνο για καλλιέργειες.
«Δεν μπορείτε να αποτρέψετε τη ζημιά, αλλά μπορείτε να τη μειώσετε», είπε Η Hielkema.
Η ΕΚΤ και η EIOPA θέλουν επίσης μια ευρύτερη υιοθέτηση ομολόγων καταστροφής, μέσα που επιτρέπουν στους ασφαλιστές να μετακυλούν τον κίνδυνο φυσικής καταστροφής σε hedge funds και άλλους ιδιώτες επενδυτές. Ενώ η αγορά των ΗΠΑ για τέτοια ομόλογα έχει αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη υστερεί.
Η ασφάλιση καταστροφών σε κράτη της Ευρώπης
Η ασφάλιση καταστροφών ποικίλλει σε όλη τη «γηραιά ήπειρο».
Ειδικότερα:
Στην Ισπανία, ένας όμιλος που διαχειρίζεται το κράτος λειτουργεί ως ασφαλιστής καταστροφών.
Στη Γαλλία, ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το κράτος παρέχει προσιτή κάλυψη σε όλους τους πολίτες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκε με ιδιωτικούς ασφαλιστές για να προσφέρει πολιτικές για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Στην Ελβετία, τα περισσότερα κτίρια καλύπτονται από ένα υποχρεωτικό σύστημα.
Η Γερμανία δεν προσφέρει κρατική υποστήριξη. Ακόμη και μετά από καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ ασφαλισμένων ζημιών το 2021, «δεν υπάρχει ακόμη προοπτική για ένα τέτοιο πρόγραμμα σε αυτή τη χώρα.
Αυτό αφήνει τους Γερμανούς ασφαλιστές πιο ευάλωτους», ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση της η Fitch Ratings.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επεσήμανε πρόσφατα ότι, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται, ο ρυθμός της προσαρμογής υποχωρεί.
Τέλος εκτίμησε ότι παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει, είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετριάσει τον αντίκτυπο στο κλίμα αρκετά ώστε να μειώσει τις σχετικές οικονομικές απώλειες έως το 2030.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας